Language selection

  • English
  • Hrvatski

Events Calendar

S M T W T F S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Religious Services

Religious Services

Time Zone Clock

Sponsors

Syndicate

Home
Home
Previous month Previous day See Today
UpComing this month Next day Next month
CROATIA Global Broadcast HRT - Glas Hrvatske - radio emisija Multikultura _CMN_PRINT
From Friday, May 22 2009
To Friday, May 22 2020
11:03pm - 12:00am Friday of each week
by  _CLOAKING Hits : 90365

Multikultura je emisija koja se emitira jednom na tjedan. A govori o životu, obicajima i posebnostima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Hrvatski Ustav, podsjecamo, priznaje 22 nacionalne manjine. Emisija bilježi dogadjaje koje obilježavaju pripadnici nacionalnih manjina i kojima same zajednice grade i održavaju svoj identitet. Takodjer, bilježimo i dogadjanja na politickoj sceni vezana uz manjine, ali i život izmedju protokola i datumskih dogadjanja, a koji su i ponajbolji svjedok življenja i cuvanja tradicije i manjinske kulture. Multikulturu uredjuje i vodi Željka Mandic.

Emisiju mozete poslusati na adresi http://rnz.hrt.hr. Pod mreza izaberite Glas Hrvatske te pod naziv emisije izaberite Multikultura. Mozete poslusati zadnje dvije emisije.


Sadržaj:


Multikultura 06.04.2013.


200.-ta je godišnjica rođenja Petre II. Petrovića Njegoša. Veliki jubilej nacionalna zajednica crnogoraca Hrvatske obilježava nizom događanja objedinjenih u zajednički projekt naslovljen homage Njegošu. Istražit ćemo stoga veze Njegoša i hrvata, ali i pokušati sažeti 20 godina rada nacionalne zajednice crnogoraca u Hrvatskoj o čemu su izdali i tiskanu kroniku. Slijedom obljetnica još jedna. 20 godina rada demokratske zajednice mađara Hrvatske. Danas u Belom Manastiru svečanost proslave. Zašto je dubrovački geto za židove bio više od geta? I dalje pretražujemo i otkrivamo priče tragom dokumenata državnog arhiva u Dubrovniku.Multikultura 30.03.2013.


Danas ćemo govoriti o najvećem kršćanskom blagdanu, uskrsu i običajima koji ga prate. I dio manjinskih zajednica slavi ovaj blagdan prema gregorijanskom kalendaru a mi donosimo priču o slovačkim, ukrajinskim i poljskim posebnostima i običajima koji blagdan prate. U drugom dijelu emisije krećemo potpuno drugim tragom. Sve je bliži datum otvorenja novog islamskog centra u Rijeci, a potom tragom znatiželje slušatelja idemo u Dubrovnik i tamo otvaramo vrata državnog arhiva i tražimo sultanove femane.Multikultura 23.03.2013.


Što je to autohtonost? Jedan od pojmova uz koje se veže su nacionalne manjine. Kako bi doznali o čemu govorimo kad izgovorimo riječ autohton, otišli smo na institut za povijest i doznali odgovor. Govorit ćemo danas i o rusinskom i ukrajinskom imenu. Za mnoge oko toga postoje još brojne nejasnoće a povijest te teme imena iznimno je slojevita i zanimljiva. S njom će nas danas upoznati znastvenica Zdravka Zlodi koja je i doktorirala na temu rusini i ukrajinci, etape doseljavanja i problem imena. Židovka u Dubrovniku. Naziv je to knjige koju priprema povjesnièarka Vesna Mijović a koja će otkriti prilično nepoznati svijet i život židovske žene u Dubrovačkoj republici. Židovi idući tjedan slave pesah. Blagdan uz koji se sjećaju izlaska naroda iz Egipta. Na pesah počinje i židovska vjerska godina a večera na taj blagdan zove se seder večera. Riječ seder znači red, a o kakvom je redu i redosljedu reći će nam rabin židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelević.Multikultura 16.03.2013.


Uoči raspodjele proračunskog novca za programe manjinskih udruga i ustanova burna rasprava na sjednici savjeta za nacionalne manjine. Što treba financirati a što ne? Treba li mijenjati kriterije? Tko odlučuje što je manjinama važno, one same ili savjet? samo su neki od upitnika koji su izazvali tenzije na sjednici. Iz Londona u Osijek stigla je izložba fotografija s temom sportskih natjecanja poljske polonije, poljskog iseljeništva. Organizator je tamošnja poljska udruga ''Visla'' doznali smo tako više o radu te najmlađe udruge na manjiskoj sceni. Upoznat ćemo vas danas i s Elis Herts Zhomer. Danas ima 109 godina i nastarija je preživjela žrtva holokausta. Židovska pijanistica, umjetnica preživljanja i divljenja. Kulturno društvo Miroslav Shalom Freiberger organiziralo je predstavljanje knjige o Elisinom životu, Stoljeće mudrosti.Multikultura 09.03.2013.


Hrvatska ove godine predsjedava međunarodnim projektom ''Dekada za rome''. Želi se postići bolja ukjučenost roma u društvo. Jedan od nužnih preduvjeta je obrazovanje. Koliko pripadnika ove zajednie danas u Hrvatskoj studira? Imaju li svi mogućnost stipendiranja? odgovorit će danas ravnatelj vladinog ureda za nacionalne manjine Branko Sočanac. Tko su i što rade asistenti u nastavi i kako pomažu romskoj djeci, primjerice, napisati zadaću, bolje naučiti hrvatski jezik, rješavati školske obveze. Upoznat ćemo danas neke romske pomagaće iz Bjelovara. Slavonski srednjoškolci snimali su filmove o svojim susjedima, prijateljima, poznatima i nepoznatima, sve redom pripadnicima nacionalnih manjina i tako otkrivali različitosti u njihovoj blizini. Neki po prvi puta i otkrivali manjinske zajednice. A pri kraju emisije doznati ćemo više i o Babi Marti. Po njoj je jedan proljetni bugarski obićaj dobio i ime. Martenice. Martenice imaju moć, štite od bolesti i od uroka, a doznati ćete i o ruskim proljetnim obićajima i što su to maslenice.Multikultura 02.03.2013.


Perspektive financiranja uključivanja roma iz izvora europske unije. Naziv je to međunarodne konferencije koja je održana u Zagrebu. Hrvatska je ove godine predsjedavajuća zemlja međunarodne inicijative dekada za rome. Kako da europski novac dobiven kroz projekte osjete kao poboljšanje kvalitete života, romi koji žive u naseljima bez vode, bez struje. To je osnovno pitanje i zapravo jedina mjera uspješnosti projekata. Na slovački centar za kulturu u Našicama čekalo se godinama. Sada objekt postoji ali se obnavlja. Odnedavna ima i novog ravnatelja Samira Slivku, zanima nas što slovaci ali i ostali mogu očekivati od ovoga centra. O Vilimu Frančiću istaknutom slavistu doznali više kroz ciklus predavanja o poljsko-hrvatskim vezama kroz povijest. Zašto je baš Frančić most između Daruvara i Krakova, hrvatske i poljske. Danas bilježimo i susret i s neumornim istraživačem makedonsko hrvatskih veza Vasilom Tocinovskim. Ovih dana objavio je knjigu ''Stoljetni opstanak'' o kulturnim i književnim vezama Hrvatske i Makedonije.Multikultura 23.02.2013.


Djecu za multikulturalnost treba odgajati. Poruka je koja proizlazi iz istraživanja škola i socijalne integracije mladih u Vukovaru a koje ukazuje kako su meðuetnièka stajališta i ponašanja roditelja u Vukovaru pozitivnija od onih koje pokazuju njihova djeca. Albanska su društva u mnogim gradovima proslavila 5. godišnjicu neovisnosti kosova. Bili smo i na predstavljanju knjige Vlade Vujovića ''Closs'' Closs je bio logor u Albaniji u kojemu je stradalo više tisuća crnogoraca. Poštenjak neiskvaren uniformom, nepopravljivi civil, neuništivi optimist. To je dobri vojak Švejk. Jedinstveni književni lik o kojemu se ovih dana pričalo i u Češkoj besedi u Zagrebu kao i o njegovom književnom ocu Jaroslavu Hašeku. Židovi slave Purim, praznik kojim se sjeća na oslobođenje židovskog naroda u starom perzijskom carstvu kako je i zapisano u knjizi o Ester koja se čita uz ovaj praznik popraćen maskama.Multikultura 16.02.2013.


Svjetovni vjerski i spolni odgoj. Predavanje na ovu temu nije zaobišao ni rabin Židovske Općine Zagreb Luciano Moše Prelević. Škole trebaju dati cjelovitu informaciju a kuća svjetonazor, smatra tako rabin. Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' iz Zagreba priprema izložbu tradicijsko-tekstilno pokućstvo, fragmenti nacionalnog nasljeđa. Ideja je prikupiti predmete koje su sačuvale obitelji i pojedinci i tako očuvati zaboravljenu tradicijsku baštinu. Upoznat ćemo vas danas i s splitskom ruskom obitelji Kudriavcev. Ingrid Poljanić, unuka Alexandra Kazimirovića Kudriavceva i kćerka teatrologa, kazališnog kritičara, književnika Anatolija Kudriavceva. Poznatog svim spličanima pa i puno šire ispričaće o zapisima svojega oca i svoja obiteljska sjećanja koja će jednom, kaže, i sam zapisati jer ipak je to bolje nego da ih vjetar vremena zauvjek raznese bez traga kao što je odlučivši povijest zapisati kao i njezin otac.Multikultura 09.02.2013.


Vukovarsko gradsko vijeće odbilo prijedlog osnivanja nove škole u Vukovaru. Radi se o projektu pokrenutom još 2003. godine. odnosno o školi koja bi bila svojevrsna 3. opcija i kao takva nudila mogućnost da djeca različitih nacionalnosti uče u zajedničkim školskim klupama. Furio Radin predsjednik talijanske unije preporučio Članovima da na skorašnjim lokalnim izborima podupiru IDS-ovog kandidata za istarskog župana Valtera Flegu. Dani slovenske kulture u Zagrebu i to povodom slovenskog kulturnog nacionalnog praznika koji je zove i prešernov dan. Prikazan u bogatom programu i film ''Aleksandrinke''. Mlade manjinske udruge abicioznih planova. Poljska udruga Visla iz Osijeka želi biti informativni centar za poljake. Adolf Mošinski, Vanda Kohanski Devide, Eduard Slavoljub Penkala. Što povezuje ove osobe? Poljsko porijeklo. O prošlosti hrvatsko-poljskih veza zabilježili smo predavanje prof. Slavena Kalea. Otkrit ćemo i svijet igračaka. Poljskih, njemačkih, ruskih, čeških, slovačkih. Postoje li razlike i kada su igračke u pitanju. Odgovor nudi izložba ''Svijet igračaka'' u Zagrebačkom Etnografskom muzeju.Multikultura 02.02.2013.


Srpski demokratski forum izradio platformu za demografsku obnovu srba u hrvatskoj. Broj pripadnika te manjine smanjuje se, prosjeèna starost srpskog povratnika 59 je godina. ''Ustavni zakon o nacionalnim manjinama je dobar ali u praksi se ne primjenjuje'' rekao je Veljko Ðakula na okruglom stolu o zaposljavanju pripadnika srpske nacionalne manjine. Uz 27. sijeènja meðunarodni dan sjeæanja na žrtve holokausta u židovskoj opæini u Zagrebu održana je kazališna predstava ''Dnevnik Ane Frank''. Glumci Marija Kohn and Rene Medvešek te redateljice Mira Wolf. Slovaci u Našiækom kraju oživljavaju stari slovaèki zanat, drotarstvo. Radi se o izraðivanju upotrebnih predmeta od stare žice. Posebnoj vještini raširenoj u slovaèkoj koja je prenesena u Hrvatsku, zaboravljena, a sada se mlade ponovo uèi drotarstvu. Dani slovenske kulture u Zagrebu poèinju 4. veljaèe, izložbe, igrani i dokumentarni filmovi. Nekim generacijama podsjetnik na vremena kad je kekec išao vuèjim tragom i pjevušio pjesmicu s kojom æemo vas danas vratiti desetljeæima unatrag.Multikultura 26.01.2013.


Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' spremno je za sveèanost svetosavske akademije, najvažnijeg godišnjeg dogaðaja na kojemu se uruèuje i nagrada ''Sava Mrkalj''. Ovogodišnji je dobitnik književnik Miloš Kordiæ. Kolaž tekstova autora talijanske manjine poslužio je kao predložak za kazališnu predstavu ''Pasediana Istriana - Istrianski paž'' ansambla talijanske drame rijeèkog hrvatskog narodnog kazališta. Vrijeme je karnevala, Rijeka+talijanska zajednica i donosimo prièu kako pripadnici ove manjine obogaæuju svojim maskama karnevalsku povorku. Centar za ruski jezik i kulturu ''Horuf'' u Splitu u dvije godine djelovanja ruskom jeziku pouèio je više od 200 ljudi. Interes i dalje raste ne samo za jezik veæ i za rusku kulturu pa tako organiziraju ruske veèeri, filmske projekcije ruskih fimova. Više æe nam reæi splitska ruskinja Tatiana Madzukeli. 27. sijeènja meðunarodni je dan sjeæanja na holokaust. Židovska opæina Zagreb, ŠOA akademija i kazališna scena ''Lea Deutsch'' predstavaljaju u ponedjeljak ulomke iz dnevnika Ane Frank s Marijom Kohn u naslovnoj ulozi. Redateljica je Mira Volf.Multikultura 19.01.2013.


Postoji li mjesto gdje možete iznajmiti, izraditi ili restaurirati narodnu nošnju i može li se negdje posuditi originalna narodna nošnja manjinskih zajednica u Hrvatskoj. Postoji. Zagreb ima posudionicu i radionicu narodnih nošnji koja je jedinstvena i meðu europskim zamljama. Tko posuðuje, tko izraðuje, odakle tolike nošnje posudionici oko 23.000 ih je odgovoriti æe naš današnji gost ravnatelj Josip Forjan. 20 godina rada saveza slovaka nije prepušteno samo pamæenju. Andrej Kuric predsjednik saveza godinama je sve aktivnosti zapisivao i tako je u 2 desetljeæa rada nastala i monografija saveza slovaka. Ruski jezik sve popularniji. Vrijeme kada to nije bio, kada je možda bio nepoželjan sada je pitanje prošlosti. Studij rusistike želi upisati sve veæi broj studenata i to nije više neka B opcija u dvopredmetnim studijima na zagrebaèkom filozofskom fakultetu. Doznajte i o toj temi više u današnjem izdanju multikulture.Multikultura 12.01.2013.


