Language selection

  • English
  • Hrvatski

Events Calendar

S M T W T F S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Religious Services

Religious Services

Time Zone Clock

Sponsors

Syndicate

Home
Home
Previous month Previous day See Today
UpComing this month Next day Next month
CROATIA Global Broadcast HRT - Glas Hrvatske - radio emisija Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? _CMN_PRINT
From Friday, May 22 2009
To Friday, May 22 2020
3:05am - 4:00am Friday of each week
by  _CLOAKING Hits : 106460

Emisija Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? govori o životu i prinosu Hrvata izvan domovine i o promociji Hrvatske.


Emisiju možete poslušati na adresi http://bit.ly/1EvK7oz. Možete poslušati zadnje četiri emisije.

 

Sadržaj:



Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.04.2017.

Predsjednica Švicarske Konfederacije Doris Leuthard u službenom je posjetu Hrvatskoj u povodu 20. obljetnice diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Gošća emisije: doktorica znanosti Vlatka Hlupić iz Londona, stručnjakinja za upravljanje ljudskim resursima, autorica knjige The Management Shift koja promiče ideju humanijeg upravljanja tvrtki.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.04.2017.

U Silicijskoj dolini održan susret poduzetnika, inovatora i startupovaca hrvatskoga podrijetla. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i njezin austrijski kolega Thomas Drozda otvorili u Beču izložbu Hommage a Nasta Rojc.

Pisanica od srca iz Koprivničko-križevačke županije postavljena je u Berlinu.

Hrvatsko-američki glazbenik Nenad Bach u Zagrebu u povodu obilježavanja 200 godina Parkinsonove bolesti.

Gošća emisije Ina Vukić iz Sydneya: psihologinja i blogerica, čiji blog Croatia, war and the future čita sve više mladih diljem svijeta.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.04.2017.

Moj dom je svako mjesto gdje moja obitelj spusti sidro - izložba proizašla iz likovnog natječaja umjetničkih entuzijasta Ankice i Ante Karačića uskoro se otvara u Frankfurtu.

Godinu dana staro KUD u okolici Salzburga pokazalo se da su okupljanja Hrvata i danas itekako potrebna i važna izvandomovinskim Hrvatima.

Slavonac s bečkom adresom Mijo Bijuklić, kojega Bečani dobro poznaju kao angažiranog pjesnika, glazbenika i kantautora te sportaša, višestruko nagrađivanog kuhara i ugostitelja iznenadio je svoje sugrađane objavom pjesničke monografije.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.04.2017.

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović za vrijeme trodnevnog boravka u Irskoj susrela se i s hrvatskom zajednicom.

Hrvatska kulturna diplomacija - moja osobna iskustva i šire, naziv je predavanja koje je muzikologinja i dugogodišnja kulturna djelatnica Zdenka Weber održala u Beču.

Andrea Pisac autorica popularnih kvizova o identitetu, doktorantica sa Sveučilišta Goldsmith iz Londona, napustila je znanstveni karijeru zbog povratka u Hrvatsku.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 31.03.2017.

Hrvatska se na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu predstavlja kao mlada država velikog kreativnog potencijala. Izložba Horizont očekivanja otvorila je među ostalim i pitanja identiteta, domovine i nostalgije.

U sklopu godine kulture Hrvatska - Austrija u Beču upriličen svečani koncert Zagrebačke filharmonije.

HRT-ova serija Počivali u miru prikazivat će se u Americi u originalnom izdanju s titlovima na engleskom jeziku.

Što donose Hrvatski susreti u Rimu?

U Hrvatskom centru u Beču otvorena je izložba ''Jedra u kamenu'' hrvatskog akademskog kipara Mate Turića Croate.

Novinarka i urednica portala Fenix Marijana Dokoza u Mannheimu predstavila roman Grijesi.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.03.2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je Hrvatima u Švedskoj da su potrebni Hrvatskoj koja "stari i umire", a na Hrvatskoj je da osiguraju njihov povratak i kvalitetu života kakvu imaju u Skandinaviji.

Pedeseta je obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

Hrvatsko- češko društvo nedavno je proslavilo 25 godina svoga postojanja, a svoju srebrnu godišnjicu obilježilo je promocijom knjige Hrvatsko- češko društvo: Prvih 25 godina.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.03.2017.

Hrvatski ministar turizma Gari Capelli u Beču i Tullnu s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Karlheinzom Kopfom te s predsjednikom Parlamentarnog Odbora za turizam Gearldom Hauserom. Austriju i Hrvatsku ne veže samo povijest, nego i zajednička budućnost!

Što je to hrvatski brand i tko o njemu treba odlučivati? Zašto još uvijek nemamo nacionalnu strategiju o brandiranju države? Neke su od tema koje je obrađivao seminar Branding Hrvatske treći dio - Kako brandirati Hrvatsku?

Ususret međunarodnoj konferenciji "Iseljenički turizam. Nacionalna iskustva" istražujemo kakva je globalna i nacionalna perspektiva iseljeničkog turizma u Hrvatskoj, promičemo li dovoljno hrvatski turizam u domicilnim zemljama iseljenika te kakva su iskustva iseljeničkog turizma drugih zemalja?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.03.2017.

Veliki iseljenički spektakl - Večernjakova domovnica u Bad Homburgu otkrila najpopularnija lica hrvatske iseljeničke scene!

Dawg Swag prvi hrvatski brend pseće odjeće osvaja inozemna tržišta!

Jedna od najišćekivanijih izložbi ove godine Beč - Zagreb oko 1900. u galeriji Klovićevi dvori!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.03.2017.

Prva knjiga glasovitog hrvatskog i španjolskog novinara, književnika i sveučilišnog profesora Luke Brajnovića "Služiti istini" predstavljena je u Zagrebu.

Posjetili smo društvo Pavao Ritter Vitezović i doznali kako istražiti podrijetlo svoje obitelji?


13. Zagreb Dox otkrio priču povratnika iz Njemačke Franka Eleka.

Višestruko nagrađivana hrvatska književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, prva gošća „Godine kulture Austrija - Hrvatska“ u Veleposlanstvu RH u Beču, predstavila bogat književni opus i otkrila zašto život izvan RH za nju više nije opcija.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.02.2017.

Tko su novi predstavnici Hrvata u Vijeću stranaca u Munchenu?

Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto na ljestvici europskih zemalja s najvišom stopom iseljeništva. Radnici i dalje odlaze na rad u obećanu Njemačku. S kojim se problemima danas susreću?

Vukovar i Ulm grade prijateljstvo na obalama Dunava.

Na Berlinaleu nagrađena dva hrvatska filma! "U Plavetnilo" i "Ježeva kuća".


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.02.2017.

U Beču je službeno otvorena ''Godina kulturne suradnje Austrije i Hrvatske''. ''Sto različitih aktivnosti dodatno će povezati Hrvate i Austrijance'', najavio je ministar Davor Ivo Stier, dodajući da se u programu kulturne suradnje htjelo istaknuti ulogu žena u kulturi.

Lovac i srna - prva knjiga poezije dr. Drage Štambuka na njemačkom jeziku predstavljena je u austrijskoj prijestolnici.

Izložba ''Malkovich, Malkovich, Malkovich, Hommage majstorima fotografije'' Sandra Millera, američkog fotografa, redatelja i snimatelja, postavljena je u HDLU.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.02.2017.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas hrvatskoj zajednici u Beču poručio je da RH brine o Hrvatima izvan RH i intenzivno radi na prilagodbi zakona i boljim uvjetima za useljenike i povratnike.

26. Hrvatski bal u Beču - simboličan plesni korak do zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske!

Čelni ljudi Hrvatskog svjetskog kongresa poručili: Hrvatske svjetske igre 2017. dovest će u Zagreb rekordan broj mladih!

Gabrijela Spanić, proslavljena latinoamerička glumica hrvatskoga podrijetla dobitnica je nagrade ''Utjecajne hrvatske žene'' 2017.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.02.2017.

U Europskoj kući u Beču održana je panel rasprava ''Kuha kormilari Hrvatska, najmlađa članica Europske Unije, nakon novih izbora''.

Donosimo prve neslužbene izbore za Vijeće stranaca u Munchenu na kojemu su nakon jednoga desetljeća sudjelovali i Hrvati.

U Frankfurtu u osnivanju Gospodarski savez Bosne i Hercegovine koji će raditi na boljem  povezivanju bosanskohercegovačkog i njemačkog gospodarskog prostora.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.01.2017.

Što je obilježilo prvih 100 dana vlade Andreja Plenkovića? Je li pred nama godina poduzetništva? Što je u tih 100 dana premijer poručio hrvatskome iseljeništvu?

Hrvatska je i ove godine zvijezda na najvećem austrijskom turističkom sajmu za odmor, putovanja i slobodno vrijeme ''Ferienmesse 2017'' u Beču.

Hrvatski svjetski kongres u Austriji organizirao je predstavljanje knjige ''Svijet Hrvata na početku trećeg milenija'' autora Luje Tončića Sorinja.
 
''Bog, Hrvatska! - Pozdrav iz zavičaja'' - izložba fotografija djece hrvatskih iseljenika Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim otvorena je u Hrvatskoj matici iseljenika.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.01.2017.

22. Konferencija Euromoney u Beču

Od 1. siječnja Švicarski osiguranici u Hrvatskoj imaju jednak tretman u neodgodivim zdravstvenim slučajevima kao i hrvatski.

Mreža hrvatskih žena objavila 26 dobitnica prestižnih nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice''. Nagrada u kategoriji humanitarni rad odlazi na padovansku adrese liječnice, kirurginje i humanitarke dr. Nele Sršen.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.01.2017.

Aktualiziramo temu oporezivanja inozemnih mirovina nakon porezne reforme, koja je stupila na sbagu s prvim danom Nove godine.
Kako se odrazila na život umirovljenika - povratnika?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.01.2017.

U 2017. godinu ulazimo s jednom dobrom i jednom lošom viješću kada je o oporezivanju inozemnih mirovina riječ - problemu koji od 2012. nazivamo gorućim, a koji je ublažila porezna reforma aktualne Vlade smanjivši visoke porezne stope od 24 i 36 posto za čak 50 posto. To je prepolovilo muke određenog broja umirovljenika, no ne i onih koje je zahvatila takozvana retroaktivna naplata poreza.