Dvojeziènost, naša prva tema danas. Nakon popisa stanovništva steèeni su uvjeti za uvoðenje dvojeziènih natpisa u gradovima Vukovar, Vrbovsko ali još i u nizu opæina kada je rijeè o srpskoj nacionalnoj manjini. Dvojeziènost je moguæa odnosno upotreba talijanskog u opæini Grožnjan, maðarskog u opæini Kneževi vinogradi u baranji, slovaèkog u opæini Punitovci a èeškog jezika u opæini Konèanica. Èut æemo što o tome kažu naèelnici opæina, pitati æemo i predsjednika savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske o toj temi te podsjetiti što je na sve to rekao ministar uprave Arsen Bauk. Naša je gošæa danas Tatiana Oluiæ Musiæ, ovogodišnja dobitnica medalje i plakete Nikola Tesla koju tradicionalno dodjeljuje srpsko narodno vijeæe. Dugogodišnja urednica èasopisa za djecu ''Bijela pèela'' priznanje je dobila za izuzetan doprinos unapreðenja položaja i oèuvanja identiteta srba u Hrvatskoj. Što je identitet srba u Hrvatskoj danas i zašto je pèela bijela.Multikultura 05.01.2013.


Srpsko narodno vijeæe održalo je tradicionalni božiæni prijem u Zagrebu. Tolerancija, rijeè koju je u svom govoru naglašavao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. A u ovoj godini, naglasio je, treba rješavati i izbjeglièka pitanja. Na božiæni prijem došao je i premijer Zoran Milanoviæ, predsjednik sabora Josip Leko, brojsni ministri. U ime predsjednika republike Ive Josipoviæa govorio je savjetnik Siniša Totaloviæ. Isprièaæemo danas i o ruskim božiænim obièajima. A u drugom dijelu emisije donosimo prièu o hrvatsko-turskom društvu prijateljstva u Rijeci koje neprekidno djeluje veæ 17 godina, a programom koji nudi okuplja sve veæi broj zainteresiranih graðana.Multikultura 29.12.2012.


Koji su to dogaðaji po kojima æemo pamtiti 2012 godinu a kada su u pitanju nacionalne manjine. Podsjeæanje baš na te dogaðaje tema je današnje emisije.Multikultura 22.12.2012.


Prava je pomutnja i zbrka kada se govori o brojkama, postocima zastupljenosti manjina u predstavnièkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, broju zaposlenih u tijelima državne uprave. Stoga, kreæe se s novom metodologijom praæenja tih brojki. Najavio je tako pomoænik ministra uprave Boris Miloševiæ. Postojeæa nije drobra ustvrdio je. Upoznat æemo vas danas i s Weberovima i to kroz knjigu Ludviga Bauera ''Kratka kronika porodice Weber''. Ovoga se tjedna, naime, govorilo i o kronologiji obitavanja njemaca i austrijanaca na ovim prostorima. Ovih dana u Zagrebu sve je puno tonova sevdaha. Tragom tradicionalne bosanske pjesme krenula je i kantautorica Erma Burniæ. Isprièaæe nam svoju prièu o sevdahu. A završit æemo emisiju posjetom Ciglenici, Dabona, Devilla, Dalponte. Talijanska prezimena u moslavaèkom kraju. Da upravo tamo žive talijani o æemu je nedavno izdana knjiga ''Talijani u Ciglenici''.Multikultura 01.12.2012.

7. dani srpske kulture u Zagrebu od 1. do 6. prosinca. Ponuda filmovi, kazališne predstave, izložbe, rasprave. Azbuka, slovo u pokretu. Projekt je to vijeæa srpske nacinalne manjine grada Zagreba. Djeca uèe azbuku kroz glumu i kroz igru. Unterstad. Prièa o folksdojèerskoj obitelji najbolja je kazališne predstava godine. Odluèila je tako publika ali i struka. U kuæi ljudskih prava održana je rasprava o diskriminaciji roma pri zapošljavanju. Kakav je odnos religije prema novcu. Kako na novac gleda katolièka, protestantska, židovska i islamska zajednica i što æe na kraju reæi ekonomist.Multikultura 24.11.2012.


Dani srba u Hrvatskoj i dani hrvata u Srbiji kao manifestacije na kojim bi se prikazivala kulturna dostignuæa. Zajednièka je to ideja predstavnika srba u Hrvatskoj i hrvata u Srbiji koji su se ovog tjedna sastali u Srpskom narodnom vijeæu u Zagrebu odakle je Milorad Pupovac poruèio ''želimo biti aktivni u unapreðenju odnosa izmeðu dviju zemalja ali ne želimo biti taoci tih odnosa''. Poljoprivredni inspektori prekršajno zbog neobraðivanja zemlje prijavljuju samo srbe povratnike. Tvrdi tako predsjednik upravnog odbora srpskog demokratskog foruma Veljko Ðakula. Istekao je rok za predaju prijedloga programa manjinskih udruga savjetu za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske. Novca, dakako, manje od zahtjeva. Nakon Ive Goldsteina novi predsjednik židovske vjerske zajednice Beth Izrael Vladimir Šalomon. Slavonskom srednjoškolci snimali su dokumentarne filmove. Tema: nacionalne manjine. La voce del popolo dnevnik na talijanskom jeziku iz tiska izašao s novim grafièkim dizajnom dar èitateljima povodom 60-te obljetnice izdavaèke kuæe ''Edit''Multikultura 17.11.2012.


Manjinske organizacije ovih se dana sve bave istim poslom, pisanjem prijedloga programa kojeg æe prijaviti na javni poziv savjeta za nacionalne manjine a kako bi dobile novac iz državnog proraèuna. Podsjetnik, rok za prijavu je 24 studenog. Islamskoj zajednici u Hrvatskoj uruèena posebna povelja za doprinos poveæanja konkurentnosti hrvatskih tvrtki i to za projekt osnivanja centra za certificiranje halal hrane. Slijedeæi tjedan u Zagrebu je tjedan Izraela a ovogodišnja tema klecmer glazba. Govoriti æemo danas i o židovskim jezicima, danas službenom jeziku hebrejskom ali i o aramejskom, oladinu i jidišu. Završio je trodnevni znanstveni skup ''Njemci i Austrijancu u Hrvatskom kulturnom krugu''. Ovoga puta isprièaæemo o èasopisu o jednom evangelièkom èasopisu koji otkriva manje poznate spone i uticaje njemaèkog stanovništva na prostore istoène hrvatske.Multikultura 10.11.2012.

''Nijemci i austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu''. 20-ti put za redom održava se ovaj znanstveni simpoziji koji okuplja desetke govornika o temema vezanim na najrazlièitije naèine uz njemstvo. Naš gost je književnik Ludvig Bauer, autor romana ''Kratka kronika porodice Weber'' teksta kojim je nekako i zapoèeo ovaj znanstveni simpozij. Uz svjetski dan romskog jezika na zagrebaèkom filozofskom fakultetu otvorena 2 nova kolegija posveæena romskom jeziku i kulturi a mogu ih upisati svi studenti kako izborne predmete. Salsa Tel Aviv, Peto nebo, Božji susjedi, do kraja ljeta. Naslovi su to filmova koji se prikazuju u tjednu izraelskom filma u Zagrebu do 20. studenom u Zagrebaèkom kinu Europa. Svi su pozvani a ulaz je besplatan. Multikultura 03.11.2012.

Jedan je njemac cijeli svoj graditeljski opus ostavio u hrvatskoj. Velikim dijelom u Zagrebu. Njegov najznaèajniji potpis, remek djelo stvaranja zasigurno je Mirogojski kompleks. Naravno rijeè je o Hermannu Bolleu. Glazbom, valcerom potom mirisom kolaèa i melange kave jedna je gradska knjižnica zaživjela atmosferom beèke kavane, Osjeèka. Tamo su održani dani austrijske kulture. La finta ammalata/Umišljena bolesnica. Predstava je koja je otvorila novu sezonu talijanske drame u Rijeci. Za velike oseke u jezeru kod Darde mogu se vidjeti ostaci stupova mosta koji je izgradio sultan Sulejman Velièanstveni. Dvojbeno ili ne, zasigurno je nedvojbeno kako je nestali most jedno od najznaèajnijih djela osmanlija na ovim prostorima. Slijedit æemo danas trag islamske arhitekture u Hrvatskoj uz Senada Naniæa, arhitekta, magistra islamskih znanosti i slijedeæi put kada se možda naðete u Ðakovu gledajuæi crkvu Svih Svetih, znat æete prepoznati djelove Ibrahim pašine džamije.Multikultura 27.10.2012.


Poèeo je Kurbam Bajram, najznaèajniji islamski blagdan koji traje 4 dana. Zove još i Hadži Bajram, taj naziv vezan je uz odlazak u hodoèašæe u Meku. Ove godine iz Hrvatske na Hadž u Meku i Medinu otišao je 41 vjernik. Od proteklog je tjedna moguæe otiæi u specijaliziranu židovsku knjižnicu u Zagrebu. Adresa Mažuraniæev trg. Knjižnicu otvorila vjerska zajednica Beth Izrael. Voditeljica Julija Koš isprièaæe što je sve moguæe pronaæi na policama ove knjižnice. ''Kad hrabrost prevlada'' Knjigu tog naziva napisala je Ester Gitman i zabilježila što se dogaðalo s ljudima koji su za vrijeme nezavisne države hrvatske dovodili svoje živote u opasnost kako bi spasili židove. Slovenske boje u hrvatskoj likovnoj umjetnosti otkrit æe nam Polona Juriniæ, autorica istoimene monografije koja sažima monografije 190 umjetnika slovenskog porijekla od 15. stoljeæa pa sve to danas. 100-ta je godišnjica nastanka 1. bugarske simfonije. Povod je to nacionalnoj zajednici bugara u Hrvatskoj za organizaciju koncerta kojim æe podsjetiti na to znakovito djelo bugarskog skadatelja Nikole Atanasova koje je i nastalo u Zagrebu.Multikultura 20.10.2012.

Muslimani iz Hrvatske otputovali su u Meku na Hadž. Sveta je to islamska obaveza koju æe ove godine ispuniti 41 vjernik. O islama i muslimanima u Hrvatskoj æemo èuti više od Šefka Efendije Omerbašiæa koji je svoja istraživanja o temi objavio u istoimenoj knjizi. Zgrada èeškog narodnog doma u Zagrebu u Šubiæevoj kuæa je duge i burne povijesti. Zabilježena je u monografiji koju izdalo i javnosti predstavilo vijeæe èeške nacionalne manjine koja svojom izdavaèkom djelatnosti vjerno bilježi i èuva doprinose èeške zajednice Zagrebu. U Rijeci još ovoga vikenda dani talijanske kulture i talijanskog jezika. Osobitu pažnju graðana privukao je Ottavio Missoni i izložba geni boje. Uz koncert 100 godina neovisnosti okupili su se albanci iz cijele Hrvatske u Zagrebu i obilježili zvuènu obljetnicu neovisnosti Albanije. Bio je to za njih i poseban kulturni dogaðaj jer su to uèinili uz nastup nacionalnog ansambla, narodnih pjesama i plesova iz Albanije. Sutra otvorenje židovske knjižnice u Zagrebu. Židovska vjerska zajednica ''Beth Izrael'' otvara na na Mažuraniæevom trgu specijalnu knjižnicu koja æe biti otvorena otvorena i za javnost.


 

Multikultura 13.10.2012.


Hrvatska, Zagrebaèko sveuèilište prvo je u regiji koje ima studij judaistike. Puno æe znaèiti za židovsku zajednicu u Hrvatskoj ali i za Hrvatsku u cjelini jer je to svjevrsna legitimacija cjelokupnog obrazovnog pogotovo sveuèilišnog sustava rekao je na sveæanom otvorenju predstojnik katedre za judaistiku dr. Ivo Goldstein. Muftija Šefko Omerbašiæ primio je odlikovanje predsjednika republike velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i danicom za osobite zasluge u promicanju vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava. ''Unterstadt'' naziv je premijerno prikazane predstave u osjeèkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu nastala prema istoimenom romanu Ivane Šojat-Kuæi. Prièa je to o ljudima, graðanskim obiteljima, njemaèkim, njihovim sudbinama i stradanjima u posljeratnoj Jugoslaviji isprièana kroz 4 generacije žena, prabake, bake, majke i kæeri. Nakon predstave ''Unterstadt'' prièa sa svjedokom toga prostora i vremena. Nema graðana osijeka njemaèkih korijena koji ne poznaje Nikolu Maka, esekera dugog preciznog pamæenja koji èuva i živi njemaèko nasljeðe grada. ''Nešto novo, nešte dugaèije'' Pod tim je nazivom izložila Anka Rabuzin tapiserije u sklopu dana makedonske kulture. Sutra je i dan vijeæa makedonske nacionalne manjine grada Zagreba.Multikultura 06.10.2012.


O povratku, o socijalnoj integraciji, stambenom zbrinjavanju razgovarali su juèer predstavnici srpske zajednice s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipoviæem. Hrvatska je ove godine preuzela predsjedanje dekadom za rome. Politièka je to obaveza 12 država koje su se obvezale ubrzati društveno ukljuèivanje roma. Što je do sada uèinjeno, koje su obveze neispunjene i kako iz ispuniti pitati æemo to danas predstavnika vladinog ureda za manjine Branka Soèanca. O dekadi za rome iz romske perspektive i to ženske. Udruga žena romkinja ''Romsko srce'' iz Baranje aktivno svojim radom pomaže zapravo ciljevima dekade. Što su sve uèinile i kako osnažuju romske žene reæi èe nam predsjednica udruge Nadica Balog. Dani talijanske kulture i talijanskog jezika po prvi puta u Rijeci. od 9. do 22. listopada programom se nastoji prikazati brojni vidovi talijanske kulture koju sigurno gradi i èuva i izdavaèka kuæa Edit iz Rijeke i tako veæ punih 60 godina. Haris Ahmiæ, Amar Ðikiæ, Ahmet Alili. Oni znaju kuran napamet i na europskom natjecanju uèaæa kurana kojemu je i ove godine Zagreb bio domaæin osvojili vrijedna treæa mjesta. Koliko je vremena uopæe potrebno da bi se postalo Hafizom, osobom koja zna cijeli kuran napamet.Multikultura 29.09.2012.


Poljaci u hrvatskoj. O doseljavanju i raseljavanju pripadnika ove nacionalne manjine u osobno istraživanje krenuo profesor Slaven Kale potaknut svojim poljskim korjenima i znatiželjan doznati zašto se zapadno poljskom gradu Bolesu Alcu održavaju dani sjeæanja na život poljaka u Hrvatskoj koncem 40-tih godina. Raste interes za uèenje ruskog jezika. Sve je više upita ''Ima li mjesta i za mene'' graðani upuæuju èlanovima nacinalne zajednice rusa u hrvatskoj i udruzi za ruski jezik i kulturu koja okuplja neke stare ali i sve veæi broj novih rusofila. Okupljaju se na ruskim veèerima, piknicima uz ruske filmove. Gost nam je predsjednik udruge prof. Mato Špekuljak. Popularna djeèja knjiga ''Mini-e-maksi'' doživljava nova izdanja na radost djece i roditelja i tri za to zaslužne institucije talijanske nacionalne manjine u Rijeci izdavaèke kuæe ''Edit'', talijanske drame i talijanske unije. Zabilježili smo kako je proteklo izdavanje novoga izdanja. Traju dani crnogorske kulture a mi smo se potrudili doznati više o crnogorskoj manjini i to kroz jedno istraživanje socio-ekonomskog statusa crnogoraca u Hrvatskoj. Do zanimljivih su podataka došli istraživaèi ove teme, 80% ispitanika, primjerice, ima Njegoševe knjige.Multikultura 22.09.2012.


Netolerancija, nasilje, poticanje na segregaciju. Sve to izašlo je na vidjelo u sluèaju romske djece u Meðimurju. Ispred podruène škole u Gornjem Hrašæanu. Roditelji neromske djece htjeli su sprijeèiti pohaðanje programa predškole romskoj djeci, bezuspješno. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelaviæ podsjetila kako su takvi oblici izravne diskriminacije kažnjivi po kaznenom zakonu. Potom prièa koja promièe toleranciju. Bivši logoraš Marijan Gubina vjeruje u mulitikulturalno društvo te provodi projekt prijatelji manjina. Kako, zašto isprièaæe nam on sam. Dani crnogorskog filma u Zagrebu prikazivanjem filmova iz najnovije crnogorske produkcije Nacionalna Zajednica Crnogoraca Hrvatske nudi sadržaje iz kulture. Židovi 26. rujna obiljažavaju Jom Kipur, dan pomirbe i pokajanja.Multikultura 15.09.2012.


Uèenici hrvatske i srpske nacionalnosti u zajednièkim školskim klupama. Cilj je to projekta ''Nova škola'' Osjeèkog Nansen dijalog centra. O toj ideji predsjednik Ivo Josipoviæ ovih je dana razgovarao s kljuènim osobama kako bi projekt postao i stvarnost prema najavi moguæ je 1. rujna iduæe godine. ''Bugarski pjevaèi na hrvatskoj opernoj sceni'' Naslov je to monografije koju je izdala Nacionalna zajednica bugara hrvatske. Dakako posveæena brojnim opernim pjevaèima bugarskih korjena koji su svoju karijeru i život ugradili u opere hrvatskih narodnih kazališta. Židovi slave Rosh Hashanu, novu godinu prema židovskom kalendaru 5773. Uz èestitku donosimo i prièu o židovskim blagdanima. Biblijski, post-biblijskih, rabinski. Zašto su neki dogaðaji postali praznicima a neki nisu.Multikultura 08.09.2012.


Financiranje manjinskih udruga i ustanova, vjeèna tema pred novim izazovima. Ulaskom u europsku uniju za oèekivati je da æe se iz državnog proraèuna sredstva smanjivati. No istodobno, fondovi europske unije pružaju i izdašniji novac za programe i projekte. Pitanje je tko æe ih znati iskoristiti. Obnavlja se židovsko groblje u Virovitici. Životna je to želja predsjednika Virovitièke židovske opæine Željka Vajsa a èije æe ispunjenje ostaviti i obnovljeni trajni trag. Onaj koji æe daleko brojnijoj zajednici èije su se prve obitelji u taj grad doselile još 1790 godine. Pozornica slovaèke kulture ovih dana bile su rijeèke ulice. Zabilježili smo atmosferu sa ovogodišnjih dana slovaèke kulture. Društvo hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek nedavno osnovano ali ciljevi su im ambiciozni. Pokušati obnoviti drveni most od Osijeka do Darde dug 8 km a koji je nekoæ sagradio sultan Sulejman pa se stoga naziva Sulejmanovim mostom.Multikultura 01.09.2012.


Glazba je nezaobilazni izraz identiteta manjinskih zajednica. Kroz nju se tako lako, prepoznatljivo èuje razlièitost, a opet se tako lako razlièitosti premošèuju jer istodobno je i univerzalni jezik. Glazbeno nasljeðe i tradicija manjinskih zajednica u Hrvatskoj iznimno je bogat. O karakteristikama nasljeða isprièaæe nam danas etnomuzikolog i glazbeni pedagog Joško Èaleta. Malobrojna ali aktivna i doprinosima vrijedna bugarska zajednica u Hrvatskoj. Aktivna im je zadaæa oèuvati jezik stoga uskoro poèinju teèajevi bugarskog jezika za djecu i za odrasle. A bit æe prilike za uèenje bugarskih folklornih plesova.Multikultura 25.08.2012.

Društvo za obnovu i revitalizaciju kule Stojana Jankoviæa ''Mostovi'' dobitnik je ovogodišnje donacije Turizam cares. Neprofitne organizacije posveæene oèuvanju  iskustva putovanja za buduæe generacije. Prièu o kuli Stojana Jankoviæa tim povodom isprièaæe Uroš Desnica. Sin književnika Vladana Desnice. Nakon proslave ramazanskog bajrama donosimo prièu o radu vijeæa žena islamskog centra u Zagrebu. Neke predrasude vezane uz žene naprosto nemaju mjesta kaže predsjednica vijeæa Azra Omanoviæ. Duh židovskog humora. To je tema ovogodišnjeg europskog dana židovskog nasljeða. Organizatorica dana u zajednici Bet Izrael je Sonja Samokovlija od koje æemo doznati više o programu. Ponuda kulturnog programa kojeg stvaraju manjine veæ odavno iskoraèila iz manjiskog konteksta. Dio je to, primjerice, gradske nacionalne kulturne ponude koju rado prigrle ugledne kulturne manifestacije. A scena Amadeo primjer je jednog baš takvog iskoraka.Multikultura 18.08.2012.


Ususret židovskoj kulturnoj sceni Bejahad od 26. kolovoza do 1. rujna ove godine u Puli. Tradicionalno bogat program visokih kulturnih kriterija kroz koji se ostvaruje osnovna zadaæa Bejahada, jaèanje židovskog kulturnog identiteta. Gost je direktor Bejahda Vladimir Šalomon. Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' do 2015 godine kani završiti opsežan vrijedan posao, izraditi registar kulturne baštine srba u Hrvatskoj. Zašto, što æe se sve naæi na popisu, u kakvom je stanju ta baština. Odgovore ima predsjednik Prosvjete Èedomir Višnjiæ. Njemstvo u Osijeku. Kada prièa ima ovaj naslov zasigurno jedan od ponajboljih koji æe je isprièati je Nikola Mak, pravi eseker, èuvar njemaèkog identiteta i nasljeða.Multikultura 11.08.2012.


Magistar islamskih znanosti, predavaè kolegija islamska umjetnost, kultura i civilizacija u Zagrebaèkoj Medresi Senad Mamiæ veæ 11 godina vodi kulturno društvo bošnjaka ''Preporod'' koje njeguje bošnjaèko nasljeðe i kulturno stvaralaštvo, a danas æe isprièati jednu sasvim drugèiju, osobniju prièu o egzotiènom putovanju u Kuala Lumpur, osobnom otkrivanju islama te znaèenju arhitekture u islamu. Druga je prièa glazbena. Jedini klecmer sastav u Hrvatskoj ''Ðuzeri'' završavaju novi album. Što je klecmer? Kako je i gdje nastao? Na ta i druga pitanja o glazbi koju je teško definirati odgovorit æe èlanovi sastava Neven Tabakoviæ i Mario Igrec.Multikultura 04.08.2012.


Skupni nastupi manjinskih kulturnih društava jedinstvene su priredbe kada pripadnici manjina pokazuju svoj identitet kroz pokret, pjesmu i nošnje. O tim odrednicama identiteta danas æe nam više reæi Tvrtko Zebec sa instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Rado istražujemo kako su manjinske zajednice doprinjele razvoju grada Zagreba. ''Èesi Zagrebu, Zagreb Èesima'' jedna je takva knjiga o kojoj æemo danas više reæi.Multikultura 28.07.2012.


Poèeo je mjesec Ramazana za muslimanske vjernike. Mjesec poèetka objave Kurana. Nosimo stoga poruku muftije Aziza Efendije Hasanoviæa. Onda jedna prava ljetna prièa. Albanke èlanice udruge ''Obala naših unuka'' sudjelovale su u èišæenju obale otoka Ilovika. Albanska nacinalna manjina u Rijeci i albanske gošæe nastaviti æe suradnju i kroz druge projekte. Najavljeno je tako nakon ove uspješne akcije. Literarni rad na temu ''Hrvatska, Slovaèka, Europa'' našièku uèenicu 7. razreda Corinu Kraljik odveo je u zemlju njezinih predaka u Slovaèku. Uruèena joj je tamo i nagrada za njezin literarni rad i to iz ruku slovaèkoga predsjednika Ivana Gašparoviæa. Kabala. Naziv je to naše posljednje prièe danas a mnogi bi u podnaslov iste dodali kako je to prièa o židovskom misticizmu. No jeli tome baš tako pitali smo rabina židovske opæine Zagreb Luciana Preleviæa.Multikultura 21.07.2012.


Prva današnja prièa, prièa je o kuli Stojana Jankoviæa. Nakon 10-tak godina obnove ovaj iznimno rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici otomanskog carstva spreman je za otvorenje. 25. srpnja datum je koji æe biti upisan u povijest kao datum kada je kula ponovo i sveèano otvorena. Uroš Desnica, sin književnika Vladana Desnice jedan od vlasnika objekta i aktivni sudionik projekata vezanih uz oživljavanje kule Stojana Jankoviæa veæ je u Islamu Grèkom. Reæi æe nam sve o predstojeæem otvorenju i sjetiti se svojih osobnih uspomena na taj prostor. ''Jedinstvo u razlièitosti, Baranja nas spaja'' Naziv je to projekta èiji su sudionici uèenici iz Maðarske i Hrvatske. 10-tak su dana proveli zajedno razmjenjujuæi znanja i otkrivajuæi nova o zajednièkoj povijesti, nasljeðu i kulturi. Prièa o potomcima ruske emigracije. Tatiana Ripkin Puškadija svoja istraživanja o toj temi kroz dokumentaran prikaz èinjenica i tokova povijesti ruske postoktobarske zajednice u Zagrebu donijela u knjizi ''Emigranti iz rusije u kulturnom znanstvenom životu Zagreba''.Multikultura 14.07.2012.


11. srpnja, dan sjeæanja na genocid poèinjen u Srebrenici. Tisuæe ljudi bilo je na komemoraciji u Potoèarima. Meðu njima i hrvatsko izaslanstvo predvoðeno premijerom Zoranom Milanoviæem. Kulturno društvo bošnjaka hrvatske ''Preporod'' kao i bošnjaèka zajednica gradi i izgradila je kvalitetne odnose s kulturnim centrom pri veleposlanstvu Islamske Republike Iran u Zagrebu. Tjedan Iranske kulture bila je prilika potvrde te suradnje ali uvijek i vrijedan korak naprijed. Gost nam je predsjednik preporoda Senad Naniæ koji æe nas podsjetiti što se dogaðalo i reæi više o suradnji koja traje evo veæ 20 godina. ''Osijek bez kulture nije grad, a ljeto nije ljeto bez osjeèkog ljeta kulture'' slogan je to i ovogodišnjeg osjeèkog ljeta, a kakve veze ima brazilski Entre Rios i podunavske švabe iz Osijeka doznali smo od Renate Trišler iz njemaèke zajednice ''Zemaljske udruge podunavskih švaba''Multikultura 07.07.2012.


Mjesec dana nakon izbora novog predsjednika mešihata islamske zajednice zajednice u Hrvatskoj Aziz Efendija Hasanoviæ predložio je saboru zajednice i èlanove mešihata svoje prve suradnike i svojevrsne èlanove vlade islamske zajednice. Doznali smo i kako æe ove godine u islamskom centru biti obilježen 11. srpnja, dan sjeæanja na Srebrenicu, na srebrenièku tragediju. Vijeæe bošnjaèke nacionalne manjine grada Zagreba organizira uz ovaj datum ultra maratorn Vukovar srebrenica. Donosimo danas jednu romsku uspješnu prièu. Duško Kostiæ, pripadnik romske manjine u svojim rukama ima diplomu magistra primarnog obrazovanja i kaže prvi u svojoj zajednici s takvom. Daljnji cilj: obrazovanje roma. Maðarska likovna kolonija održana je u Rijeci gdje æe uskoro gledatelji imati prigodu vidjeti izvedbu drame ''Anitgona'' s potpisom talijanske drame. Gošæa nam je ravnateljica Laura Markið.Multikultura 30.06.2012.


Doseljavanje jedne manjinske zajednice na prostor današnje Hrvatske. Rijeè je o ukrajincima. Druga nam je tema rezultat jednog zanimljivog istraživanja života i životnih navika srba izmeðu 2 svjetska rata. A jedan je kolaè, u svoju èast, dobio i cijelu kulturno-zabavnu manifestaciju. Taj je kolaè rudarska greblica. Omiljeno jelo rudara koji su radili u rudnicima samoborskog gorja. Èitajuæi prezimena tih ljudi zapažamo mnogo je njemaèkih. Prièu o njima isprièaæe nam Josip Lebegner, tajnik kulturnog društva Oštrc iz Ruda.Multikultura 23.06.2012.

Dani fiumanske kulture u Rijeci. Predstavljeno je ovom manifestacijom stvaralaštvo talijanske nacionalne manjine. Bogato stvaralaštvo, izdavaštvo, glazba, književnost. Šestu godinu za redom talijanska manjina poèasti svoj grad bogatom kulturnom ponudom. Kazališni festival na njemaèkom jeziku obavezni je dio kulturne ponude u Osijeku. Njemaèki jezik na kazališnim daskama meðu djecom. I ove godine zasluge potpisuje Zemaljska udruga podunavskih švaba. Slijedeæe nam je odredište Virovitica. Tamošnja židovska zajednica, u istinu malobrojna jako se trudi i skrbi za oèuvanje svoje tradicije i baštine. Okupili smo sve zaslužne i doznali prièu o povijesti te zajednice u Virovitici.Multikultura 16.06.2012.