Iz  Udruge hrvatski iseljenici, povratnici i useljenici, osnovane zbog dugogodišnjem zanemarivanja problema koje je uzrokovao umirovljenicima Zakon o porezu na dohodak iz 2012. godine stižu dobre reakcije. Tajnica Ruža Studer kaže da članovi Udruge pozdravljaju poreznu reformu, no ima i onih koji i dalje izražavaju nezadovoljstvo misleći da bi inozemne mirovine trebale biti izuzete od oporezivanja u Hrvatskoj.

Treći su skeptici koji se pitaju koliko će Zakon iz 2016. biti na snazi i hoće li se promjenom Vlade mijenjati.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.12.2016.

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj donirao je u suradnji s europskim tehničkim centrom Hyundai tri motora Obrtničkom učilištu u Zagrebu s ciljem stvaranja preduvjeta za uspješno obrazovanje mladih srednjoškolaca, ali i već osposobljenih stručnjaka u sektoru održavanja vozila.

Livanjska zajednica iz Frankfurta ovog Božića daruje djecu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Koprivnica je ponovno domaćin Zimske škole hrvatskoga folklora, tradicionalnog programa Hrvatske matice iseljenika, namijenjenog obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.12.2016.

Orašar - najljepša božićna bajka

Izložba ''Orašar – najljepša Božićna bajka'' posvećena slavnom baletu Petra Iljiča Čajkovskog u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) posjetitelje upoznaje s tom proslavljenom pričom o svijetu odrastanja, maštanja i snova te donosi povijesni pregled izvedbi baleta ''Orašar'' na sceni zagrebačkog HNK, scenografiju i kostime prestižnih kulturnih ustanova.

Kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi ''Orašara'' u Zagreb su samo za ovu prigodu pristigli iz prestižnih kulturnih ustanova, od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga do milanskog Teatra alla Scala. Na izložbi se mogu vidjeti i artefakti Berlinske državne opere i fundus zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

''Htjeli smo dobiti priču o baletu, ali i i adventsku izložbu koja će prikazati i onu stranu kazališta koju posjetitelji najčešće nemaju prigodu vidjeti'', rekla je autorica i kustosica izložbe Arijana Koprčina.

Kolekcija lutaka Orašar  veliko je iznenađenje zagrebačke izložbe, ujedno i prve posvećene jednoj baletnoj predstavi.

Ideja za otvaranje izložbu uslijedila je nakon uspješnog izložbenog projekta ''Advent u MUO'' iz 2012. godine, a drugi važan poticaj velika je popularnost baleta, koji svake godine izazove velik interes publike i za božićne se izvedbe već u listopadu rasprodaju ulaznice u svim velikim europskim metropolama.

Autorica idejnog koncepta i voditeljica projekta Vesna Ledić ispričala je kako nije bilo  lako ostvariti sve te velike posudbe i da je za to trebalo hrabrosti, a fokus je na šezdesetima kada je, nakon što je sovjetski baletan Rudolf Nurejev ''odabrao slobodu i ostao u Europi'', zavladala apsolutna ''Rudolfmanija''.

Izložbom se obilježava i 85 obljetnica  prve integralne izvedbe tog najizvođenijeg baleta svih vremena na sceni zagrebačkog HNK, za koji je koreografiju i režiju potpisala ruska balerina i pedagoginja Margareta Froman.

Priča o djevojčici Klari koja na poklon od svog ujaka dobiva drvenog lutka u obliku vojnika koji u ustima može drobiti orahe te koji u njenom snu oživljava, vodi borbu s miševima i naposljetku Klaru uvodi u carstvo Vile šećera, pojetiteljima na izložbi dočarala je prvakinja HNK Mirna Šporiš, čija je prva baletna uloga bila upravo ona u Orašaru.

''Ovaj je balet  tako već desetljećima savršen bijeg svim naraštajima u carstvo mašte'', zaključila je Šporiš.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.12.2016.

Treće zasjedanje Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH proteklo je u dijalogu s najvišim državnim dužnosnicima. Članovi Savjeta nadaju se da je to početak jedne ozbiljnije politike prema Hrvatima izvan RH i žele aktivnije sudjelovanje u političkom i društvenom životu zemlje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se s Hrvatima u Berlinu i poručio da ova Vlada ima sluha za njihove probleme i da žele surađivati s hrvatskim iseljenicima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.12.2016.

Dva projekta hrvatskog arhitekta Ante Vrbana osvojila su nagradu ''International Property Awards'' za razvoj, unutarnji dizajn i arhitekturu.

U hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rekordni rezultati hrvatske turističke sezone.

Briselski portal za putovanja European Best Destinations objavio je preporuke za putovanja zabavnog naslova ''Najbolje destinacije za život ako želite napustiti SAD''. Među njima našao se i glavni grad Hrvatske.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.12.2016.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas poručio je Hrvatima u Berlinu da će nova hrvatska Vlada raditi na unaprijeđenju odnosa i suradnji s Hrvatima izvan BiH.

U Karlsruheu otvorena Hrvatska knjižnica.

Goteborg još uvijek pod dojmom 36. smotre hrvatske kulture pod pokroviteljstvom Saveza hrvatskih društava u Švedskoj.

Božićni domjenak sportskog kluba Cro Vienna u Beču protekao na rasplesanom podiju. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.11.2016.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četverodnevnom posjetu Kanadi u organizaciji Kanadsko-hrvatske gospodarske komore.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Midsummer scene festival doživio međunarodni uspjeh. Nakon Dubrovnika puni englesko kazalište u Beču.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.11.2016.

U Munchenu drugu godinu Udruga hrvatskih studenata organizira svečani mimohod za Vukovar uz bogat kulturno-umjetnički program.

''Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i sport'' u Beču je organizirala Skup zajedništva i potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"U pomoć Hrvatskoj", nova knjiga Hrvata iz Sydneya Fabijana Lovokovića jedinstven je dnevnik putovanja u domovinu delegacije australskih Hrvata prigodom uručenja velike pomoći Vladi Rebublike Hrvatske 1991. godine.

Projekt Wonderful Vukovar vraća gradu europski imidž i prati europske trendove sve veće potražnje za riječnim putovanjima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.11.2016.

U Zagrebu je konstituiran Odbor za Hrvate izvan RH. Predsjednik Odbora Božo Ljubić upozorio je na ugroženost Hrvata u BiH i važnost očuvanja nacionalnog političkog subjektiviteta Hrvata u BiH te razvijanje bliskih odnosa dviju zemalja.

Hrvatska tehnologija korištena je na proteklim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Gost emisije: direktor kompanije MicroBlink Damir Sabol.

U povodu Martinja govorimo o Miljenku Grgichu, slavnom hrvatskom vinaru koji je napravio najbolji Charonnay na svijetu.

Na Interliberu predstavljena knjiga ''Luka Modrić: Sin rata'' o putu hrvatskog nogometaša od izbjeglištva do najtrofejnijeg kluba Real Madrida.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.11.2016.

Reakcije iz Orašja nakon uhićenja desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Šest hrvatskih tvrtki na Deloiitovoj list najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi.

Sanda Panđa, organizatorica vjenčanja slavnih iz Rima, životna iskustva ukoričila u romanu ''Djevojka s kuferom''.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.10.2016.

Predsjednica RH trodnevni službeni posjet Azerbajdžanu započela susretom s hrvatskom zajednicom.

Zašto ulagati u najmanju hrvatsku županiju?

Udruženje stranih ulagača ocijenilo ulagačku klimu u Hrvatskoj i dalo svoje preporuke.

Predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza Frankfurt Mario Šušak o novim hrvatskim radnicima i tvrtkama u Njemačkoj nakon ulaska RH u EU.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.10.2016.

Što govore najnovija istraživanja - kako Hrvatsku percipiraju stranci? Što je to u hrvatskom načinu života zarazno? I kako ono privlačno brendirati?

Gost emisije: Mark Begich, bivši senator Aljaske hrvatskoga podrijetla i uspješan američki biznismen.

Šibensko-kninska županija, drugi je put ove godine predstavila svoje potencijale u Beču. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju i suradnji s ciljem poslovne suradnje i ostvarenja zajedničkih projekata.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.10.2016.

Međunarodna poslovna konferencija Meeting g2.2. održana u Zagrebu pod geslom ''Hrvati zajedno u biznisu''. Cilj je jačanje poslovne suradnje i poticanje suradnje sa starom domovinom.

37. zagrebački njiževni razgovori otvorili temu nacionalnog i kulturnog identiteta u procesu globalizacije.

Hrvatski jezik konačno ravnopravan s ostalim jezicima u Austriji! Je li umjetnoj tvorevini BHS (bosansko-hrvatsko-srpskom jeziku) stigao kraj?
Što će to značiti za polaznike hrvatske dopunske nastave u toj zemlji?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.10.2016.

Uoči drugog Susreta hrvatskih poduzetnika druge generacije Meeting G2 gost emisije: organizator i direktor projekta Josip Hrgetić.

Zagrepčanka s londonskom adresom Jelena Ribić pokrenula prvi emotivni startup Chummunity i stvorila proizvod koji se traži diljem svijeta.

U bečkoj kavani Museum Hrvati i Slovenci obilježili Svjetski dan kave i tematski ga povezali s 25. obljetnicom neovisnosti dviju zemalja.

U Buenos Airesu održan 4. Susret hrvatskoga folklora Južne Amerike.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.09.2016.

''Migracija na balkanskoj ruti'' - poruke s bečkog summita šefova vlada deset zemalja pogođenih izbjegličkom krizom.

Umjetničko-istraživački projekt Spaces Between (Living) Places o ekonomskoj migraciji u Njemačkoj  govori o pojedincima s naših prostora koji tražeći zaposlenje u Njemačkoj tragaju za novim identitetom.

Galerija Gregor Podnar u Berlinu domaćin je prve samostalne izložbe Tomislava Gotovca ''Circles''.

Gost emisije: hrvatski glazbenik, skladatelj, producent i mirovni aktivist Nenad Bach.

Bili smo u kući Europe u Beču na svečanosti ''Putovanje malog princa višejezičnom Europom'' povodom obilježavanja Europskog dana jezika.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.09.2016.

Predstavljamo novoosnovanu udrugu ''Hrvatskih iseljenika, povratnika i useljenika''. Što ih je ujedinilo i za što će se zalagati?

Tko se istaknuo među 8 hrvatskih izlagača na najvećem europskom sajmu tehnologije Innotransu u Berlinu?

Prištinska nacionalna i sveučilišna knjižnica, djelo arhitekta Andrije Mutnjakovića dobila je novac od američke fondacije Getty za obnovu. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.09.2016.