Šefko Efendija Omerbašiæ više nije predsjednik mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. Novi je Aziz Efendija Hasanoviæ. Pune 22 godine Efendija Omerbašiæ iznimno je predano obavljao svoj posao, kaže od svog nasljednika oèekuje isto. Dani fiumanske kulture u Rijeci. Otvoreni su izložbom sekcije keramièara Romolove Venucci zajednice talijana iz Rijeke. Cijela ova manifestacija predstavlja stvaralaštvo pripadnika talijanske manjine koja živi u tom gradu. A mi danas donosimo prièu o fiumanskom dijalektu koju æe nam, dakako isprièati pravi fiumani. Njemaèku zajednicu zemaljsku udrugu podunavskih švaba posjetio je povjerenik njemaèke savezne vlade za iseljeništvo i nacionalne manjine Kristof Bergner. Njemaèka manjina u Hrvatskoj nije zaboravljena. Žrtve podunavskih švaba nakon drugog svjetskog rata nisu zaboravljene u Njemaèkoj. Ova poruka koja je stigla iz Berlina dugo se èekala meðu podunavskim švabama, meðu njemcima ovdje u Hrvatskoj kaže Renata Trišler, izvršna direktorica zemaljske udruge podunavskih švaba iz Osijeka.Multikultura 09.06.2012.


Nova zgrada srpske pravoslavne opæe gimnazije ''Kantakuzina Katarina Brankoviæ'' sveèano je otvorena. Još jedan je to dokaz pluralizma i vjerske tolerancije istaknuo je prilikom otvorenja predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipoviæ. A naš je gost ravnatelj škole Slobodan Laliæ. Tko može upisati školu, kakav program nude, koje su posebnosti ove gimnazije. Ravnatelj æe nam dati sve ove odgovore. Kulturni identite rusa i ukrajinaca u Hrvatskoj, obilježja, razvoj, oèuvanost. Doktorica znanosti Zdravka Zlodi sa instituta za povijest istražila je ovu temu i nedavno o njoj govorila na na skupu Nacionalne manjine u Hrvatskoj. ''Malobrojnost neke zajednice nipošto nije koènica dopronosima sredini u kojoj žive'' istièe doktorica zlodi. Reæi æemo više i o makedonskog kultunog foruma iz Pule.Multikultura 02.06.2012.


''Nacionalne manjine u Hrvatskoj'' tema je sadržajno opsežnog skupa kojeg je organizirao institut Ivo Pilar. Struènjaci razlièitih profila, pravnici, sociolozi, povjesnièari govorili su o temama vezanim uz manjine. O kulturi, o integraciji, identitetu i izazovima europskih integracija. ''Esekerski tekstovi'' Naziv je to zbirke tekstova koje je prikupio in na esekerski preveo prof. Velimir Petroviæ. Esekerski je u svijetu jedinstveni govor, nastao u Osijeku. Prisutan je u govoru osjeèana esekera. No živuèih govornika sve je manje. Ogromne priloge nezaboravu i trajnom pohranjivanju znanja esekerskog jezika daje upravo prof. Petroviæ. ''Slovenci v Zagrebu, zagrebèani slovenskih koreni'' naziv je izložbe koja prikazuje plejadu poznatih i zanimljivih Zagrebèana slovenskih korjena. Ljudi kako spona izmeðu Hrvatske i Slovenije najvažnija je poruka izložbe. Ti su ljudi naši sugraðni, jedna od njih osobita zaljubljenica u Zagreb fotografkinja Maria Braut.Multikultura 26.05.2012.


Konvoj mladih bošnjaka i njihovih prijatelja ''Da se ne zaboravi'' ovoga je petka šestu godinu za redom krenuo putem Srebrenice odati poèast žrtvama. U konvoju je sve više nebošnjaka, mladih ljudi koji žele svojim sudjelovanjem dati svoj doprinost nezaboravu srebrenièke tragedije. Kulturno društvo ''Miroslav Shalom Freiberger'' židovske opæine Zagreb odavno je svojom programskom ponudom iskoraèila iz manjinskog konteksta iako su brojne teme vezane uz židovstvo. No Freiberger je uspio postati mjesto gdje ljudi razlièitih vjeroispovjesti, kulture i umjetnièkih interesa nalaze mjesto druženja, otkrivanjam, uèenja i susreta. Gost nam je predsjednik društva Živko Gruden. Otvoriti æe se novi talijanski vrtiæ u Opatiji. Potpisano je pismo namjere izmeðu prestavnika talijanske unije, sveèilišta u Trstu, zajednice talijana grada Opatije i grada Opatije. O zajednièkoj izgradnji novog objekta, evo napravljen je prvi korak a roditelji èekaju na upis. ''Kobzar'' To je naslov zbirke ukrainskih pjesama, ali i zagrebaèkog ansambla koji izvodi ukrainske melodije. Ukrainsku kulturu kroz pisanu rijeè i glazbu predstavili su èlanovi društva za ukrainsku kultura grada Zagreba svojim sugraðnima koji su otkrili što je to uopæe ukrainski kobzar.Multikultura 19.05.2012.


Državni odvjetnik Mladen Bajiæ izvjestio o kaznenoj prijavi protiv naèelnika Škabrnje Luke Škare. Nastavak je to romske prièe iz Škabrnje gdje su tamošnje romske obitelji unatoè tome što su kupile zemljište isto i napustile. Nisu mogle izdržati vrijeðanja i  pritiske mještana. Saborski odbor za ljudska prava i prava manjina osudio ovaj sluèaj diskriminacije. Što znamo o Janu Vlašinskom, èovjeku koji je od 1886 sve do 1936 neumorno radio na obrazovanju mladih ljudi o glazbi te ulagao svoje maksimalne osobne napore za promicanje glazbeno-kulturnog obravanja graðana Virovitice. Svakog proljeæa Virovitièka Èeška Beseda organizira manifestaciju proljetni zvuci Jana Vlašinskog i podsjeæa svoje sugraðane na doprinos ovog èovjeka po kojemu se, dakako, zove i virovitièka glazbena škola. Slovaèka smotra djeèjeg folklora bila je u Markovcu Našiækom zabilježili smo kako je protekla ali i pitali etnologe ima li napretka u plesnom izrazu kod ovakvih smotri. Vijeæe bošnjaèke nacinalne manjine grada Zagreba organizira danas memorijalni turnir ''Dani Šefika Pezeroviæa'' u spomen na poginule branitelje u domovinskom ratu. U pripremama su i za organizaciju ovogodišnjeg konvoja ''Da se ne zaboravi'' i kreæu put Srebrenice. Svake godine konvoj je duži za autobus.Multikultura 12.05.2012.

''Osobno æu tražiti ostavku naèelnika opæine Škabrnja''. Najavio je to zastupnik romske nacionalne manjine u saboru Veljko Kajtazi. Sramotnim su istupe Škabrnjskog naèelnika ocijenili i drugi èlanovi saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. ''Etnièkim sukobima treba pristupiti ozbiljno jer mogu biti opasniji nego se èine na prvi pogled'' kaže Furio Radin. Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Zagreb radi na velikom i vrijednom projektu, izradi registra kulturne baštine srba u Republici Hrvatskoj. Veæinom je rijeæ o sakralnoj baštini ali i drugoj, primjerice, rodnoj kuæi Milutina Milankoviæa u Dalju koja je danas kulturni i znanstveni centar. O projektu æe danas više govoriti predsjednik prosvjete Èedomir Višnjiæ. Ukrajina iz kulturne i povijesne baštine. U Zagrebaèkoj knjižnici Medvešak otvorena je izložba toga naziva. Organizirala ga je ukrajinska zajednica grada Zagreba kako bi sugraðanima prikazala bogatstvo i sliènosti ukrajinske i hrvatske baštine.Multikultura 05.05.2012.


Današnja emisije i govorom æe o glazbi. Glazbi i glazbenim grupama koje su svoju inspiraciju, poèetke svoj izraz pronašle u manjinskom okruženju. U tom su okruženju ponikli, rasli i sada uvelike iz njega izašli, postali dio glazbene ponude na lokalnoj, široj domaæoj i meðunarodnoj glazbenoj sceni. S tri takve prièe danas smo s vama u Multikulturi. ''Ðuzeri'' sastav iz židovske opæine Zagreb. ''Mavikan'' glazbenici okupljeni u želji da tradicionalnoj bosanskoj sevdalinki daju duh suvremenog zvuka. ''Ezerke sedom osmini'' makedonskoj glazbi nikada nije bilo teško prièi srcima. Žene s jezera, Ezerke svojom glazbom daju sustavni doprinos popularnosti makedonske tradicijske glazbe.Multikultura 28.04.2012.


''Islam u europi, stanje i perspektive'' Naziv je to meðunarodnog znanstvenog skupa koji je održan u zagrebaèkom islamskom centru pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipoviæa. Odnos hrvatske prema muslimanima, prema islamskoj zajednici može biti primjer za mnoge druge zemlje istaknuto je na skupu. Demokratska zajednica maðara Hrvatske svjesna je da bez novca nema ni programa i da æe se novac koji pristiže iz državnog proraèuna smanjivati. Stoga se okreæu europskim fondovima, a model je to kojeg æe morati s vremenom slijediti i druge manjine. O maðarskom primjeru danas æe isprièati Josip Jankoviæ iz DZMH. Èime su manjine u Zagrebu zadovljne, a èime nisu. Kada se prione ozbiljnom istraživanju položaja nacionalnih manjina i brojke progovore, što nam kazuju. Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger uprilièilo predstavljanje autorskog trojca Babiæ, Škiljan, Županiæ-Iviæ ''Nacionalne manjine u Zagrebu''. Opæina Viškovo slavila je svoj dan a tom su se slavlju pridružile i manjine. Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, pododbor Viškovo u goste ovoga puta pozvali bošnjake i slovake.Multikultura 21.04.2012.


Otvoriæemo emisiju s najtužnijim danom u židovskom kalendaru. Židovi 27. nisana, 19. travnja obilježili su jom hašoa, dan stradanja i junaštva. Židovska je opæina Zagreb i koordinacija židovskih opæina u Hrvatskoj održava središnju komemoraciju na Zagrebaèkom groblju Mirogoj kod spomenika Mojsiju. Židovska vjerska zajednica Bet Izrael ove godine komemoraciju održava u Našicama. Ove nedjelje u Jasenovcu obljetnica proboja logoraša iz tog koncentracijskog logora. 22. travnja 1945 godine 600 logoraša krenulo je u proboj. Do slobode ih je došlo 91. Na komemoraciji kod spomenika ''Cvijet'' oèekuje se i Hrvatski državni vrh. Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske raspravljao je o raspodjeli proraèunskog novca ustanovama i udrugama nacionalnih manjina za ovu godinu. Zahtjev je podnijelo 107 udruga u ukupnoj novèanoj vrijednosti od oko 69 milijuna kuna što uvelike premašuje iznos od oko 41 milijun kuna koliko je proraèunom izdvojeno za manjine. Vremena su ozbiljna, nema novca za balove, za slavljenje praznika matiènih država rekao je predsjednik savjeta Aleksandar Tolnauer. Dani slovaèkog filma traju u našicama i pune tamošnje kino gledateljima koji znaju slovaèki jezik. Film ''Janošek'' iz 1962 godine privukao je posebnu pozornost jer se radi o legendarnom slovaèkom filmskom junaku i filmu koji tamo uživa status kultnoga. A u zagrebaèkom islamskom centru traje meðunarodni znanstveni skup "islam u europi, stanje i perspektive" završava danas u subotu.Multikultura 14.04.2012.


Ovoga tjedna veæinom posveæena uskrsnim obièajima. Dio manjinskih zajednica ovaj najveæi kršæanski blagdan slavi prema gregorijanskom kalendaru. Isprièaæemo o obièajima ukrajinske, slovaèke i poljske manjine. Židovi slave pesah. Blagdan sjeæanja na napuštanje egipta. O znaèenju pesaha u židovstvu isprièaæe rabin Židovske opæine Zagreb Luciano Moše Preleviæ.Multikultura 07.04.2012.


Mijenjati æe se zakon o registru vijeæa iz 2011. godine. I to je dobra vijest za manjine jer postojeæi je zakon uvelike komplicirao upis u registar vijeæa. Rijetko se koje vijeæe i koordinacija vijeæa uspjela upisati u registar, a to znaèi da nisu uspjeli doæi do osiguranog novca iz proraèuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. Uskoro bi procedura trebala biti pojednostavljena. Kada govorimo o vijeæima i koordinacijama nastaviti æemo program sa profesorom Seadom Berberoviæem jer predstavnici bošnjaka u Hrvatskoj nedavno su potpisali sporazum o osnivanju koordinacije županijskih vijeæa, vijeæa grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjaèke manjine, a profesor berberoviæ izabran je za predsjednika te koordinacije. ''Proljetni zvuci Jana Vlašinskog''. Naziv je to tradicionalne glazbene manifestacije koju u Virovitici uprilièuje tamošnja Èeška beseda koja odnedavno ima i svoje prostore. Reæi æe nam o tome više predsjednica Virovitièke besede Jasna Berger. Upoznavanje drugih kultura i zajednica put je prema meðusobnom razumijevanju. Uèenici 7. razreda osjeèke osnovne škole Augusta Šenoe posjetili su tako židovsku opæinu u Osijeku. Upoznali su razlièitosti ali i sliènosti izmeðu dvaju zajednica.Multikultura 31.03.2012.


Savez slovaka održao je godišnju skupštinu. Predsjednik saveza slovaka Andrej Kuric istaknuo je kako je najvažniji dogaðaj u protekloj godini bio otvorenje slovaèkog centra za kulturu u Našicama te najavio kao æe cijela ova godina biti posveæena 20-oj obljetnici saveza. Znanstvena monografija Rusoka Dnjistrova, prva knjiga na ukrajinskom jeziku u Hrvatskoj autora Borisa Graljuka i Zdravke Zlodi predstavljena je u Zagrebaèkoj publici. A radi se o knjizi povijesnog znaèaja za ukrajinski jezik i razvoj ukrajinske samosvijesti u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. U Osijeku ovoga mjeseca održani su slovenski konzularni dani. Konzul Gregor Klemenèiæ razgovarao je ponaosobo s svakim od zainteresiranih slovenaca koji žive u Osijeku, državljanstvo, administrativni ili upravni carinski postupci, nasljeðivanje, zapošljavanje, školovanje. Bile su to teme brojnih upita zainteresiranih slovenaca. A jedan zagrebaèki klub bio je nakratko kao Sarajevo. Naziv je to i novog albuma grupe Mavikan, a pjevaèica Mavikana Sakin Modronja poznata je zagrebaèka bošnjakinja koja je svoju ljubav prema sevdalinci usvojila u svojoj obitelji, njegovala kroz zbor Arabeske, Zagrebaèkog Islamskog Centra a danas kroz specifièni glazbeni izraz Mavikana.Multikultura 24.03.2012.