Napeti izbori i još napetija postizborna situacija. Jesu li i po čemu ovi izbori različiti od prijašnjih?

Završila je kulturna turneja Hrvatske bratske zajednice. Posjetili su bratske odsjeke i hrvatske domove u Ontariju, Michiganu, Wisconsinu, Indijani, Pensilvaniji i Ohiju. S kakvim se dojmovima vraćaju?

Modna dizajnerica Sara Lončarić na nadevnom natjecaju u Rimu, održanom u programu izložbe Ferrarija 2016., izabrana je među trideset najboljih.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.09.2016.

Glasnogovornica Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR-a) Melita Šunjić upozorava da nikada u svijetu nije bilo toliko izbjeglica i da aktualna izbjeglička kriza zahtjeva ozbiljniji pristup.
Urbana sociologinja i pjesnikinja Melita Richter jedna je od osnivačica Međunarodne ženske kuće u Trstu. Govori nam o svom život u najvećoj jadranskoj luci, radu sa ženama strankinjama i pisanju u emigraciji.
Mreža hrvatskih žena, Croatian Women's Network otvorila je nominacije za nagrade ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice''.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.09.2016.

Međunarodna izložba ''Glagoljica u dječjem oku i srcu'' nakon Rima, Iserlohna i Tkona, putuje u Molize, Zagreb, Zadar i Suboticu. Projekt koji već  16 godina inspirira djecu da misle i govore na hrvatskom jeziku i bilježe hrvatske motive, okupio je do danas tisuću djece iz 17 zemalja.
Za mjesec dana u Buenos Airesu započinje 4. susret hrvatskoga foklora s rekordnim brojem sudionika.
Kako je izgledao prvi ženski kupaći kostim otkrili smo na izložbi ''Život na plaži'' u porečkoj galeriji Sinčić. Donosimo priču o razvoju kupališnog turizma na Jadranu čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem 19. stoljeća, a u koje je dolazilo visoko društvo Austro-Ugarske monarhije.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.08.2016.

Šesti put, prestižna nagrada filmske akademije Emmy, održana u srpnju 68. put, otišla u ruke američke producentice hvatskih korijena Brende Brkušić.

Legendarna startasica, tenisica vukovarskog Borova ponovno na stranicama američkog časopisa Vogue. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.08.2016.

Spisatelji Morgan Yasbincek, Jagoda Marinić i Vladimir Jakopanec govore o svojim romanima koji  su sve samo ne tipični iseljenički romani.

Otvaraju teme o kojima se do sada nije pisao u iseljeništvu, razotkrivaju tajne i zamke koje čekaju emigranta, nerijetko ga mijenjajući do neprepoznatljivosti.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.08.2016.

Predstavljamo projekt ''Švedska pripovijeda'' za koji je Savez hrvatskih društava dobio znatnu financijsku pomoć od tamošnje Vlade.

Cilj je što kvalitetnije digitalno zabilježiti povijest Hrvata u toj zemlji koji su sudjelovali u izgradnji ''švedskog blagostanja'' i povezati prvu i treću generaciju Hrvata u toj zemlji.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.08.2016.

Kulturna djelatnica, novinarka, lobistica i tajnica Uduge hrvatskih iseljenika, povratnika i useljenika Ruža Studer pokrenula je novi portal u Švicarskoj -  Moja domovina.

Nakon nedavno održane konvencije Hrvatskog svjetskog kongresa razgovarali smo s njegovom novom članicom Caroline Spivak iz Kanade. Ona će ubuduće biti jedna od organizatorica Hrvatskih svjetskih igara 2017., najvećeg projekta Kongresa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.07.2016.

Gost emisije: Neven Spahija, pomoćni trener NBA momčadi Atlanta Hawksa o hrvatskoj košarci i novim ambicijama u NBA-u.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.07.2016.

Mirjana Piskulić nova je v.d. ravnateljica Hrvatske matice iseljenika.

Dr. Danijel Džino s Odjela za antičku povijest Hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie predstavlja suradnju znanstvenika iz Hrvatske i Australije na arheološkim iskapanjima na lokalitetu Bribirska glavica nedaleko od Šibenika.

Drugi nogometni kup u Schwarzwaldu pod geslom ''integracija kroz sport'' i ove godine potvrdio veliku ulogu nogometa u očuvanju identiteta, a u novije vrijeme i integraciji osoba sa stranim podrijetlom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.07.2016.

Je li ovogodišnji Seminar stvaranja kazališta na otoku Galovcu ispunio očekivanja polaznika i kako teku pripreme za jedan od najposjećenijih ljetnih projekata Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force?

Radio ''Slobodna Hrvatska'' iz Chicaga koji subotom emitira jednosatnu emisiju na hrvatskom jeziku - hrvatska zajednica ne propušta. O njihovom receptu dobre slušanosti i promidžbi hrvatske kulture na sjevernoameričkom tlu govori urednik Rajko Ferenac.

Auf wiedersehen Wien, odnosno zbogom Beču rekla je Zdenka Weber, hrvatska muzikologinja i glazbena kritičarka. S kolegama i prijateljima oprostila se prigodnim koncertom u crkvi sv. Petra. Višestruko nagrađivana diplomatkinja otkrila je koje joj je priznanje najdraže i zbog čega će uvijek u srcu  nositi austrijsku prijestolnicu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.07.2016.

Tko su novi čelni ljudi Hrvatskog svjetskog kongresa?

Budućnost i zajednički identitet domovinske i iseljene Hrvatske u fokusu drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa.

Gost emisije: Dragan Primorac, povodom potpisivanja ugovora o suradnji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i bavarskog konzorcija Regiomed Kliniken.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.07.2016.

U Kongresnom centru Forum Zagreb održan je susret Pre-Meeting: Hrvatki zajedno u biznisu i predstavljen Projekt G2.
Gospodarski odjel hrvatskoga veleposlanstva u Beču i Hrvatska gospodarska agencija iz Gradišća okupili poslovne žene u Muzeju Sigmunda Freuda na izložbi ''To je jak spol. Žene u psihoanalizi''.
Američka agencija Thompson Reuters proglasila je Splitsko sveučilište najboljom znanstvenom institucijom u RH.
Veleposlanstvo u Berlinu nagradilo najbolje apsolvente na njemačkim sveučilištima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.06.2016.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u prvom posjetu Hrvatima u Švicarskoj.
Ususret drugom Hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji će se ove godine održati od 1. do 3. srpnja gosti emisije: predsjednik Odbora  Marin Sopta i tajnica Kongresa Tanja Trošelj.
Veleposlanstvo RH u Njemačkoj svečanim je prijmon u Berlinu obilježilo 25 godina Dana državnosti RH i Dana Oružanih snaga RH.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.06.2016.

Pitanje Hrvata u BiH treba internacionalizirati, a Sabor donijeti Deklaraciju o odnosu prema sunarodnjacima u susjednoj zemlji - zaključak je sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.
''Europa ujedinjena u sunčana vremena, podijeljena u vrijeme krize'' - bila je tema ovogodišnjeg Europskog foruma Wachau.
Protekli se vikend od Europe do Australije na donatorskim koncertima prikupljao novac za vukovarski vodotoranj.
Prvaku u teškoj kategoriji UFC-a Stipi Miočiću predani su ključevi grada Clevelanda, u kojem je započeo svjetsku karijeru.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.06.2016.

Glazbeno-scenskim spektaklom u Beču sportski klub Cro Vienna proslavio je 10. obljetnicu djelovanja.
Započele su pripreme za Hrvatske svjetske igre 2017. Hrvatski svjetski kongres Austrije pozvao je predstavnike hrvatskih udruga u toj zemlji da se prijave za natjecanje.
Kandidat za američkog senatora u državi Illinois Connor Vlakančić boravi u Hrvatskoj.
Na festivalu New Orleansa u Zagrebu specijalitete restorana Drago's predstavili su Klara i Tommy Cvitanovich. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.06.2016.

U Hrvatskoj i diljem svijeta održani prosvjedi za cjelovitu kurikularnu reformu.
Profesor emeritus kanadskog sveučilišta Waterloo postao dopisni član HAZU-a.
Gost emisije: Zvonimir Mitar, dugogodišnji urednik jednog od najcjenjenijih iseljeničkih portala croatia.ch.
Otkrivena spomen ploča Riječaninu Nikoli Tomi Hostu, hrvatskom zanstveniku i botaničaru svjetskog glasa u Alpskom vrtu dvorca Belvedere u Beču.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.05.2016.

Najveće hrvatske zajednice u Australiji, one u Sudneyju i Melbourneu,10. lipnja održat će dva humanitarna koncerta za vukovarski vodotoranj.
Gost emisije Damir Posavac, sportski novinar iz Melbournea iznenađuje nas podatkom da je Hrvatska sve omiljenija destinacija mladim Australcima, a godišnje, prema najnovijim podacima, više od sto tisuća Australaca posjeti našu zemlju.
U Hrvatskoj matici iseljenika dodijeljena priznanja sudionicima 10. likovno-literarnog natječaja za djecu ''Hrvatska žena - jučer, danas'' Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj.
Hrvatski suvenir - šarana tikvica krasit će japanski carski dvor.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.05.2016.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović boravila je u trodnevnom posjetu Iranu s velikom skupinom hrvatskih gospodarstvenika.
U Torontu su održani 14. susreti kanadsko-hrvatskih gospodarstvenika i dodijeljene nagrade za poslovnu izvrsnost.
Nakon 10. jubilarnog susreta Hrvata u Padovi još jače veze Hrvatske i Italije.
Po uzoru na Njemačku i Austrija dobiva Društvo za kroatistiku. Cilj je poticanje kroatistike u Austriji, produbljivanje austrijsko-hrvatskih književnih veza te promicanje hrvatskog jezika i kulture.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.05.2016.

Hrvatski iseljenici ujedinili su se u humanitarnoj akciji za vukovarski vodotoranj. Hrvatska bratska zajednica, najstarija i najuspješnija poslovna iseljenička organizacija u svijetu u Hrvatsku šalje 25 tisuća dolara. A to je tek početak akcije. KUD ''Silvije Strahimir Kranjčević'' iz Zuricha u Vukovaru je održao humanitarni koncert, a akciji ''Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskoga zajedništva'' pridružuje se i najveća hrvatska udruga u Austriji, Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i sport iz Beča. Nadaju se da će prikupiti 100 tisuća kuna.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.05.2016.

''Ili nema prava i pravde za Hrvate u Hrvatskoj, ili političari, suci i narod ne govore istim jezikom?'' Pod ovim je naslovom Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore sa sjedištem u Zagrebu i Baselu održala konferenciju za novinare. Cilj je bio ukazati na nepravilnosti u hrvatskome pravosuđu s kojima se suočavaju hrvatski građani i povratnici te obavijestiti javnost o koracima koje po tom pitanju poduzimaju.
Hrvatska akdemija Amerike proslavila je krajem travnja 63. rođendan. O njihovoj promicateljskoj ulozi te afirmaciji hrvatske kulturne i etničke vrijednosti u SAD-u govori aktualni predsjednik John Kraljić.
U Santa Cruzu, u Boliviji završio veliki Susret Hrvata Južne Amerike. Gost: počasni konzul u Santa Cruzu Robert Jakubek.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.04.2016.

Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj, u Šibeniku je obilježilo drugi najveći praznik u Australiji ANZAC Day. Riječ je o danu sjećanja na pale vojnike u bitci kod Galipolja 1915. godine.
Hrvatska akademska zajednica u Austriji predstavila je dvije znanstvene publikacije: knjigu ''Hrvati na Bečkom sveučilištu'' i trojezični zbornik radova ''Periodicum 2015''.
Pratili smo prvi susret poslovnih žena u Beču u organizaciji Gospodarskog odjela hrvatskog Veleposlanstva u Austriji i Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.04.2016.

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka organizira u Washingtonu prvu konferenciju pod krilaticom ''Globar Croatia, to connect!'' Cilj je okupiti stručnjake iz svih područja ljudskog djelovanja, povezati se i raditi na zajedničkim projektima. Na skupu će, među ostalim, govoriti i senator s Aljaske hrvatskoga podrijetla Mark Begich i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.
Pratimo treći nogometni Turnir prijateljstva u Rimu na kojemu ''Croazia'' odmjerava snage s čak deset momčadi.
Gost emisije: novi predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.04.2016.

Austrijski visoki dužnosnik Niki Berlaković novi je predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču.
''Nacija i nacionalno pitanje'', knjiga akademika Bože Žepića govori o BiH u preddaytonskom, daytonskom i postdaytonskom razdoblju. Za akademika Božu Žepića putokaz izlaska te zemlje iz krize su društvene reforme, a bez ustavnog preustroja nisu moguće ni druge strukturalne reforme.
U Santa Cruzu u Boliviji krajem travnja započinje Susret Hrvata Južne Amerike pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Čileu te uz podršku Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Idućih mjeseci dolazi do znatnog intenziviranja zračnog prometa prema hrvatskim destinacijama. Zračni most Hrvatske prema svijetu našim će iseljenicima skratiti put do doma. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.04.2016.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sastao se prošli tjedan s predstavnicima hrvatskih udruga u Beču. Susret je obilježila tema uvođenja hrvatskog kao samostalnog jezika u austrijski obrazovni sustav.
Oporezivanje inozemnih mirovina, gorući problem umirovljenika, bio je razlog okupljanja hrvatskih iseljenika i povratnika u Zagrebu. Koje su zaključke donijeli?
Preminuo je Hans Dietrich Genscher, dugogodišnji ministar vanjskih poslova Njemačke i veliki zagovornik međunarodnog priznanja Hrvatske. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.04.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu započela je s ciklusom predavanja Knjižničari govore na kojem je gošća bila Vesna Blažina, ugledna knjižničarka i prevoditeljica iz Montreala s temom ''Dubrovnik - preteča zdravstvenih mjera u Europi''.
Izložba ''Sinjska alka - 300 godina'' zaintrigirala New York!
Iseljenički Oscar i drugi put u rukama sportskog kluba Cro Vienna.
Gost emisije: direktor kluba Andrija Bubalović. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.03.2016.

''Hrvatske inicijative Šangaj'' nova je udruga Hrvata u 24-milijunskom Šangaju. Dugogodišnja težnja za povezivanjem Hrvata na Dalekom istoku zaživjela je zahvaljujući nekolicini studenata, umjetnika i poduzetnika kojima je želja bila pomagati novopridošlima na nepoznatom terenu, ojačati gospodarske i kulturne veze Hrvatske s Kinom i osvjestiti Kinu u Hrvatskoj. Čut ćemo kako živi netipično iseljeništvo u kineskom megapolisu.
Prvog dana proljeća, 21. ožujka obilježen je Međunarodni dan poezije. UNESCO je taj dan 1999. godine proglasio praznikom poezije s ciljem promicanja čitanja, pisanja, podučavanja i objavljivanja diljem svijeta.
Taj dan obilježava se svake godine u Rimu u sklopu manifestacije Giornata della poesia u suradnji s EUNIC-om, organizacijom nacionalnih institucija kulture Europske Unije.
Našu je zemlju predstavila spisateljica, pjesnikinja, blogerica i pripovjedačica Sarah Zuhra Lukanić.
Londonski umjetnički časopis Unknown Quantities uvrstio je našega Davora Gortana u svoje treće izdanje posvećeno ljudima koji se nekonvencionalno i originalno nose s ludošću civilizacije. ''Tko se boji sutrašnjice trebao bi ju preskočiti'' i ''Gospodar vremena'' pjesme koje su zaintrigirale Londonsku umjetničku akademiju govore o napuštanju urbanog komoditeta i odlasku u nepoznato i nesigurno. U tim je novim životnim uvjetima Gortan počeo pisati poeziju i objavljivati ju na svom blogu. Kako danas živi poštar iz Boljuna, pjesnik, bloger, suprug i otac, koji je u inat ludilu i depresijama izabrao život na selu i postao gospodarom svog prostora i vremena.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.03.2016.

Stručni seminar ''Branding Hrvatske u svijetu'' okupio je u Zagrebu vodeće stručnjake iz područja umjetnosti, poduzetništva, znanosti, biznisa i medija. Otvoreno i bez uvijanja progovorio je o važnosti lobiranja, pozitivnog razmišljanja i učinkovite pravne države za bolji imidž Hrvatske u svijetu.
''Nikada nije kasno vratiti se korijenima i mladim generacijama približiti hrvatsko porijeklo'', poručili su učitelji Hrvatske nastave na 25. proslavi u Schaffhausenu.
Anto Sluganović ponovno je izabran za predsjednika Udruge Hrvatskih poduzetnika u Beču.
Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim proslavila prvi rođendan. Iza te mlade Udruge, koju su osnovale tri žene Ivana Milina, Zrinka Bačić i Sara Zuhra Lukanić danas je 12 projekata koji su povezivali ne samo Hrvatsku i Italiju, nego cijeli svijet. Njihova ideja čuvanja identiteta i multikulturalnosti zaživjela je kroz mnoge projekte ostvarene s moliškim Hrvatima, ali i ostalim manjinskim zajednicama u Italiji. Želja za promidžbom naše zemlje ovih dana dovela ih je na Vatikansku televiziju na kojoj su u emisiji Il mondo insieme predstavile domovinu kroz kulinarske specijalitete središnje Hrvatske. Ponosno kažu: ''Štrukle su hit u Italiji!''


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.03.2016.

Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu 8. ožujka u Zagrebu prvi je put organizirala konferenciju ''Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!''. Tim je povodom osnivačica Mreže Caroline Spivak dodjelila priznanja ženama hrvatskoga podrijetla od Europe, SAD-a, Australije do Ujedinjenih Arapskih Emirata za njihovu inovativnost i utjecaj u zemljama u kojima žive.
Jednu od dobitnica nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' Anu-Sunčanu Smith posjetili smo na Institutu Ruđer Bošković. Strpljivo je, unatoč mnogim obvezama, odgovarala na naša pitanja: kakav je položaj žena u znanosti, kako popularizirati znanost, što je kao znanstvenicu,  ženu i majku motivira i zašto je timski rad u znanosti presudan.
Večernjakova domovnica dodjeljena je tradicionalno početkom ožujka u Bad Homburgu najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu u čak 12 kategorija. Najpopularnijom medijskom osobom proglašen je znanstvenik Ivan Đikić, a najpopularnijim sportašem nogometaš Ivan Rakitić.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.03.2016.

Izbjeglička kriza u fokusu 15. zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Nakon susreta sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel, premijer Tihomir Orešković sastao se s predstavnicima hrvatskih zajednica u Berlinu.
Tko su ovogodišnji dobitnici nagrade ''Most'' Hrvatskog gospodarskog saveza iz Frankfurta? Koliko hrvatskih tvrtki danas posluje u Njemačkoj i kakav imidž imaju?
Gošća emisije Caroline Spivak, ugledna poduzetnica iz Toronta najavit će konferenciju ''Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal'' te dodjelu nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice'' 8. ožujka u Zagrebu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.02.2016.

U Beču je održan sastanak ministara vanjskih i unutarnjih poslova deset zemalja o migrantskoj krizi. Sastanak je sazvala Austrija kako bi koordinirali svoje kontrole granica, nakon što je službeni Beč uveo dnevne kvote na svojim granicama. ''Hrvatska je dio zajednice koje daju rješenje migrantske krize, ponajviše u procesima profilacije na grčko-makedonskoj granici i prijevoza izbjeglica do konačnih odredišta'', rekao je ministar unutarnjih poslova RH Vlaho Orepić.
Predstavnici hrvatskih udruga u Munchenu Međunarodni dan priznanja Republike Hrvatske obilježili su osnivanjem nosećeg društva Hrvatska kuća koje će u budućnosti raditi na ostvarenju dugogodišnjeg sna bavarskih Hrvata - otvaranju Hrvatskog kulturnog centra. Zamišljen kao središte kulturne, znanstvene, ali i gospodarske suradnje s tamošnjim migrantskim skupinama i prijateljima Bavarcima, predstavljao bi jedinstvenu instituciju takvog profila u svijetu, istaknula je predsjednica društva, dr. Neda Caktaš.
Zagrebački snimatelj Vanja Černjul vratio se ovih dana u rodni Zagreb s nagradom Društva američkih snimatelja za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije. Priznanje mu je donio rad na četvrtoj epizodi Netflixove serije Marco Polo The fourth step. Černjul nam je otkrio da ga je snimanje ove serije vratilo u mladost i da je zahvalan što je mogao raditi na takvom projektu. Otkrio nam je koji su trenutačni holivudski trendovi, kako je živjeti u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Maleziji te koji je glumac na njega ostavio najbolji dojam.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.02.2016.