Svjetski dan roma ove godine po prvi puta obilježen i u hrvatskom saboru. Predstavnike romskih udruga primio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipoviæ. Organizirana su slavlja u romskim zajednica kod nas kao i u cijelom svijetu. 8. travnja svjetski je dan roma jer je na taj datum 1971. godine održan prvi meðunarodni susret roma u Londonu. Nedjeljko Dragiæ karikaturist i strip crtaè. Jedan od uvaženih autora Zagrebaèke škole crtanog filma u su organizaciji srpskog kulturnog društva Prosvjeta predstavio je novu knjigu stripa. A zatekli smo tamo i predsjenika prosvjete Èedomira Višnjiæa koji nam je isprièao što je aktualno u izdavaštvu prosvjete. Dio manjinskih zajednica kršæanski blagdan uskrs obilježava prema julijanskom kalendaru. O tradiciji i obièajima crnogorske, makedonske i srpske zajednice prièaæe naši gosti Lena Ðapiæ, Danilo Iveziæ i dubrovaèki paroh i protujerej Goran Spajiæ.Multikultura 17.03.2012.


Istražiti položaj nacionalnih manjina važno je meðu ostalim i za razumijevanje demokratiènosti svakog društva. Istraživanje skupine autora znanstvenika rezultiralo je knjigom Nacionalne manjine u Zagrebu. Kakav je njihov povijesni kontekst, organiziranost, kulturno-religijsko-medijsko djelovanje. Knjiga pokušava dati odgovore na ovo i brojna druga pitanja. Na naša, a vezano uz knjigu odgovore æe dati jedan od autora Dragutin Babiæ. Žena u makedonskoj pjesmi naziv je knjige Judite Rey Hudeèek, jedne od èlanica poznate ženske pjevaèke skupine Ezerki koja izvodi makedonske pjesme. Melodije su svima uglavnom dobro poznate pa i rijeèi na makedonskom. Ali mnogi pak nisu razumjeli što pjevaju ili slušaju. Knjiga nudi prijevod pjesama, a naša gošæa Judita Rey Hudeèek ponudila nam je prièu o ženi u makedonskoj pjesmi, povijesti i društvu. Izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Josi Amrani ovoga je tjedna u Ludbregu posthumno uruèio priznanje Pravednik meðu narodima braènom paru Šmidlehner koji su tokom drugog svjetskog rata spasili židovskog djeèaka Dana Fleša. Za projekte i programe udruga i ustanova nacionalnih manjina i ove godine æe se godine iz proraèuna izdvojiti oko 42 milijuna kuna. Iz savjeta za nacionalne manjine pak najavljuju strogu i pravednu raspodjelu. No neke se stvari više neæe financirati, poput obilježavanja praznika matiènih zemalja. Zašto, objasnit æe predsjednik savjeta Aleksander Tolnauer.Multikultura 10.03.2012.


U današnjem izdanju emisije o nacionalnim manjinama donosimo podosta tema vezanih uz praznike. Tako pripadnici maðarske nacionalne manjine obilježavaju praznik sjeæanja na maðarsku revoluciju iz 1848 godine. Ovaj je praznik za za maðare je prisjeæanje na borbu za slobodu, osloboðenje od austro-ugarske monarhije. Slavili su i pripadnici bošnjaèke manjine i to dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Zabilježili smo kako su to bošnjaci u Primorsko-Goranskoj županiji. Nastavit æemo još jednom temom vezanom uz bošnjake. Gost emisije profesor Sead Berberoviæ, predsjednik bošnjaèke nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Židovi slave purin. Zašto je mjesec adar prema židovskom kalendaru najradosnije doba godine te o knjizi O Ester reæi æe nam rabin židovske opæine Zagreb Luciano Moše Preleviæ.

Multikultura 03.03.2012. 

U veljaèi su albanske organizacije proslavile dan neovisnosti Kosova. Zabilježili smo kako su taj dan obilježili albanci u primorsko-goranskoj županiji. Osjeèka gradska i sveuèilišna knjižnica bila je mjesto susreta djece vrtièke i osnovnoškolske dobi s vršnjacima koji govore manjinske jezike. Ukrajinski, rusinski, maðarski, srpski i njemaki. Doprinos je to kulturnoj razmjeni meðu najmlaðima i dakako, oèuvanju jezika. Na otvorenje kulturnog centra slovaka u Našicama èekalo se godinama. Sada kad je otvoren zanima nas kakvim je sadržajem i zaživio o æemu æemo doznati od ravnateljice Sandre Kralj. Stiže proljeæe. Uz godišnje doba u kojem se priroda budi nakon zime vezani su brojni obièaji. Danas æemo isprièati o jednom starom bugarskom obièaju. O martenicama.


Multikultura 18.02.2012.

Vladin savjet za nacionalne manjine prihvatio je program rada za 2012 godinu. Naglasak programa je edukacija propadnika manjinskih udruženja a s ciljem dobivanja sredstava iz europskih fondova. Prema, pak, prijedlogu proraèuna za ovu godinu savjet æe dobiti smanjena sredstva za 0.45%. No predsjednik savjeta Tolnauer pohvaljuje što je vlada prepoznala važnost programa za nacionalne manjine koje naprosto dijeli s ostalima sve društvene probleme. Prièaæemo danas i o folkloru. Zvuèi poznato, pa ipak o èemu zapravo prièamo kada govorimo o folkloru. Ponajbolje to znaju etnolozi. Èut æemo odgovore. Èasopis bugarske nacionalne manjine Rodna rijeè ove godine obilježava 10 godina izlaženja. Bugarska manjina je malobrojna ali aktivna. Rodnu rijeèè osobito njeguju o èemu smo prièali s zamjenicom glavne urednice toga èasopisa Dijanom Glasnovom.

Multikultura 11.02.2012.


Manjinske udruge i ustanove pred EU izazovima. Kako do novca iz europskih strukturnih i kohezijskih fondova. Kakve promjene oèekivati u financiranju. Gdje se i kako educirati o novim naèinima dobivanja sredstava. Puno je pitanja na koje mnogi manjinci nemaju jasne odgovore a nerijetko niti dovoljno znanja. Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske trudi se ukloniti nejasnoæe. Više o ovoj temi reæi æe nam danas predsjednik savjeta Aleksandar Tolnauer. Dramski studio Eho, srpskog kulturnog društva Prosvjeta postavio je novu predstavu. Naranèina kora. Vid je to i dramskog odgoja koji kroz Eho provodi voditeljica Svetlana Patafta i tako pomaže mladim ljudima uspostaviti kvalitetniju komunikaciju s okolinom. Danas æemo i do Rijeke i to po odgovor kako napreduje izgradnja islamskog centra u Rijeci. Doznali smo o tome više od voditelja projekta Irhada Meheljiæa. Glazbeni instrumenti rusina i ukrajinaca. Naziv je izložbe postavjene u gradskoj knjižnici na starèeviæevom trgu u Zagrebu. Kobza, bandura, okarine. Više o instrumentima, za mnoge neobiènih naziva doznali smo od Katarine Todorcev Hlaæa, voditeljice središnje knjižnice rusina i ukrajinaca.


Multikultura 04.02.2012.


Renata Trišler izvršna direktorica njemaèèke zajednice Zemaljske udruge podunavskih švaba iz Osijeka. Bila je aktivna sudionica okupljanja podunavskih švaba u Brazilu. Proteklo je naime 60 godina od njihovog doseljavanja odnosno odseljavanja s hrvatskih prostora. Govore li još njemaèki ali i hrvatski. Kako žive i s kojim sjeæanjima na Hrvatsku. Sve to doznali smo od Renate Trišler po povratku iz Brazila. Film Lea i Darija Branka Ivande ovih je dana premijerno prikazan u Hrvatskom Narodnom Kazalištu. Prva je to Hrvatska premijera, film koji govori o Lei Deutsch i Dariji Gaisteiger. Djevojèicama èije je djetinjstvo prekinuo rat, prikazan je na Jewish eye festivalu u Izraelu gdje je dobio i posebno priznanje žiria. Arhitekt Ignjat Fišher, naziv je knjige povjesnièarke umjetnosti Marina Bagariæ a koja je predstavljena u židovskoj opæini Zagreb. Kazalište Kerempuh, Djeèja bolnica u Klaièevoj, današnja Nama, brojne urbanistièke intervencije primjerice prolaz Harmica izmeðu Jelaèiæevog trga i ulice pod zidom nose potpis Ignjat Fishera. Arhitekta koji je dao izniman doprinos današnjoj vizuri Zagreba.Multikultura 28.01.2012.


Meðunarodni dan sjeæanja holokaust 27. sijeènja ove je godine u židovskoj opæini Zagreb obilježen otvorenjem nove ŠOA akademije. Projekt je to s ciljem da edukacija o holokaustu bude stalna i okuplja struènjake iz zemlje i iz inozemstva koji æe poduèavati o holokaustu i ljudskim pravima. Na otvorenju je meðu brojnim uglednim gostima bio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipoviæ i bila je to prigoda da istakne kako je potrebno podiæi sinagogu na mjestu gdje je stara srušena u zagrebaèkoj praškoj ulici. Srpsko kulturna društvo Prosvjeta povodom dana društva i ove je godine organiziralo Svetosavsku akademiju. Dobitnik nagrade ''Sava Mrkalj'' za poseban doprinos kulturi srba u Hrvatskoj je književnik Drago Kakanoviæ. Vraæa li se to ruski na velika vrata? Moglo bi biti tako. Interes za uèenje ruskog sve je veæi, a i broj studenata koji upisuju studij rusistike se poveæava i što je još važnije mnogima to nije više samo usputna opcija u dvopredmetnom studiju veæ zbilja izbor.Multikultura 21.01.2012.


Manjine i europska unija. Što se mijenja u financiranju manjinskih ustanova i udruga ukoliko Hrvatska ove nedjelje na referendumu izabere biti zemlja èlanica europske unije. Nansen dijalog centar iz Osijeka niz godina radi na provedbi projekta ''Nova škola'' a kojim se želi pokrenuti ustanova koju bi zajedno pohaðali hrvati, srbi, ali i pripadnici drugih nacionalnih zajednica. O provedbi projekta i dosadašnjim rezultatima reæi æe viša voditeljica projekta Ivana Milas. Njemaèka zajednica Zemaljska udruga podunavskih švaba iz Osijeka podvukla je crtu pod proteklu godinu. Imamo èime biti zadovoljni. Istièu osjeèki njemci a poslušajte danas i zašto. A završit æemo današnju emisiju u Karnevalskom tonu. Rijeèki se karneval veæ èvrsto svrstao u red svjetskih karnevala. U povorci redovito sudjeluju i pripadnici talijanske zajednice.

Multikultura 14.01.2012.

Slovaci su doèekali otvorenje slovaèkog kulturnog centra u Našicama. Projekt i velika želja slovaka èiju su realizaciju godinama usporavale najrazlièitije prepreke konaèno je stvarnost. Slovaci imaju novi centar kulture. I bit æe to sjedište i sjecište kulture i èuvanja identiteta slovaèke manjine u Hrvatskoj. U kakvoj su vezi mjesto Polaèa u okolici Zadra, savez njemaca i austrijanaca te radnièki dom u Osijeku. Otkrit æe nam to danas Vesna Pihler koja je zbog svoje istraživaèke znatiželje postala i poasna graðanka Polaèe. Prièaæemo ponovo o kabali. Židovskom uèenju o bogu i o svijetu koje je sve popularnije. Teèajeva kabale je sve više. Ovo uèenje privlaèi sve veæi broj znatiželjnika. No znaju li uopæe što je to kabala i jesu li te škole uistinu pravo mjesto za izuèavanje kabale.Multikultura 07.01.2012.

Veæi dio današnje emisije posveæujemo pravoslavnom Božiæu. Srpska zajednica u Hrvatskoj, makedonska i ruska slave Božiæ prema julijanskom kalendaru. Bili smo na tradicionalnom domjenku srpskog narodnog vijeæa u povodu pravoslavnog božiæa. Nazoèio je hrvatski državni vrh, èlanovi vlade. Bilo je ove godine oko 400 gostiju. Tradicionalnom èestikom Hristos se rodi predsjednik SMV-a Milorad Pupovac zaželio je svim pravoslavnim vjernicima sretan božiæ. Blagdan prate blagdanski obièaji. Ovoga puta doznat æemo više o ruskim obièajima, a isprièaæe ih kroz svoja sjeæanja zagrebaèka ruskinja Sanja Pribiæ. O makedonskoj smo pak, tradiciji doznali od etnologa i višeg kustosa u Zagrebaèkom etnografskom muzeju Josipa Barleka. U drugom dijelu emisije govorimo o tome kako su Rijeèki bošnjaci ispratili 2011-tu godinu a kakve su im planovi i nade za ovu novu.Multikultura 31.12.2011.

U ovotjednoj emisiji osvrnut æemo se na 2011. godinu. Prisjetiti se što je za manjinske zajednice u cjelini, a opet i za svaku posebno bilo najvažnije u godini koju ispraæamo. A krenuti æemo od kraja godine jer u ovom su mjesecu održani parlamentarni izbori koji su u redove zastupnika nacionalnih manjina doveli i nova imena.Multikultura 24.12.2011. 

Dio manjinskih zajednica kršæanski blagdan Božiæ slavi prema gregorijanskom kalendaru. Prvi dio emisije stoga æemo posvetiti božiænim obièajima i dogaðanjima što su ga pojedine manjinske zajednice organizirale uoèi ovoga blagdana. Tako je Matica Slovaèka Našice organizirala izložbu naslovljenu Slovaèki božiæni obièaji. A zajednica talijana u Rijeci uprilièila je tradicionalni božiæni koncert. Blagdan prate i posebna jela pa æemo reèi kakve se to slastice i izbor jela pripremaju ovih blagdanskih dana. Židovi slave hanuku. Hanuka se uvijek slavi 25. kisleva što je sredinom prosinca a sjeæa na posveæenje Jeruzalemskog hrama. O blagdanu hanuke reæi æe nam rabin židovske opæine Zagreb Luciano Moše Preleviæ. U drugom dijelu emisije donosimo kako je kulturno društvo bošnjaka Hrvatske Preporod obilježilo 20-tu obljetnicu. Gost nam je predsjednik društva Senad Naniæ.Multikultura 17.12.2011.