Marica Matković nova je veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi. Dolazak i početak rada u Ottawi vrlo je upečatljiv, otkriva nam veleposlanica. Uskoro kreće u obilazak hrvatskih zajednica u Alberti i Britanskoj Kolumbiji gdje Veleposlanstvo tradicionalno organizira Konzularne dane. Gospodarska, kulturna i znanstvena suradnja s brojnom i aktivnom hrvatskom zajednicom za nju će biti vrlo važna, jer upravo oni pridonose pozitivnom imidžu naše zemlje u Kanadi.
Bosna i Hercegovina predala je zahtjev za članstvo u Europskoj Uniji. Prvi korak u tom procesu je upitnik koji Komisija šalje zemlji podnositeljici zahtjeva s nekoliko tisuća pitanja. Koji bi odgovori ''složenoj'' Bosni i Hercegovini mogli biti kamen spoticanja?
Gosti emisije, naša dopisnica iz Švicarske Zvjezdana Heina i vlasnik i direktor agencije Croaticum iz Zuricha Tomislav Račić govore o promidžbi Hrvatske na turističkom sajmu u St. Gallenu. Koje turističke adute treba isticati u promidžbi Hrvatske na tom emitivnom tržištu? Najveći je to sajam odmora i putovanja u istočnoj Švicarskoj, koji svake godine posjeti oko 35 tisuća posjetitelja iz Švicarske, Austrije i Njemačke.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.02.2016.

Ministar vanjskih poslova RH boravio je u Berlinu. Izazvao je veliki interes predavanjem ''Hrvatska vanjska politika nakon promjene Vlade''. Hrvatski šef diplomacije sastao se u Berlinu i s njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom. Osim o jačanju gospodarske suranje dviju država bilo je riječi i o aktualnoj izbjegličkoj krizi.
Umirovljenici povratnici i dalje traže odgovore na mnoge nedoumice vezane uz Zakon o porezu na dohodak. Nezadovoljni su hrvatskom poreznom politikom, ali i dijalogom s hrvatskim institucijama.
Proslavljeni modni fotograf Šime Eškinja uskoro se  predstavlja u Londonu s kolekcijom fotografija snimljenim u njemu omiljenim modnim prijestolnica. Izložba Orient Express obići će osim Londona, Pariz, Zagreb i New York.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.02.2016.

Jubilarni, 25. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske udruge zajednice za kulturu i sport, nastavljajući tradiciju prijašnjih balova i ove je godine okupio ugledne goste iz Hrvatske i inozemstva. Prvi puta na balu je bila i nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, koja je poručila okupljenima da će nova Vlada učiniti sve što je u njihovoj moći da pomogne i potakne povratak hrvatskih iseljenika u domovinu.
Ljubomira Pečika austrijski mediji nazivaju redateljem najvećeg preuzimanja u novijoj austrijskoj povijesti gospodarstva. ''Težak'' je nekoliko stotina milijuna eura, neki vjeruju čak i milijardu, a nikada nije završio srednju školu. Jedan od najpoznatijih austrijskih poduzetnika otkrio nam je svoju formulu uspjeha, ali i neke neostvarene želje. Velike nade polaže u novu hrvatsku Vladu i nada se boljoj ulagačkoj klimi, jer velika mu je želja ulagati u Hrvatskoj.
Bio je kandidat za ministra gospodarstva, a njegova vizija Hrvatske nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nakon Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Njemačke, stručnjak za strateško poslovanje Milan Račić s obitelji je doselio u Hrvatsku. Razboritost, odgovornost i mudrost njegovi su aduti za bolju Hrvatsku. Podijelio je s nama svoja razmišljanja o tome kako viziju pretočiti u stvarnost.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.01.2016.

Nakon nikad turbulentnijih parlamentarnih izbora Hrvatska je dobila novu Vladu na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Kako su nova događanja na političkoj sceni komentirali hrvatski iseljenički portali?

''Hrvatska je u trendu'', tako govore posjetitelji najvećeg austrijskog turističkog sajma u Beču ''Ferien Messe''. Što to našu zemlju čini sve privlačnijom destinacijom?

Nakon uspješne američke priče, startasice pronalaze put i do kanadskog tržišta.  Najpoznatiji svjetski modni časopis Vogue u svojem je američkom internetskom izdanju za prosinac predstavio legendarne hrvatske tenisice. U Borovu, koje je prošle godine završilo stečajnu nagodbu, velike nade polažu u izvoz i osvajanje novih tržišta.

Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu objavila je 20 dobitnica prestižnih nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice. Među njima je akademska slikarica Karen Oremuš koja je pomogla osnivanju prvog i jedinog kolegija umjetnosti na sveučilištu Zayed u Abu Dhabiju i dala svoj obol promjeni glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Doktorica znanosti Vlatka Hlupić koja humanijim menadžmentom pridonosi uspjehu mnogih svjetski poznatih korporacija.
Natalie Beg, studentica na Sveučilištu Waterloo koja je kao srednjoškolka podigla među mladima u Kanadi svijest o važnosti mentalnog zdravlja i solidarizirala ih s nepravedno diskriminiranim vršnjacima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.01.2016.

Kako globalni investitori gledaju na regiju srednje i istočne Europe i koje su ključne prepreke stranim ulaganjima u Hrvatskoj doznali smo na 21. Forumu zemalja srednje i istočne Europe u Beču. Konferencija u organizaciji Euromonney-a održana je na visokoj razini, uz nazočnost ministara iz Austrije, Mađarske i Rumunjske te 11 guvernera, među kojima je bio i Boris Vujčić.
Hrvatsko demografsko stanje je alarmantno. Mladi sve više govore o odlasku iz Hrvatske. Razlozi nisu samo nezaposlenost i loše ekonomsko stanje. Zašto mladi u Hrvatskoj teško pronalaze svoje mjesto u društvu?
Budućim gastarbajterima Hrvatski zavod za zapošljavanje dodjeljuje jednokratku novčanu pomoć i naknadu putnih i selidbenih troškova.Istražili smo tko ima pravu na tu pomoć i kako je ostvariti.
Znanost ponovno promiče našu zemlju! Dragan Primorac imenovan je prvim veleposlanikom američkog Sveučilišta Penn State.
Jedna od soba za sastanke u sjedištu Europola u Haagu dobila je ime po hrvatskom znanstveniku i ocu moderne daktiloskopije Ivanu Juanu Vuchetichu.
 

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.01.2016.

Povodom 24. obljetnice međunarodnog priznanja RH i 18 godina nakon završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, odnosno povratka okupiranih dijelova istočne Slavonije u ustavno-pravni poredak zemlje razgovaramo s hrvatskom političarkom i pravnicom Vesnom Škare Ožbolt.
Tim znanstvenika pod vodstvom Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković i Nenada Pavina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu otkrio je novu strukturu važnu za diobu stanice, a rezultate tog istraživanja objavio je ugledni znanstveni časopis Nature Communications.
Glazbeni trio iz Zagreba, sopranistica Klasja Modrušan, violinist Marjan Modršan i pijanistica Lana Bradić gostuju Seidelvilli i Crkvi. sv. Gabrijela u Munchenu. Na repertoaru, između ostalog, bit će i djela istaknutih hrvatskih skladatelja.
Ugledna hrvatska spisateljica, esejistica, prevoditeljica i kritičarka Irena Vrkljan o svom životnom putu i djelima govorila je na tribini "Kći između juga i zapada" u bečkoj Gradskoj knjižnici.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.01.2016.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvo ovogodišnje međunarodno putovanje otvorila posjetom Sjedinjenim Američkim Državama i susretom s hrvatskom zajednicom u Chicagu. 
Hrvatski državljani izvan RH nezadovoljni su oporezivanjem mirovina ostvarenih u inozemstvu. Smatraju nepravednim da se isto vrši retroaktivno, jer se umirovljenici na taj način dovode u teško financijsko stanje. 
Prema najnovijem UN-ovom istraživanju Švicarska je jedna od najkvalitetnijih zemalja za život i zemlja najsretnijih ljudi.
Kako je živjeti u takvoj zemlji, tako daleko, a tako blizu Hrvatske pitali smo Zvjezdanu Heinu, novinarku HRT-a, koja trenutačno živi u Bernu i studenta na prestižnom Institutu hotelijerstva i menadžmenta u Sorenbergu Dominika Križana.
Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim u Novu 2016.g. ulazi s projektom „Bog Hrvatska - pozdrav iz zavičaja!“ Riječ je o međunarodnom fotografskom natječaju kojim žele povezati djecu hrvatskih iseljenika iz cijeloga svijeta. Prvi radovi već pristižu, i to iz dalekog Čilea!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.01.2016.

Koje su osobe i događaji obilježili proteklu godinu? Što se značajno događalo na političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom planu u Hrvatskoj i izvan nje? Jesu li odnosi hrvatske i iseljeništva bili snažniji, jesmo li bili složniji?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.12.2015.

Božićni koncert ''Adeste Fideles'' u Beču nastavlja prošlogodišnju tradiciju okupljanja hrvatske zajednice, gradišćanskih Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja. Organizirale su ga tri najjače hrvatske udruge: Matica Hrvatska, Austrijsko-hrvatsko društvo i bečka podružnica HKD Napredak.
Predsjednica ''Fale'' najstarijeg hrvatskog kulturnog društva u Švicarskoj i dopredsjednica Hrvatske humanitarne udruge Švicarske Ruža Studer neumorno pomaže potrebitima u domovini. Nedavno je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć oboljeloj djeci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja odlaze na liječenje u inozemstvo.
Ono što je kod nas makovnjača i orahnjača, to je na Jamajci tradicionalni voćni kolač. Ono što je kod nas purica s mlincima u Argentini je roštilj. A kad se u jednoj i to kanadskoj kuhinji nađu hrvatska i češka baka - to je kulinarski show. Upravo su nas te različite božićne tradicije potaknule da istražimo kako su naši kolege iz Sjeverne i Južne Amerike slavili taj blagdan prije no što su doselili u Hrvatsku.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.12.2015.