Nastavljamo sa predstavljanjem saborskih zastupnika nacionalnih manjina kojima je to prvi saborski mandat. Nakon Veljka Kajtazija naš je gost Nedžad Hodžiæ, pripadnik bošnjaèke nacionalne manjine koji æe zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu. Samostalni srpski tjednik ''Novosti'' kojeg izdaje Srpsko narodno vijeæe ovoga je tjedna obilježilo 12 godina izlaženja. O novostima danas i kako ovaj tjednik vide u buduænosti govorit æe glavni urednik Novosti Ivica Ðikiæ i novinar Rade Dragojeviæ. Vizualni identitet Slovenije, tema je to izložbe koja je postavljena u muzeju Mimara a koju su organizirali Slovensko veleposlanstvo i Slovenski dom iz Zagreba. Posjetili smo izložbu s predsjednikom Sloveneskog doma Darkom Šolcom. ''Tko je to lažljivac s Litvanskog trga'' Ako vas zanima odgovor, potražite ga gledajuæi istoimenu predstavu Litvanskoga pisca Olexandra Ivanca, a koju je preveo, u njoj glumi i sam je istu režirao Aleksa Pavlešin predsjednik društva za Ukrajinsku kulturu iz Zagreba.Multikultura 10.12.2011.

Veæinu današnjih minuta potrošit æemo govorom o izborima. Naravno nas zanimaju izabrani zastupnici nacionalnih manjina. Meðu njima podosta je novih imena odnosno ljudi kojima je ovo prvi zastupnièki mandat meðu redovima nacionalnih manjina. Meðu njima je i Veljko Kajtazi, pripadnik romske manjine, a koji æe u saboru uz svoju manjinu, zastupati i interese austrijske, bugarske, njemaèke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Vanja Škoriæ iz GONG-a reæi æe nam pak, jeli bilo dojavljenih poteškoæa vezanih uz glasovanje nacionalnih manjina. No neæemo danas samo o održanim izborima. Imamo i teme iz kulture. Prosinac je pun sadržaja i dogaðanja vezanih uz hrvatsko-poljske veze. Poljski prosinac u Zagrebu. Tako se zove program udruge Europa centralis. U istinu bogat program a uz njega i prestojeæu izložbu. Donosimo prièu kako su stanovnici poljskoga krakova pomogli Zagrebu kada ga je 1880 pogodio veliki potres.Multikultura 03.12.2011.


U Zagrebu, Rijeci i Sisku poèeli su dani srpske kulture. Slijedi nam potom prièa o sevdahu. Sevdah, jedna rijeè s toliko nijansi koje se opet savršeno uklapaju u jednu rijeè, ljubav. Gošæa nam je pjevaèica sevdalinki Sakin Modronja. U talijanskom Circcolu u Rijeci gostovali su makedonski glazbenici. Publika je uživala u zvucima flaute i klavira. A središnju knjižnicu slovaka u Našicama posjetili su predstavnici slovaèkoga PEN-a, svjetske nezavisne asocijacije novinara i književnika. Uruèili su vrijednu donaciju knjiga.Multikultura 26.11.2011.


U Zagrebaèkoj Èeškoj besedi obilježena je 20-ta obljetnica odlaska djece 1991. godine iz Daruvara u Èešku Republiku. 1500 djece prevezeno je tada u Èešku gdje su živjela i školovala se. Makedonska društva iz cijele Hrvatske okupila su se ovoga tjedna u u Osijeku i proslavila 20-tu obljetnicu postojanja zajednice makedonaca u Hrvatskoj. Tvrtko Zebec, etnolog isprièaæe danas o narodnim nošnjama i njihovu znaèenju za identitet te o tome što folklor znaèi manjinskim udruženjima a kako ga vidi struka.Multikultura 19.11.2011.


Savjet za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske objavio je javni poziv ne-vladinim udrugama i ustanovama nacinalnih manjina za predlaganje programa za ostavarivanje kulturne autonomije iz niza podruèja. Rok za predaju prijedloga progama jest 2. Prosinca ove godine. U Osijeku traju 17. dani makedonske kulture, a danas u svijet glazbene baštine nacionalnih manjina vodi nas etnomuzikolog dr. znanosti Joško Èavleta.Multikultura 12.11.2011.


Prièa o hrvatsko-poljskim vezama. Mjesec prosinac biti æe u Zagrebu Poljski mjesec. Naime, znanstveno-kulturna udruga Europa Centrales èiji su osnivaèi profesori Damir Agièiæ i Magdalena Najbaragièiæ, oboje veliki poznavatelji teme prireðuje èitav niz kulturnih dogaðanja koji æe približiti poljsku hrvatskoj i obrnuto. U Osijeku je završen znanstveni simpozij Nijemci i austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu. Donosimo naglaske s skupa. Ugledni i vjerni sudionik Ludvig Bauer istièe kako iz godine u godinu kvaliteta simpozija samo raste. Kada je 90-tih uopæe saživjela ideja o ovom simpoziju nisu ni slutili da æe, evo nagodinu, biti 20-ta obljetnica. U Osijeku je predstavljena i knjiga ''Židovi u našiækom kraju'', zbornik 19 radova koji svjedoæe o doprinosu i povijesti te zajednice.Multikultura 05.11.2011.


U Osijeku je zapoèeo 19. znanstveni simpozij "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu. Njemaèka udruga Zemaljska udruga podunavskih švaba iz osijeka ponosna je na organizaciju skupa u kojemu se na struèan i znastveni naèin rasvjetljavanju teme iz prošlosti važne ovoj zajednici. Koje su to teme ove godine pitaæemo izvršnu direktoricu zajednice Renatu Trišler. Nikola Mak istaknuti èlan njemaèke zajednice u Osijeku za svoj predani rad i trud njegovanja njemstva u Hrvatskoj dobio najviše priznanje što ga može dobiti jedan nijemac izvan Njemaèke, Križ za zasluge prvoga stupnja što ga dodjeljuje predsjednik Savene Republike Njemaèke. Islamski vjernici ove nedjelje poèinju slaviti Kurbam Bajram. O znaèenju blagdana æe predsjednik mešihata muslimanske zajednice u Hrvatskoj Muftija Šefko Efendija Omerbašiæ. Gdje su romkinje danas? Pitali su se to sudionici javne tribine Desetljeæe roma, gdje su romkinje. Poseban naglasak bio je na temi obrazovanju mladih romkinja.Multikultura 29.10.2011.


Veze manjina s sredinama u kojima žive i veæinskim stanovništvom. Vijeæe èeške nacionalne manjine grada Zagreba danas slavi svoj dan. 29. listopad datum je i osnivanja èeškog narodnog doma u Zagrebu. Proteklo je od tada punih 137 g. O hrvatsko-èeškim vezama, o radu vijeæa o poèecima organiziranja èeške zajednice reæi æe nam više Adolf Tomek, predsjednik vijeæa i aktivni èlan u Zagrebaèkoj èeškoj zajednici. U Zagrebu dani ukrajinske kulture. Zagrebaèki æe ukrajinci za èlanove svoje zajednice ali i za sve zainteresirane uprilièiti koncert klasiène glazbe. Iduæi tjedan je blagdan svih svetih. Donosimo prièu o Mirogojskim Arkadama. Djelu Hermana Bolea èiji je rad uvelike odredio izgled grada Zagreba. Mirogojske Arkade zasigurno su jedan od simbola grada Zagreba.Multikultura 22.10.2011.

Crnogorci završnom manifestacijom završavaju ovogodišnje Luèendanske susrete. Cjelogodišnjom kulturni program. A mi æemo vam danas isprièati što je sve nacionalna zajednica crnogoraca ponudila svojim sugraðanima ove godine. Zašto se susreti zovu ''Luèendanski''. Te kako æe proslaviti 20. godišnjicu osnutka zajednice. Potom æemo govoriti o socio-ekonomskom statusu crnogoraca u Hrvatskoj. Tom se temom istraživaèki bavio dr. Sava Bogdanoviæ i doznao uistinu vrijedne i zanimljive podatke. A podsjetiæe nas i o doseljavanju crnogoraca. Potom æemo u našice gdje je predstavljena knjiga slovaèkoga pisca Martina Kukuæina. Ovaj pisac simbol je slovaštva u Hrvatskoj jer dio je svog života proveo ovdje u Hrvatskoj radeæi kako lijeènik u Selcima na otoku Braèu.Multikultura 15.10.2011.


Zagreb je domaæin 18. europskom natjecanja uèaæa kurana. Uoèi natjecanja razgovarali smo s natjecateljima Harisom Ahmiæem i Amarom Ðikiæem. Koji su nam isprièali kako su uopæe poèeli uèiti i èitati kuran i evo došli do natjecanja. Sveèanim koncertom zbor èeške Besede Zagreb obilježio je 10. obljetnicu rada zbora Bohemie koji odnedavno ima i novoga voditelja Domagoja Mariæa. A isprièaæemo danas i o glazbenom identitetu manjinskih društava.Multikultura 08.10.2011.


Njemaèka zajednica Zemaljska udruga podunavskih švaba održala je godišnju skupštinu. U pripremama su za veliki znanstveni simpozij Nijemci i austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu. U osijeku smo se podjetili na eserkerski jezik i to kroz Osjeèka sjeæanja sa povjesnièarkom Zlatom Živakoviæ Kerže. U rovinju slijedeæega tjedna poèinju 8. susreti književnika hrvatskih manjina. S trodnevnim programom upoznaèe nas predsjednik organizacijskog odbora dr. Mario Šošiæ. Židovi slave Jom Kipur, blagdana oprosta i pomirenja.Multikultura 01.10.2011.

Klub zastupnika nacionalnih manjina i samostalne demokratske srpske stranke traže hitnu raspravu u saboru o odluci ustavnog suda o pravima nacionalnih manjina a kojom se regulira biraèko pravo manjina. Kako se provodi akcijski plan desetljeæa za ukljuèivanje roma, a predsjedanje dekadom slijedeæe godine, podsjeæamo, preuzima hrvatska. Gošæa nam je Jagoda Novak voditeljica odjela za istraživanje i informiranje centra za ljudska prava koji je izradio studiju o provedbi akcijskoga plana. Prosvjetno-kulturni centar maðara iz Osijeka proslavio je svoj dan. Prigoda je to i za slavlje i podsjeæanje što se sve u centru radi. Poèela je židovska nova godina 5772. Za svakog pojedinca za Roš Hašana poèinje vrijeme razmišljanja o prijeðenom životnom putu, ali to je i trenutak nade i vjere èovjeka u novo i bolje razdoblje koje je pred njim. Bili smo u djeèjem vrtiæu Miriam Bailer židovske opæine Zagreb i doživjeli kako najmlaði uèe o židovskoj tradiciji.


Multikultura 23.09.2011.

Milorad Pupovac na sjednici savjeta za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske najavio kako æe tražiti raspravu u Hrvatskom Saboru, na odboru za ustav, poslovnik i politièki sustav te na odboru ljudska prava i prava nacionalnih manjina o srpanjskim odlukama ustavnoga suda koje po njegovu mišljenju predstavljaju akt diskriminacije manjina i preuzimanja saborskih ovlasti. Hrvatsko-Èeško društvo iniciralo je podizanje ploèe u èast Marije i Stjepana Radiæa i to u Pragu. Inicijativa je uspjela. Povodom 140-te godišnjice roðenja Stjepana Radiæa otkrivena je spomen ploèa u crkvi Sv. Norberta u Pragu. Prièa je to vezana izmeðu dviju država.  A slièno æemo i nastaviti emisiju i upitati predsjednika savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera koliko su veze manjina sa njihovim zemljama podrijetla doprinjele raznim vrstama suradnje izmeðu Hrvatske i tih država. Hrvatsko prosvjetno društvo ukrajinaca i rusina grada Zagreba priredilo je sveèanost u povodu 20-te obljetnice neovisnosti Ukrajine te uzajamnog priznanja Ukrajine i Hrvatske.


Multikultura 17.09.2011.

U Zagrebu su zapoèeli Desnièini susreti. Naziv ovogodišnjih glasi ''intelektualci i rat 1939 – 1947''. U Zagrebu su zapoèeli, a završiti æe u Islamu Grèkom 18. rujna. Tamo se nalazi kula Stojana Jankoviæa koja je u vlasništvu obitelji desnica. Imamo danas i nekoliko tema vezanih u uèenje jezika. Sve je veæi interes za uèenje ruskog jezika, a to je prepoznala i nacionalna zajednica rusa u Hrvatskoj. Tim slijedom predstavljamo danas i po radnom stažu najmlaðe manjinsko društvo u Osijeku. To je slovensko društvo ''Stankovraz''. Njihovi teèajevi slovenskog jezika privlaèe sve više zainteresiranih.


Multikultura 10.09.2011.

20 godina manjinske politike u Hrvatskoj naša je današnja tema, a bila je to i središnja tema nedavno održanih Lipovljanskih susreta. Gost nam je predsjednik savjeta za nacionalne manjine vlade Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer. Manjine Osjeèko-baranjske županije žele napraviti zajednièki projekt suradnje i tako lakše doæi do sredstava iz fondova Europske unije. Rijeèki slovaci obilježili su zajedno sa svojim sugraðanima dane slovaèke kulture.  Poèela je školska godina. Uz poèetak a na kraju emisije poslušajte o suradnji pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Brankoviæ iz Zagreba.


Multikultura 03.09.2011.  3. emisija

Prošloga smo tjedna tjedna zapoèeli jednu kulinarsku prièu. Prièu o jelima nacionalnih manjina. O kuhinji kao mjestu gdje se, takodjer osjeæa pripadnost jednoj zajednici. Ovoga tjedna isprièaæemo vam još recepata i nadamo se dati još dobrih prijedloga za vaš ljetni meni.


Multikultura 27.08.2011.

Prošloga smo tjedna tjedna zapoèeli jednu kulinarsku prièu. Prièu o jelima nacionalnih manjina. O kuhinji kao mjestu gdje se, takodjer osjeæa pripadnost jednoj zajednici. Ovoga tjedna isprièaæemo vam još recepata i nadamo se dati još dobrih prijedloga za vaš ljetni meni.


Multikultura 20.08.2011.

Kuhinje nacionalnih manjina. Uz jezik, brojne obièaje i tradicijsko nasljeðe, pripadnost nekoj zajednici može se njegovati, reæi æemo ovom zgodom, kulinarskim umijeæem. I nacionalne su manjine prepoznatljive po svojoj kuhinji. Ako vam kažemo ''burek'' vjerujemo, pomislili ste odmah na bošnjake, ako su u pitanju specijaliteti od paprike, eto mirisa Makedonije. Knedliæi od kruha veæ služi kao pozivnica za putovanje u Èešku. Bigos, to veæ zvuæi Poljski.


Multikultura 13.08.2011.

Fiumanski dialekt. Jezièna posebnost Rijeèkih talijana. Zaljubljenici se bore protiv izumiranja te posebne inaèice venetskog dialekta. Danas æe nam pravi fiumani isprièati kako. I danas još jedna prièa o jeziku. O jidišu. Jezik koji su govorili milijuni židova nakon drugog svjetskog rata doživio je sudbinu upola manjeg broja govornika. Zašto i kako otkrit æe nam profesorica njemaèkog jezika i knjževnosti na Zagrebaèkom filozofskom fakultetu Alma Kalinski.


Multikultura 06.08.2011.

Islam i muslimani u Hrvatskoj. Naziv je to kapitalnog djela koje je napisao Šefko Efendija Omerbašiæ, predsjednik mešikata islamske zajednice u Hrvatskoj. 700 stranica donosi iznimno zanimljivo štivo o islamu u Hrvatskoj. Otkrivamo povijesne veze Poljske i Dubrovnika. Gost nam je povjesnièar Vinicije Lupis.


Multikultura 29.07.2011.

Rekonstruirati æe se zgrada rijeèke osnovne škole San Nikolo i time æe se poboljšati uvjeti rada škole koja ima 8 razreda u kojima se nastava izvodi na talijanskom jeziku. Vrijednost tih radova je 860 000 kuna. Donosimo danas i prièu o kabali. Isprièaæe nam je rabin židovske opæine Zagreb Lucijano Moše Preleviæ. Imamo i jednu rusku prièu. Zagrebaèka ruskinja Sanja Pribiæ prisjetiæe se svoji korijena.


Multikultura 22.07.2011.

Folklor. Plesni su nastupi u nošnjama uèestali i u vremenu ukorijenjen i potvrðen naèin izražavanja nacionalnog identiteta. O plesu, o nošnjama, o smotrama folklora te o tome kako je uopæe folklor došao do pozornice otkrit æe nam danas etnolog i etnokoreolog te novi ravnjatelj instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu Tvrtko Zebec. Knjige su veæ poprimile razne druge oblike od papirnatoga. Mi æemo vam danas predstaviti zvuène knjige. Novu zlatnu ediciju službenog glasnika iz Beograda a koja je predstavljena ljetos u Zagrebaèkoj Prosvjeti. Isprièaæemo i o aktivnostima udruge hrvatsko-ukrainske suradnje koja je nedavno imala predstavljanje u Zagrebu a gost nam je predsjednik udruge Jevgenij Pašèenko.


Multikultura 15.07.2011.

U poèast 104 hrvatska pravednika meðu narodima, ljudima koji su izlažuæi svoj život opasnosti spašavali židove od nacistièkog progona. Zagrebaèki park na raskrižju Zagrebaèke i Zagorske ceste od ovoga tjedna nosi ima ''Park pravednika meðu narodima''. U Virovitici predstavljena knjiga ''Židovi Virovitice i okolice od 1790 do 2011 godine''. Autor knjige predsjednik je židovske opæine Virovitica Željko Vajs i naš je gost. Manjinski izbori održani su proteklog vikenda. Podsjeæamo, odaziv je bio slab. Ukratko æemo o rezultatima. Manjine i mediji. Gost nam je dr. Igor Kanižaj koji je istraživao zastupljenst manjinskih tema u tiskanim i elektronskim medijima. Crnogorci su i ove godine organizirali Petrovdanski sabor na izletištu Platak pored Rijeke.


Multikultura 08.07.2011.

Ove nedjelje izbori su za èlanove u vijeæima nacionalnih manjina i predstavnike u opæinama, gradovima i županijama. A nadalje u emisiji donosimo, 11. srpnja dana je sjeæanja na Srebrenicu. Uz taj datum donosimo prièu Amele Handanoviæ koja veæ godinama sudjeluje u konvoju mladih bošnjaka i njihovih prijatelja ''da se ne zaboravi''. U rijeèkom makedonskom društvu Ilinden bili smo na predstavljanju knjige Ivone Dunovski Mitev ''Neskrotljivo èuvstvo''. A isprièaæemo danas i o rusima u Hrvatskoj i ruskoj emigraciji. Kroz zanimljivu prièu vodiæ æe nam biti zagrebaèka ruskinja Tatiana Puškadija Ripkin, autorica knjige ''Emigranti iz Rusije u kulturnom i znastvenom životu Zagreba''


Multikultura 01.07.2011.

10-ti srpanj datum je izbora za èlanove u vijeèima nacionalnih manjina i predstavnike manjina u opèinama, gradovima i  županijama. Veæina, datumom nezadovoljna no ulažu napore kako bi što veæi broj pripadnika nacionalnih manjina izašlo na izbore. I ove godine u kuli Stojana Jankoviæa u Islamu Grèkom i u Zagrebu istodobno, održavaju se Desnièini susreti. Tema ovogodišnjeg susreta jest ''Intelektualci i rat izmeðu od 1939 do 1947''. Uz najavu susreta donosimo danas prièu o kuli Stojana Jankoviæa koju æe nam isprièati Uroš Desnica, sin književnika Vladana Desnice. onosimo i jednu glazbeno-ukrajinsko-hrvatsku prièu. Alen Poliæ i ansambl rusina i ukrajinaca ''Kaljina'' pobjednici jedinog hrvatsko putujuæeg festivala ''Melodije Istre i Kvarnera''.


Multikultura 25.06.2011.

Bliži se 10-ti srpanj. Datum izbora za predstavnike u vijeæima nacionalnih manjina i predstavnike manjina u opæinama, gradovima i županijama. Datum nepovoljan, složni su manjinci no trude se animirati manjince da izaðu na izbore.  Jednu od najljepših balada usmene književnosti ''Hasanaginicu'' izveli su uèenici Valdorfske škole iz Rijeke a pomogli su u izvedbi i Rijeæki bošnjaci. Donosimo prièu zagrebaèke bugarke Žanine Biliæ. Prièa je o korjenima, o nasljeðu, o  glazbenom talentu roðenom u obitelji gluhonijemih roditelja. Slijedeæi tjedan, najavljujemo, poèinju dani rudarske greblice u Rudama.


Multikultura 18.06.2011.

Kreæemo s prièom iz Zagreba. Povod su nam dali slovenci koji su na Cvjetnom trgu priredili slavlje zbog skorašnjeg dana državnosti Slovenije. Bili smo, vidjeli, snimili. Donosimo dio atmosfere i razgovor s predsjednikom slovenskog doma u Zagrebu Darkom Šoncom. I dalje tragom umjetnosti idemo put Rijeke gdje smo bili na izložbi Maðarskog parlamentarca Palfija Ištvana otvorena u sklopu projekta ''Hrvatska u oèima stranaca''. Isprièaæemo i prièu o rudarima njemaèkih korjena i rudnicima u Rudama, malom mjestu u Samoborskom gorju gdje su svi veæ spremni za ovogodišnje dane rudarske greblice. Društvo za ukrajinsku kulturu u Zagrebu predstavilo je Tarasa Ševèenka kao ukrajinskog Rembranta. Uz obilježavanje 150 obljetnice smrti želja je bila publici otkriti Ševèenka, ne samo kao književnika veæ i velikog slikara.


Multikultura 11.06.2011.

Savjet za nacionalne manjine ulaže napore da što više pripadnika  manjina izaðe na izbore za èlanove vijeæa i predstavnike manjina u opæinama, gradovima i županijama 10. srpnja. Jedna je starija kuæa panonske arhitekture postala maðarska kuæa. U Baranjskoj Dardi tako je u njoj otvoren novi maðarski dom kulture, koji æe biti središte multi etnièke komunikacije. Rijeæko makedonsko društvo Ilinden sveèanom akademijom proslavilo 20-tu obljetnicu djelovanja. Njemaèka zajednica Zemljska udruga podunavskih švaba priprema kazališni festival u Osijeku, na njemaèkom jeziku.


Multikultura 04.06.2011.

Izbori za èlanove vijeæa i predstavnike nacionlanih manjina u županijama, gradovima i opæinama održat æe se 10. srpnja.  Rijeèko makedonsko društvo Ilinden sveèanom akademijom obilježilo je 20-tu obljetnicu osnutka.   ''Dositej 200 godina nakon'' naziv je to predavanja srpskog kulturnog društva Prosvjete o prosvjetitelju Dositeju Obradoviæu. Gost nam je predavaè i profesor Dušan Marinkoviæ sa Zagrebaèkog filozofskog fakulteta.  I odvest æemo vas danas, barem prièom, u Dubrovaèki muzej Ikona pri srpskoj pravoslavnoj crkvi.


Multikultura 21.05.2011.

Delegacija ureda iseljenih slovaka iz Bratislave posjetila našice. Zajedno sa našiækim slovacima i predstavnicima grada posjetili su gradilište buduæe slovaèke kuæe, centra kulture slovaka u Našicama.   Vijeæe bošnjaèke nacionalne manjime i ove godine priprema konvoj za Srebrenicu pod nazivom ''konvoj mladih bošnjaka i njihovih prijatelja, da se ne zaboravi'' Ove godine put Srebrenice iz Zagreba kreæe 10-ak autobusa.  Klub albanskih žena Kraljica Teuta organizira u suradnji s drugim manjinama tribinu na temu kraljica Teuta. Gošæa nam je predsjednica kluba Šenida Bilalji.   U Zagrebu od 22-28 svibnja održava se peti festival židovskog filma. Ove godine posveæen ženama u Holokaustu.


Multikultura 14.05.2011.

Knjiga se može èitati ali i slušati. U srpskom kulturnom društvu prosvjeta predstavljeno novo izdanje zvuènih knjiga. Štiva poznatih pisaca i i pjesnika èitaju poznati glumci Voja Brajoviæ, Ljubivoje Tadiæ, Gojko Šantiæ i dr.   Europski identitet bošnjaka, Naziv je to 16. po redu znanstvenog skupa održanog u islamskom centru u Zagrebu. 27 struènjaka kroz svoje znanstvene teme pokušavalo je rasvjetiliti, kako drže, javnosti važnu a nedovoljno poznatu temu.    Rado podsjeæamo na doprinose èlanova manjinskih zajednica našoj zajednici i razvoju sredine u kojoj su živjeli ili žive. O doprinosu èeha Zagrebu svjedoèi knjiga ''Èesi Zagrebu, Zagreb èesima''.   A židovska kulturna scena Bejahad uvijek se održava potkraj ljeta. Bit æe tako i ove godine u Opatiji. Nakon završetka svakog bejahada poèinje rad, ureðivanje istoimenog èasopisa koji bilježi sve što se na bejahadu dogaðalo.


Multikultura 07.05.2011.

Demokratska Zajednica Maðara Hrvatske  u Osijeku organizira proslavu dana europe 9. svibnja. Maðarska je na èelu zajednice europskih zemalja a Osijek i Hrvatska, vjeruju organizatori, njeguju i žive europske vrijednosti.  U Opatiji održan seminar ''Mediji i nacionalne manjine''. Još je podosta prostora za unapreðenje statusa manjina u javnim medijima zakljuèili su sudionici seminara.  ''Tjedan razmjene knjiga'' naziv je to programa održanog u Nacionalnoj i sveuèilišnoj knjižnici u Zagrebu, povodom meðunarodnog dana knjige. A meðu knjigama našle su se i one na poljskom jeziku. Tim povodom pobliže o poljskom  govorit æe nam Agnješka Ciganik. Ugovorni lektor za poljski jezik.  A završit æemo emisiju u romantiènom tonu melodijom sefardskih romansi. Gost nam je kantautor Saša Kabiljo.


Multikultura 29.04.2011.

Još jedno savjetovanje o ulozi i unapreðenju rada vijeæa i predstavnika nacionalnih manjina. U Osijeku su se okupili predstavnici vlade i manjina. Raspravljalo se o dosad uèinjenom i o propuštenom te o predstojeæim lokalnim izborima.   Multikulturom do kvalitetne kulture. Prièanjem prièa najmlaði veæ u vrtièkoj dobi rado slušaju i uèe o tradiciji. Glumica Svetlana Patafta naša je današnja gošæa. Izvela je veæ dvije takve predstave.   Rijeèko makedonsko društvo Ilinden obilježava 20-tu obljetnicu osnutka. Uz obljetnicu razmišljaju kako mlade privuæi društvu. Stoga su odluèili uprilièiti veèeri makedonskog filma.   Manjinske knjižnice. Danas æemo govoriti o ruskoj i ukrajinskoj. Tko su korisnici, koliko je naslova i kako nabavljaju knjige?   A židovi diljem svijeta 27. mjeseca Nisana obilježavaju Jom Hashoa. Dan stradanja i junaštva.


Multikultura 22.04.2011.

Ovoga puta naša je glavna tema Uskrs, najveæi kršèanski blagdan i obièaji koji ga prate. Ove godine Uskrs istoga datuma, ove nedjelje, slave vjernici koji ga obilježavaju prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Uz središnji simbol uskrsa, ukrašeno jaje, pisanicu, svaka manjina ima i neke posebnosti koje prate ovaj blagdan. A naša današnja emisija otkriva upravo to, bogatstvo razlièitosti obilježavanja istoga blagdana.


Multikultura 15.04.2011.

Ove nedjelje u memorijalnom centru Jasenovac obilježava se 66. godišnjica proboja logoraša iz logora Jasenovac. Biti æe tamo i ove godine preživjela logorašica Miriam Radman.    Tema iz podruèja jezika, Fjumanski jezik.


Multikultura 08.04.2011.

Dani kulture Rusije u Zagrebu djeliæ bogate ruske kulturne i povijesne baštine mogli su vidjeti Zagrebèani u Gradskoj Knjižnici. O temi ruske kulture i kako je bar nakratko saživjelo u Zagrebu reæi æe nam danas više Katarina Todorcev Hlaæe iz Ruskog kulturnog kruga.   Duško Kostiæ rom iz Beloga Manastira dobitnik je studentske mirovne nagrade za 2011 godinu. Nagradu je primio u Norveškoj. Kakvo je to za njega bilo iskustvo, vratio se iz Norveške, susreo se tamo i s bivšim dobitnicima nagrade i s princom a isprièaæe nam svoje doživljaje.    A potom otvaramo zanimljivu temu iz podruèja jezika. Prièaæemo o jidišu. Koliko je danas uopæe govornika, o kakvom se jeziku radi? Gošæa nam je profesorica Alma Kalimski.   Bili smo i na predstavljanju uradaka mladih bošnjaèkih pjesnika, izbor za zbirku ''Kad zora pobjeðuje strah''.