Povodom 60. obljetnice potpisivanja sporazuma o razmjeni radne snage Njemačka odaje počast gostujućim radnicima, njihovom ekonomskom doprinosu i značajnoj ulozi u povijesti Njemačke.
Hrvatsku su svečanosti u Uredu kancelarke Angele Merkel predstavili Hrvatski svjetski kongres Njemačke i tri generacije obitelji Krstanović iz Berlina.
Dizajneri iz Hrvatske do kraja prosinca u Beču predstavljaju projekt Dboxx. Riječ je o inovativnom on i of line konceptu kojemu je cilj promicati hrvatski dizajn izvan Hrvatske.
Novo pridošli Hrvati u Ekvadoru pokrenuli su inicijativu popisivanja tamošnjih Hrvata kako bi se bolje organizirali i lakše ostvarivali buduće projekte.
Hrvate u Argentini, Čileu i Urugvaju 2015. godine i njihove neraskidive veze s domovinom zabilježio je Nikša Sviličić, znanstvenik s Instituta za antropologiju iz Zagreba.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.12.2015.

Prošla su dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Dugo se osjeća napetost među narodima, a u Republici Srpskoj traže se i referendumi koji bi mogli slomiti most ionako krhke tripartitne vlasti. U Bruxellesu se upravo o tome razgovaralo na konferenciji ''Europska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma'' koju su organizirali eurozastupnici.
Seminar The gastarbajteri u koncepciji Borisa Budena i u suradnji s umjetničkim kolektivom WHW Što, kako i za koga progovorio o gostujućim radnicima kao povijesnoj činjenici i fenomenu jugoslavenske socijalističke modernosti. Bavio se figurom gastarbajtera i pokretom gastarbajterstva u kontekstu ekonomske transformacije tržišnog samoupravljanja.
Preminuo je dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard M. Luketich. Rođeni Amerikanac, koji je cijeloga života u Cockburgu živio hrvatsku stvarnost. Jednako cijenjen u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Vizionar, vođa, učitelj, čovjek koji je uvijek stajao iza krilatice ''Svi za jednoga jedan za sve''.
Iako je gotovo 40 godina bio na čelu jedne od najuspješnijih poslovnih iseljeničkih organizacija, prijatelji kažu da je uvijek bio skroman i u tome je bila njegova veličina. Slušali su ga američki političari, odlikovali svi hrvatski predsjednici. A on za nagrade nije mario. Volio je tamburicu, mali žičani instrument koji nije ispuštao iz ruku.
Prisjećaju ga se njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege Franjo Bertović, dopredsjednik HBZ-a i Mirjana Piskulić, dugogodišnja konzulica RH u Sydneyu, voditeljica odjela za informiranje u Hrvatskoj matici iseljenika. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.12.2015.

Na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji Veleposlanica RH u Beču Vesna Cvjetković i direktor predstavništva hrvatske turističke zajednice Ranko Vlatković zahvalili tour operatorima i austrijskim novinarima na podršci u promidžbi Hrvatske.
Na 19. jesenskom sajmu Vitalplus u Beču prvi puta zemlja partner Hrvatska.
11. festival hrvatske glazbe u austrijskoj prijestolnici ponudio hrvatsku glazbu svih žanrova i razdoblja glazbene povijesti. Nakon jednoga desetljeća afirmirao se kao glazbena svečanost u kojoj svatko pronalazi koncert za svoju dušu. Veliko iznenađenje priredio je perkusionist i likovni umjetnik Borna Šercar nastupom na glazbenim staklenkama-flashophone s gitaristom Antom Gelom.
''Bravo Šmizle'', odjeknulo je nakon istoimene predstave Gradskog kazališta mladih iz Viteza. I dok se za rad političara čuje, onaj kulturnih djelatnika često ostaje u sjeni. Ovo kazalište svojim aktivnostima uključuje mlade iz Lašvanske doline u svoj program i želja im pomoći mladima da ovdje u Središnjoj Bosni pronađu ''svoje mjesto pod suncem''.
''Bljesak zlatnog zuba'', dramski prvijenac proslavljanog pisca i scenarista Mate Matišića na daskama koje život znače. A kakav je bio život gastarbajtera, očeva, glava obitelji u Ričicama pokraj Imotskoga u vremenu drugog vala iseljevanja s tih prostora? U komediji pratimo njihov život u rodnoj Imotskoj krajini i Njemačkoj. Život na raskrižju želja i stvarnosti.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.11.2015.

Kako izgleda Bosna i Hercegovina dvadeset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, a kakvu BiH priželjkuju mlađe generacije?
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu tim povodom u organizaciji USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj spremljena je metalna kapsula s više od 20 000 želja. Cilj inicijative bio je potaknuti mlade da izraze svoje želje o zemlji u kojoj bi voljeli živjeti u 2035. godini.
U Hrvatskoj živi tek četiri godine, a već ima najprodavaniju knjigu i jedan od najčitanijih blogova. Autor knjige ''Propuh, papuče i punica'' otkriva nam zašto ostaje u Hrvatskoj i zbog čega se boji ''amerikanizacije'' naše zemlje, osjeća li se strancem u našoj zemlji i kako je naučio kuhati kavu na hrvatski način.
U Rimu se otvara izložba fotografija ''Screwed City'' Darka Kere i Gorana Kuzmanića u organizaciji udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Italiji, Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, Grada Zagreba, likovne unije Art More iz Splita i Centra interkulturalnosti u Rimu.
U Kanadi i Sjedinjenim američkim državama započinje božićna turneja ''Mir na zemlji - Christmas is here'' Tamburaškog orkestra HRT-a i uglednih gostiju. Kakav će repertoar ponuditi tamošnjoj publici?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.11.2015.

Svečanom akademijom ''Sveto ime Vukovar - Da se ne zaboravi'' U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježena 24. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje.
Sjećanje na Vukovar ujedinilo je Hrvate diljem svijeta. U Munchenu je prvi puta održan Mimohod za Vukovar u organizaciji Udruge studenata Munchen, Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke i Hrvatske katoličke misije u tom gradu.
Otvorena je i izložba ''Vukovar - europska poruka mira''.
Ratnih devedesetih godina u švicarskom Buchsu otvorena je prva učionica Hrvatske dopunske škole, jedna od prvih u svijetu. Na nedavnoj 25. obljetnici prisjetili su se svojih početaka i naglasili da su već tada postavljeni čvrsti temelji čuvanja hrvatskoga identiteta među najmlađima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.11.2015.

Kako su glasovali hrvatski državljani izvan RH na proteklim Parlamentarnim izborima? U emisiji gostuju novinari Brane Vrbić iz Žepča, Vlado Bulić s radio postaje Querfunk iz Stuttgarta i novinar s radio postaje SBS iz Melbournea Damir Posavac.
Kako je Njemačka Sjedinjenim državama oduzela titulu Obećane zemlje. Kako se nosi aktualnim izbjeglicama i migrantima s Bliskoga Istoka i Afrike, a kakva je njemačka migracijska politika prema osobama s migracijskom pozadinom koje tradicionalno žive u toj ekonomski snažnoj europskoj državi? Nakon posjeta Berlinu o tome razgovaramo s novinarom njemačke redakcije Glasa Hrvatske Markom Bašićem.
 Naš najpoznatiji dizajner, ilustrator i stripovni crtač Mirko Ilić s 38 radova uvršten u stalnu zbirku MoMe, muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.
I Zagreb je obilježio Ilićev veliki uspjeh otvaranjem izložbe Poletova estetika u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Autor ''Debil bluesa'' prvog stripa na svijetu koji se može svirati i pjevati otkriva nam što ga danas zaokuplja u životu, kako je živjeti u Velikoj jabuci i kako ga ispunjava suradnja s mladim ljudima diljem svijeta.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.11.2015.

Uoči izbora za zastupnike u Hrvatski Sabor istražili smo u kojim su zemljama hrvatski državljani pokazali najveći interes, koliko ih se aktivno, odnosno prethodno registriralo i koje su nove, stare boljke prilikom ostvarivanja prava glasa u inozemstvu.
Nova hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, nedugo nakon stupanja na dužnost, otkriva nam kako će predstavljati Hrvatski u toj zemlji i što joj predstavlja najveći izazov.
Koncertom Lada u Beču otvoren 11. festival hrvatske glazbe.
Ljubitelje Ježeve kućice došli na svoje! Legendarna knjižica prerasta u animirani film. Režiju i scenarij filma potpisuje hrvatsko-kanadska  redateljica Eva Cvijanović, koja taj biser dječje književnosti želi podijeliti s cijelim svijetom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.10.2015.

Hrvatski iseljenici - pokretači gospodarskog rasta u Hrvatskoj? Mogućnosti uloganja? Ovim se pitanjima bavila petodnevna konferencija Meeting G2.1 koja je u Zagreb privukla poduzetnike druge generacije iz petnaest zemalja. Održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Zaključene su nominacije za nagradu Croatian Women of Influence koju je utemeljila predsjednica Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak.
Hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa Davor Pavuna u Hrvatskoj akademskoj zajednici u Beču održao predavanje Znanstveni izazovi bolje civilizacije 21. stoljeća. Organizatori se ne sjećaju da je ijedan Hrvat probudio toliko zanimanje austrijskih Hrvata.
Udruga bosanskih Hrvata Prsten u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu proslavila desetu obljetnicu djelovanja.
Bečki ogranak Hrvatskog kulturnog društva Napredak obilježio dvadeset godina djelovanja u Austriji.  


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.10.2015.

Tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta zainteresirano za uvoz hrvatskih proizvoda! Koje hrvatske tvrtke danas uspješno surađuju s Kinom? Doznali smo za vrijeme predsjedničina posjeta Šangaju.
Zbornik radova predstavljenih na prvom hrvatskom Iseljeničkom kongresu dobio je svoje ukoričeno izdanje pod naslovom Hrvatska izvan domovine. Autori se nadaju da će sadržaj prepoznati javna politika. Hoće li? Vidjet ćemo!
U Hamburgu osnovana Udruga hrvatskih studenata. Hrvatski svjetski kongres Njemačke okuplja i jača treću generaciju, a želja im je ovu priču proširiti i izvan Europe.
Gosti emisije: Vanja i Davor Grunwald iz Toronta. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.10.2015.