Multikultura 01.04.2011.

Uloga vijeæa nacionalnih manjina i predstavnika u tim tijelima. Bila je to tema savjetovanja održanog u Rijeci.   Arhiv srba u Hrvatsko proveo je zanimljivo istraživanje o svakodnevnom životu te manjinske zajednice izmeðu 2 svjetska rata u pojedinim podruèjima Hrvatske. Voditelj istraživanja povjesnièar Filip Škiljan iznjet æe nam zakljuèke i vrlo su zanimljivi.   Govorti æemo i o doseljavanju manjina na ove prostore rusina i ukrajinaca.   Iza nas je mjesec ožujak kojeg savez slovaka obilježava kao mjesec slovaèke knjige.


Multikultura 25.03.2011.

Tjednima nam se provlaèi ista tema kroz razlièite manjine, popis stanovništva. Travanj je tu a aktivnosti je sve više. Tako je i vijeæe srpske nacionalne manjine grada Zagreba organiziralo tribinu ''Popis stanovništva i njegov znaèaj za srbe u Hrvatskoj''. O temi æe više reæi predsjednik vijeæa Aleksandar Miloševiæ.  Godina dana je protekla od polaganja kamena temeljca islamskog centra u Rijeci koji je u izgradnji. Vjernici i njihovi prijatelji okupili su se na gradilištu. Zadovoljni su kako projekt napreduje i nadaju se sto bržem useljenju.  Njemaèka zajednica ''Zemaljska udruga podunavskih švaba'' Našièanima je priredila zanimljivu izložbu Ugovor 2 + 4. Rijeèko slovensko kulturno društvo Bazovice bilo je domaæin slovenskim zborova ''Primorsko poje''. Zabilježili smo kako je protekao raspjevani susret. A predstavnici hrvatskih kulturnih institucija i zagrebaèki poljaci dobili su vrijedno priznanje. Poljsko ministarstvo kultura i narodne baštine dodjelilo im je medalje Zaslužan za poljsku kulturu. Dio zaslužnih naši su današnji gosti.


Multikultura 18.03.2011.

Savjet za nacionalne manjine prihvatio je godišnje izvješæe manjinskih udruga i ustanova o utrošku sredstava u protekloj godini. Za financiranje programa iz proraèuna u ovoj godini zahtjev je podnijelo 117 udruga.   Manjine i popis stanovništva. Niti jedna manjinska zajednica ne propušta podsjeèati i informirati pripadnike da se sad veæ dani odbrojavaju do popisa stanovništva. Aktivni su ovoga tjedna bili i nijemci. 15 ožujka veliki je maðarski nacionalni praznik sijeèanje na revoluciju 1848 godine. Ove smo godine zabilježili kako su praznik obilježili maðari iz Primorsko-Goranske županije. Židovi slave purin. Vrijeme posebne ljubavi i prijateljstva izmeðu židova. Vrijeme brige za druge, pomoæi drugima i stvaranja zajedništva.   Bliži se proljeæe. U ponedjeljak 21. ožujka službeno æe i poèeti. U susret tome isprièaæemo vam baš dvije proljetne prièe o obièajima, o ruskim maslenicama i bugarskim martenicama.


Multikultura 11.03.2011.

I u ovoj emisiji æe se govoriti o popisu stanovništva u travnju, manjinama posebno važna tema. Bošnjaèkoj manjini osobito, dio njih izjašnjava se kao muslimani s ''M'' što nije ustavna kategorija, podsjeæaju iz vijeæa bošnjaèke nacionalne manjine.   Maðari su u završnim pripremama za 15. ožujka, njihov veliki nacionalni praznik Sijeæanje na revoluciju 1848 godine. A us tu temu je predsjednik Demokratske Zajednice Maðara Hrvatske Robert Jankoviæ podsjetit æe svoje pripadnike na predstojeæi popis stanovništva.   Posjetili smo opatijsku zajednicu talijana i doznali kakva im je bila prošlosti i kakva im je buduænost.   Druženje pod maskama u prostorijama Zagrebaèke poljske kulturne udruge ''Mikolaj Kopernik''. Sastale su se Zagrebaèke poljakinje i makekendonke.


Multikultura 04.03.2011.

Ponajviše govora u manjinskim krugovima bilo je o skorašnjem popisu stanovništva. Važna tema svim manjinama, a ovoga tjedna bilježimo aktivnosti albanske manjine po tom pitanju. Naš gost u ovoj emisiji je Baškim Šehu, kompozitor, glazbeni pedagog, aktivni clan albanske zajednice proslavio je 40-tu obljetnicu umjetnickoga stvaranja.    Maðarsko kulturno društvo ''Nepkar'' iz Osijeka ima novog starog ravnatelja Danijela Magdiku. Društvo je osnovano još 46 godine. Od tada organizator je mnogih dogadjanja što okupljaju maðare i njihove prijatelje.    A uz manjinska društva, nerijetko i društva prijateljstava okupljaju pripadnike manjina i njihove prijatelje. Oko 150 clanova jednog takvog društva okupilo je Hrvatsko-Austrijsko društvo prijateljstva i to u Dubrovniku.


Multikultura 25.02.2011.

Zapoèinjemo pricom o Kasumu Cani. istaknutog romskog aktivista, predsjednika zagrebacke stranke roma, centra kulture roma, slikara, pjesnika. Kasum Cana pronaðen je mrtav u jednom novozagrebackom stanu.  ''Vjerska tolerancija meðu albancima'' Tako je nazvana svecana akademija povodim proslave dana neovisnosti kosova. Zabilježili smo naglaske s akademije.  Kultura i tradicije prožimaju se na razne nacine, a tako i kroz kuhinju. Recepti jela i slastica takoðer mogu biti zanimljiv i nadasve ukusan putokaz kako su se prožimale kulture. Stoga cemo ispricati o Švabskom kulinariju.


Multikultura 18.02.2011.

Puno zanimljivih tema danas, a poèeæemo s jednom èiji su korjeni još u Dubrovaèkoj Republici jer tada je u Dubrovniku osnovan carski ruski konzulat, a ovih dana povijest konzulata ukorièena je u knjizi "Ruski konzulat od osnivanja do 1878 godine" autora dr. Rade Petroviæa predstavljena je dubrovèanima i gostima.   Ostajemo u Dubrovniku. Održana je tamo ovoga tjedna 20-ta godišnja skupština pravoslavlja. Okupilo se gotovo 100-tinjak sudionika iz 20 zemalja. Reæi æemo vam naglaske s tog okupljanja.   Billi smo i na balu slovaka i prijatelja u Našicama, a u Zagrebu posjetili židovsku opæinu gdje se govorilo o židovskoj populaciji u Hrvatskoj i u Zagrebu. Izašla je, naime, i nova knjiga Melite Švob na tu temu osobito zanimljivu pred predstojeæi popis stanovništva.


Multikultura 11.02.2011.

Slovenci su oblježili slovenski kulturni praznik Prešernov dan. Izložbom plakata 2 x 4. Njemaèka zajednica Zemaljska Udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka podsjeèa na 20 obljetnicu ujedinjenja njemaèke.    Idemo danas i u najslovaèkije mjesto u Hrvatskoj. U Jelisavac.    Isprièaæemo i o zboru Zagrebaèkog islamskog centra ðamije    Arabeskama.


Multikultura 04.02.2011.

U hrvatskom sjedištu slovaèke zajednice u Našicama uskoro bi se moglo otvoriti Slovaèka kuca. Kupovinu ce financirati hrvatska i slovaèka vlada. Biti æe to jedinstveni objekt koji æe èuvati, predstavljati i struèno obradjivati slovaèku baštinu.    Srpsko kulturno društvo Prosvjeta održalo je tradicionalnu Svetosavsku Akademiju. Nagradu Sava Mrkalj dobio je ove godine književnik Ðorðe Nešiæ i gost je emisije.    Posjetili smo i izložbu Lom Duše u Rijeci. Organizator je vijeæe bošnjaèke nacionalne manjine toga grada.     5. je godišnje doba i maškare su. I svake su godine u maškaranoj povorci i rijeèki talijani iz društva Èirkolo. Govoriti æe se u šta su se sve do sada maskirali i o talijanskoj tradiciju maski.


Multikultura 28.01.2011.

Dani tolerancije i jednakost u razlièitosti. Tako je nazvan program kojim se u židovskoj opcini u Zagrebu meðu ostalim obilježio 27 sijeènja, meðunarodni dan sjeèanja na holocoust. Bila je to prigoda za predstavljanje vodièa Židovski Zagreb.   Otvoriæemo i temu o ruskoj emigraciji i potomcima ruskih emigranata u Zagrebu. Tatijana Ripkin Puškadija godinama je skupljala gradju za knjigu ''Emigranti iz rusije u znanstvenom i kulturnom životu grada Zagreba'' koja je dokumentarni i prilicno jedinstveni prikaz cinjenica o toj temi.   Donosimo i dio reakcija albanske zajednice na navode sada vec razrješene tajnice SDP-ovog stožera u Trogiru Helene Novak, koja je na svom privatnom profilu društvene mreže objavila uvredljiva stajališta o albancima.   Naglasci s okruglog stola o zapošljavanju manjina u tijelima pravosudja. Brojni se pripadnici manjina na svoja prava pozivaju tek u žalbenom roku æulo se na okruglom stolu ali i potcrtavalo na veliku nezaposlenost uopce. Srpsko kulturno društvo Prosvjeta održalo je tradicionalnu Svetosavsku Akademiju. Ovogodišnji dobitnik nagrade Sava Mrkalj književnik je Ðorðe Nešiæ.


Multikultura 28.05.2011.

10-tog Srpnja izbori su za èlanove vijeæa i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i opæinama. U susret im važnome datumu manjine održavaju sastanke, animiraju biraèe za izlazak. Za danas smo zabilježili susret primorsko goranskih bošnjaka.  Zadovoljni su opatijiski talijani. Potpisano je ovih dana pismo namjere za izgradnju talijanskog vrtiæa u Opatiji.   Zagrebaèko poljsko društvo Mikolaj Kopernik ove godine obilježava 20 obljetnicu. Uz zvuènu obljetnicu podsjetiæemo i na povijest doseljavanja poljaka u Hrvatsku. Židovski folklor. Nije ga jednostavno opisati, ali prièu o plesnim koracima doseljenika u Izrael isprièaæe i pokušati ples kroz rijeè prenijeti gospoðe koje uèe židovski folklor u Zagrebaèkoj židovskoj opæini.

Posjet predsjednika republike Ive Josipoviæa Izraelu ponovno aktualizirao pitanja povrata židovske imovine. Židovska Opæina Zagreb javno je progovorila o imovini koja još nije vraæena te zakonima koji uvelike otežavaju povrat iste. Demantirali su i napise koji su se mogli vidjeti u tisku o gradnji sinagoge na sadašnjem parkiralištu u praškoj ulici.

Vladimir Bilek, saborski zastupnik èeha i slovaka došao je u prvi službeni posjet Našicama, sjedištu Matice Slovaèke u Hrvatskoj. Problemi u radu, moguænosti financiranja iz proraèuna te osposobljavanje ljudi koji æe znati se natjecati projektima i za europski novac bile su glavne teme susreta Bileka s predstavnicima slovaæke zajednice. Hrvatsko-bugarski odnosi u 19 i 20-tom stoljeæu. Naslov je to zbornika radova koji uz 20-tu obljetnicu djelovanja izdala nacionalna zajednica bugara u Hrvatskoj. O zborniku æe reæi jedan od autora radova te urednik izdanja akademik Josip Bratuliæ.

Multikultura 25.02.2012.Popis stanovništva, tema je i naše emisije danas. Najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj su srbi. 15000 ih je manje nego u popisu ranije. Njemaèka zajednica ''Zemaljska udruga podunavskih švaba'' iz Osijeka proslavila je 20-tu godišnjicu rada a gosti proslave bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipoviæ i njemaèki veleposlanik. Izložbom kazališnih plakata poljska kulturna udruga Mikolaj Kopernik podsjetila je na poljske autore i glumce u hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ususret božiæu dio manjinskih zajednica božiæ slavi prema gregorijanskom kalendaru. Tako æemo u drugom dijelu emisije biti u blagdanskoj božiænoj atmosferi. Ovoga puta isprièati o slovaèkim i talijanskim božiænim obièajima.Multikultura 15.12.2012.


Manjinske udruge i ustanove pred izazovom su financiranja iz europskih fondova. No kako odgovoriti na izazov ako nemaju dovoljno znanja, nisu umreženi, ne znaju gdje dobiti pravu informaciju i napisati projektni prijedlog. Teško. No pomoæi bi im trebao juèer održan seminar namjenjen svim manjinskim organizacijama. Židovi slave hanuku. Na hebrejskom hanuka znaèi posveæenje. Ovom se židovskom blagdanu osobito raduju djeca. Kako su poljaci pomagali stradalnicima zagrebaèkog potresa 1880 godine isprièao je profesor Slaven Kale u ciklusu predavanja o hrvatsko-poljskim vezama. U vremenu adventa smo. A dio manjinskih zajednica Božiæ slavi prema gregorijanskom kalendaru. Odakle dolaze obièaji kakve danas poznajemo. Iz njemaèkog podruèja, rekla nam je kustosica i autorica izložbe Advent u muzeju za umjetnost i obrt Arijana Koprèina.Multikultura 08.12.2012.

Our article discusses the finer points of spyware for your cellphone and how they work. According to expert opinion track my phone app is one of the key component of every thriving business. What is the most important fact you ordinarily would like to know about how to order mobile phone spying applications? What do you think about tracking apps? What experts talk about free cell phone tracker app? Undoubtedly order the software offered by divers providers is very much elementary. Luckily, there are various opportunities. Moreover there are varied of cellphone spy applications available today, ranging from well-thought-of developers with limited options to expensive. After all compare plans. Decide between some offers.

WHERE: HRT - Glas Hrvatske - Zagreb, Hrvatska
CONTACT: zeljka.mandic@hrt.hr ; tel: +385 1 634 2603

Back

Newsflash

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (30)

Copyright CROWN - Croatian World Network, subdivision of Nenad Bach Music Ltd.