Na početku mandata nova hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković primila predstavnike hrvatskih udruga i katoličkih misija u Beču. Istaknula je kako su hrvatski iseljenici i Gradišćanski Hrvati također veleposlanici hrvatske kulture i tradicije! Pozvala je okupljene da zajedno rade na području javne i gospodarske diplomacije. Podržala ju je i predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević.
Jeste li znali da su Hrvati na prestižnom Bečkom sveučilištu prisutni još u 14. stoljeću? Ruđer Bošković, Josip Juraj Strossmayer, Ivan Meštrović, Ivan pl. Zajc, Ivo Tijardović neka su od imena koja su svoje kvalitete isklesali na tom Sveučilištu. 650. obljetnica povod je da se prisjetimo tih hrvatskih velikana. Hrvatske udruge u inozemstvu pomažu projektu Akademije Cravatice da se 18. listopada proglasi Svjetskim danom kravate.
Dinamičan Lille, četvrti po veličini francuski grad ima čak sto deset tisuća studenata. Unutar hrvatske zajednice već sedamnaest godina djeluje Hrvatska dopunska škola. Koliko ima učenika i koje su sličnosti i razlike francuskog i hrvatskog obrazovnog sustava?
Je li Hrvatska zaista puna života kako sugerira nova krilatica Hrvatske turističe zajednice ''Croatia full of life'' istražili smo putujući po unutrašnjosti Istre. Mnoga su se domaćinstva tamo okrenula razvoju agroturizma. Koje su odlike kvalitetnog istarskog pršuta? Kako izgledaju istarski gastronomski dragulji? što je Katju i Jozefa Ilesa iz Švicarske dovelo u Murine?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.10.2015.

Koja je bila uloga hrvatskog izvandomovinstva u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske i koliko danas, nakon 24 godine koristimo iskustva Hrvata izvan RH u afirmaciji moderne i demokratske države. Povodom Dana neovisnosti RH razgovaramo s dr. Ivanom Čizmićem.
Na portalima Hrvatske matice iseljenika i Instituta Ivo Pilar dostupna elektronička inačica Leksikona hrvatskoga iseljeništva i manjina. Koje će mjesto zauzeti u nacionalnom javnom znanju?
Započeo mandat nove Veleposlanice RH u Austriji Vesne Cvjetković. Na svečanoj ceremoniji u bečkom Hofburgu s predsjednikom Heinzom Fischerom razgovarala je o bilateralnim odnosima dviju zemalja, predstojećim parlamentarnim izborima u RH i arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije. Crvene kockice preplavile Brisbane na 41. Hrvatskom noometnom turniru! Izabrana i najljepša Hrvatica Australije i Novog Zelanda.



Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.10.2015.

Sa zasjedanja Opće skupštine UN-a u Crkvu sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Mannhattan! Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović dočekao veliki broj njujorških Hrvata. Predsjednica ih je pozvala u zajedničku ''bitku'' za bolju Hrvatsku.
Znanstvena diplomacija - novi izazov u brendiranju nacije. Znanstvena fantastika ili stvarnost?
Bogata kulturna jesen u Beču na daskama kazališta Akzent. Otvara ju kulturno-politička satira Made in Hrvatska. Hoće li bečki Hrvati prepoznati svoju domovinu u toj predstavi.
Dvoje umjetnika, dva velika talenta nove generacije! Ulični umjetnik i hrabra slikarica. Lonac i Tanja Škrgatić. Što je to odvažno u njihovom svijetu i kako umjetnost prkosi stereotipima?
Upoznajemo pisca koji otvara teme o kojima se do sada nitko nikada nije usudio pisati. Na njegovom su papiru likovi s margine koje ne povezuje ni mjesto ni vrijeme, nego sudbina. Tako Vladimir Jakopanec spaja svoje dvije domovine, Hrvatsku i Australiju.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.09.2015.

Međunarodna konferencija ''Hrvatsko iseljeništvo, poticaj gospodarskom razvoju i kreatori budućih politika'' otvorila ova pitanja: Prati li Hrvatska nove trendove odnosa prema iseljeništvu razvijenih zemalja svijeta? Postajemo li Startup nacija i kako odljev mozgova pretvoriti u priljev?
U Baltimoreu završila 24. izborna konvencija Hrvatske bratske zajednice. Tko preuzima upravljačka tijela najsnažnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu?
Iz San Francisca u rodnu kuću djeda Lipovca u Mrkoplju! Gošća emisije Laurie Hammer Flores, jedna od osamdesetak potomaka hrvatski iseljenika koji su prvi puta protekle nedjelje održali iseljenički susret u Gorskom kotaru.
Put u Veneciju je ustvari put za koji vam ne treba putna karta nego koncertna ulaznica. Doznajte više o ovom glazbeno-scenskom spektaklu u Bernu u razgovoru s hrvatskom sopranisticom Nikolinom Pinko Behrends.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.09.2015.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u Banja Luci susrela se s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. Kakvi su preduvjeti stvoreni za povratak Hrvata u RS i kakav je interes? Što koči povratak i pokreće li se ponovno projekt pomoći hrvatske Vlade Hrvatima u BiH?
Povodom 25. obljetnice rada HKD Napredak u Sarajevu organizira konferenciju mladih. Cilj je privući što više članova u društvo koje je od 199.g. stipendiralo gotovo tri tisuće đaka i  studenata.
Koje su to vruće teme Zagreb Business Summita, trodnevne međunarodne konferencije, koja je dio svog programa posvetila hrvatskom iseljeništvu, kao poticaju gospodarskog razvoja i kreatorima budućih politika u Hrvatskoj?
Stotinu iseljenih Hrvata ovaj vikend pristižu u Mrkopalj na prvi susret Hrvatskih iseljenika. Okupio ih je John Štefanac iz Melbourna postavivši pitanje na facebooku ''Je li netko zainteresiran za kavu?''.
Domagoj Matizović Ristić, urednik i novinar Hrvatske radiotelevizije, putujući po zemljama Sjeverne Europe zabilježio je zanimljive susrete s Hrvatima, ali i strancima. Pitao ih je po čemu prepoznaju Hrvatsku i Hrvate?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.09.2015.

Pet najboljih studenata iz Hrvatske imaju priliku postati stipendisti uglednog australskog Macquarie sveučilišta iz Sydneya. Program je pokrenut s ciljem jačanja istraživačkog partnerstva između Hrvatske i Australije.
Koji su to izazovi i mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i zemalja Južne Amerike? Doznajemo nakon susreta u Limi u razgovoru s izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom u Čileu Nives Malenicom.
Još samo dva dana traje velika kulturna turneja Hrvatske bratske zajednice po Americi i Kanadi. Tamburica je i ovoga puta povezala kulturno umjetnička društva s dva udaljena kontinenta i ponudila Amerikancima program za pamćenje.
Na Međunarodni dan pismenosti u knjižnici Staglišće u Zagrebu otvorena izložba dječjih radova iz Bugarske. Roman Probuđena zvona Sonje Zubović budi dječju maštu, potiče ih na razmišljanje o planetu i stvara mostove između Hrvatske i svijeta.
Kritički je propitkivao politička zbivanja i objavljivao u svim važnim hrvatskim glasilima izvan domovine.
Bio je omiljen i omražen u svim političkim sustavima 20.st. Bio je kozmopolit, građanin Europe i svijeta. I svugdje ostavljao trag. Po čemu ga danas pamtimo?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.09.2015.

Druga generacija hrvatskih iseljenika u misiji spašavanja hrvatskog gospodarstva! Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji FORUMA Zagreb u našoj metropoli ove jeseni započinje poslovna konferencija MEETING G2.1. Gosti emisije: Mara Vitols Hrgetić i Josip Hrgetić.
Svi putevi vode u Njemačku. Tako bar govore brojevi o velikom interesu naših ljudi za radom i životom u toj zemlji. Kako bi im olakšali snalaženje, Hrvatski svjetski kongres Njemačke preveo je brošuru Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF) na hrvatski jezik. Vodič pod imenom ''Dobrodošli u Hrvatsku'' odgovara na sva  pitanja koja si postavlja stranac u novoj zemlji.
Pozivamo djecu osnovnih škola iz cijeloga svijeta na sudjelovanje u međunarodnom likovnom natječaju Iserlohn Rim Molise Zagreb pod nazivom Glagoljica u dječjem oku i srcu.
Što radi Slavonac s Novog Zelanda na Braču?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.08.2015.

Zašto su hrvatski iseljenici česta meta predrasuda i stereotipa u društvu? Zašto do danas nije pronađen učinkovit način kako domovinu informirati o radu i životu uglednih poslovnih ljudi u inozemstvu, znanstvenika koji svojim otkrićima mijenjaju svijet, mladih ljudi na visokim mjestima u politici koji lobiraju za Hrvatsku, kulturnim djelatnicima koji je promiču?
Tko su oni? Što rade? Kako žive? Kako na njih gleda Hrvatska, a kako svijet?
Upoznajemo generaciju Hrvata koji ruše predrasude o iseljeništvu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.08.2015.

Zagreb sve više postaje urbana turistička metropola. Grad s milijun stanovnika i isto toliko srca odlično se snalazi u svom turističkom bumu. Kako se prilagođava sve većem interesu turista s raznih strana svijeta doznajemo u Turističkoj zajednici Grada Zagreba.
Koliko hrvatski iseljenici sudjeluju u promidžbi Lijepe naše? U Hrvatsku svake godine dolazi četiri tisuće turista iz Australije, zahvaljujući Blaženki Čvorak, vlasnici turističke agencije iz Sydneya.
Što oni traže u Hrvatskoj? Kako izgleda idealan odmor jednog Australca?
Svjetskim putnicima, Japancima i Korejcima,  Hrvatska je sve češće na karti najpoželjnijih europskih desinacija. Koje gradove obilaze i što traže doznajemo od Edouarda Tripkovića Katayame, predstavnika Ureda HTZ-a u Tokiju.
Zagrebu se svake godine u ljetnim mjesecima vraća naš najpoznatiji Njujorčanin Nenad Bach, naš prvi promotor i lobist iz SAD-a. Otkriva nam na kojim projektima trenutno radi, što ga u životu veseli i koje poruke šalje onima koji vode Hrvatsku.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.08.2015.

Koji je to paket proizvoda u programu Hrvatska 365 koji odgovara na pitanje svih pitanja hrvatskoga turizma - kako produžiti predsezonu i posezonu? Koju ulogu u tome ima kulturni turizam? Zašto je potrebno pod hitno osuvremeniti sadržaje u domovini koji se nude potomcima hrvatskih iseljenika?
Od ideje do Sud Deutsche Zeitunga!
Uspješan primjer promidžbe naše zemlje u inozemstvu pronašli smo u Bavarskoj.
Na primjeru Hrvatskog tjedna, koji je našu zemlju predstavljao kao turistički potencijalnu destinaciju, gospodarski zanimljivu, zemlje bogate kulturne baštine, gastronomije i sportskih uspjeha i danas se može puno naučiti. Nije bez razloga ta manifestacija postala modelom ostalim europskim zemljama u promidžbi Hrvatske. U emisiji gostuju direktor HTZ-a Ratomir Ivičić, znanstvenica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose Danijela Angelina Jelinčić, diplomat u funkciji gospodarstva Slavko Begić i poduzetnik povratnik Nikola Serdar.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.08.2015.

Sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa u Zagrebu otvorio aktualne teme za domovinsku i iseljenu Hrvatsku: od statusa hrvatskih zajednica u svijetu, prava glasovanja do potrebe za snažnijom potporom matične države u učenju hrvatskoga jezika u svijetu. Osim ulaska mladih snaga u Kongres potvrđeno je gdje će se i kada odigrati Hrvatske svjetske igre 2017. godine.
U povodu 20. obljetnice Oluje Hrvatska radiotelevizija prikazuje dokumentarnu seriju Godina Oluje redatelja Jacka Baricha, Amerikanca hrvatskih korijena.
Započinje Napretkova ljetna akademija u Beču namijenjena maturantima, studentima i postdiplomcima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i ostalih zemalja regije.
Na otoku Visu u tijeku je Eco Heritage Task Force, projekt Hrvatske matice iseljenika u kojem polaznici rade na zaštiti okoliša i obnavljanju zapuštenih dijelova Lijepe naše. Stigli su iz cijeloga svijeta i kažu na Visu sanjaju svoj san.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 31.07.2015.

Pehar za integraciju na turniru "Schwarzwald Cup" - integracija s pomoću sporta" pripao je Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke.
Gost emisije Danijel Lučić govori o nogometnim klubovima u Njemačkoj koji pomažu pri integraciji stranaca u tamošnjem društvu. Razgovaramo s trenerom NK Croatia Stuttgart Igorom Iličićem.
Zašto Hrvatska ne koristi nogomet kao najbolju poveznicu domovinske i iseljene Hrvatske, pita se politolog Marin Sopta, autor knjige Sveto ime Croatia.
Branka Bezić Filipović, autorica je sedam knjiga o hrvatskome iseljeništvu, među kojima su i Šport u životu iseljenika, Hajduk i iseljenici i Veterani Hajduka. Filipović u ovim knjigama piše o sportu kao fenomenu u iseljeništvu te koliko je utjecao na nacionalni identitet Hrvata izvan domovine i kako ih je zbližavao.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.07.2015.

Odjeci i zaključci prve radne sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Koja su to aktualna pitanja za Hrvate izvan RH otvorili ugledni predstavnici hrvatskih zajednica u Zagrebu?
Očuvanje hrvatskoga jezika, strategija povratka i ukjlučivanja iseljenika u svakodnevni život Hrvatske, uz stare probleme, kao što su stjecanje državljanstva, dopisno glasovanje i dvostruko oporezivanje mirovina obilježili su i ovo zasjedanje Savjeta.  


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.07.2015.

U Zagrebu je u tijeku sjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Ugledni Hrvati iz cijeloga svijeta raspravljaju o aktualnim izazovima domovinske i iseljene Hrvatske u područjima gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti. Traže odgovore na pitanja o njihovom pravu glasovanja u domovini, dugotrajnom postupku stjecanja hrvatskoga državljanstva, dvostrukom oporezivanju mirovina, ali i na ono ključno - što oni mogu učiniti za Hrvatsku?
Gošća emisije: Caroline Spivak, predstavnica kanadskih Hrvata u Vladinom Savjetu, uspješna poduzetnica iz Toronta.
Karlovačka delegacija na čelu s gradonačelnikom Damirom Jelićem i direktorom Razvojne agencije Karlovačke županije Viktorom Šegrtom posjetila je kanadsku pokrajinu Ontario u kojoj živi 250 000 Hrvata. Koliko je njihov put bio uspješan i za koja su ulaganja karlovački Kanađani zainteresirani u domovini?
Osobne iskaznice više nisu hit na kriznoj top ljestvici hrvatskih iseljenika! Nakon dugotrajne borbe s hrvatskim institucijama pobijedio je glas naroda. Osobne iskaznice izdavat će se svim hrvatskim državljanima bez obzira na dob i prebivalište. Doznajemo: kakve će vrste elektroničkih osobnih iskaznica biti dostupne, koji su im rokovi važenja te cijene ovisno o vrsti postupka u kojem je zahtjev predan?
Miroslav Piplica ponovno izabran za predsjednika najveće hrvatske udruge u Europi Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturi i sport. Kako je privukao mlade ljude u Zajednicu, koja je njegova formula uspjeha?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.07.2015.

Hrvatsko društvo skladatelja u kazalištu Kerempuh u Zagrebu dodijelilo priznanja i zahvalnice folklornom ansamblu Kralj Tomislav, Klapi Samoani i skupini Te Roopu Tarara o Aotearoa za promicanje klapske pjesme u svijetu i afirmaciju hrvatskog glazbenog stvaralaštva na Novom Zelandu i diljem svijeta. Koncert za pamćenje koji su priredili prijateljima u Zagrebu u sklopu turneje ''Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi'' održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
KUD Lado Geelong iz daleke Australije na turneji po Hrvatskoj! U 20 dana putovanja ''starim krajem'' mladim Ladovcima druge i treće generacije žele približiti krajeve odakle potječu i folklornu tradiciju koju njeguju daleko od domovine.
Što je tako značajno u knjižici ''Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku'' autora Antuna Mihanovića iz 1815.godine? Kako je rukopis na samo 12 stranica obilježio hrvatsku povijest?
Svojom je diplomatskom, ali i ljudskom komponentom pomogao u izdradnji odnosa između Hrvatske i Austrije. Postao je prijatelj nekolicini austrijskih političara. Svi se slažu da ipak više od riječi govore njegovi ostvareni projekti. Za vrijeme četverogodišnjeg mandata u Beču bilo ih je puno! Prisjetio ih se sa svojim kolegama u Austrijskom saveznom kancelarstvu i rekao Beču doviđenja!
U Zagrebu idući tjedan zasjeda Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH. Ugledni predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta razgovarat će o aktualnim odnosima domovinske i iseljene Hrvatske. Jedan od njih je i Miroslav Piplica, član Savjeta koji predstavlja Hrvate u Austriji.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.07.2015.

U Zagrebu je u tijeku treće Svjetsko nogometno prvenstvo koje su utemeljili Hrvati izvan domovine i pripadnici hrvatskih nacionalnih manjina iz europskih zemalja. Snage na ''domovinskom terenu'' odmjerava osam klubova iz Sjeverne Amerike, Australije, Europe i reprezentacija hrvatske nacionalne manjine Hrvata iz Vojvodine.
Pod pokroviteljstvom Europske komisije u Beču je održana Gala večer hrvatskih poduzetnika. Cilj priredbe bilo je umrežavanje hrvatskih poduzetnika u Austriji i povezivanje s poduzetnicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj dodijelio nagradu Most dvjema hrvatskim tvrtkama za izniman doprinos na hrvatsko-njemačkom gospodarskom području.
Hrvatski kulturni klub Baden doživio svoje proljeće! Vodeća mjesta preuzeli su mladi ljudi hrvatskoga podrijetla. Koja je njihova vizija vođenja Kluba?
Čut ćemo kako je časopis Libra utjecao na kvalitetu suživota Hrvata i Švicaraca i stvarao imidž tamošnje hrvatske zajednice.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.06.2015.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za prošlotjednog prvog službenog posjeta Beču susrela se i s hrvatskom zajednicom. Iako odlično integrirana i cijenjena zajednica od matične domovine traži snažniju potporu. Što im je predsjednica poručila?
Na jučerašnji dan, prije 24 godine, Hrvatski je Sabor donio povijesnu odluku o samostalnosti i suverenosti Repubile Hrvatske, proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.
Dan državnosti proslavile su domovinska i iseljena Hrvatska.
Vodimo vas u Beč, Rim, Santa Cruz i Peking.
Pred nama je treće Svjetsko nogometno prvenstvo hrvatskih iseljeničkih klubova. U zagreb pristižu hrvatski klubovi i selekcije iz sedam različitih zemalja svijeta. Kakav nas sportski program očekuje od 28. lipnja do 4. srpnja?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.06.2015.

U Smoljancima nedaleko od Svetvinčenta u Istri otvoren je počasni konzulat Švicarske konfederacije nadležan za Istru i Primorsko-goransku županiju. Iako najmanji u svijetu, odabran je strateški i brinut će o švicarskim državljanima koji žive ili borave na tim prostorima.
Počasnom konzulicom imenovana je povratnica iz Švicarske Draženka Moll, voditeljica Stancije 1904.
Predsjednik Hrvatskog doma iz Caracasa Ivan Rubeša s predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan RH u Zagrebu razgovarao o unaprjeđenju suradnje matične domovine i iseljenih Hrvata u Venezueli.
S ciljem što boljeg informiranja hrvatskih zajednica, udruga i pojedinaca izvan RH Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenuo je elektroničko izdanje mjesečnog biltena. Što donosi i kako do njega doći?
Hrvatska kulturno-umjetnička udruga ''Hrvatski san'' iz Salzburga proslavila je 10. rođendan! Izvrsna prigoda da podsjetimo kako je ta udruga u desetljeću djelovanja obogatila život salzburških Hrvata, gradila kulturne i medijske mostove između Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Upravo zahvaljujući njima Mozartov je grad često uživao u hrvatskoj glazbi, vinima i specijalitetima. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.06.2015.

''Dobra regionalna politika Hrvatskoj jamči gospodarski uspjeh, stoga stisnimo gas i mijenjajmo društvo'', poručio je bivši predsjednik RH Ivo Josipović u bečkom Hofburgu na predavanju ''Hrvatska vanjska politika između EU i Balkana: dvije strane iste kovanice''.
''Tema migracije i integracije najaktualnija je tema današnje Europe i zbog toga je vaša zadaća vrlo važna'', rekao je novim hrvatskim veleposlanicima integracije u Beču hrvatski veleposlanik Gordan Bakota.
Glagoljica i danas inspirira mnoge umjetnike, modne dizajnere, obične ljude, ali i strance. Potvrđuje to izložba Glagoljica-trajni pečat hrvatske pismenosti i identiteta kojom se Mošćenička Draga predstavlja Bečanima kao kulturna i turistička destinacija.
Londonska bajka na daskama koje život znače! Dramaturginja Tena Štivičić uvrštena je u izbor pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pola stoljeća kazališta u Velikoj Britaniji.
Njezinu dramu Tri zime sljedeće sezone gledat će i Hrvatska!
U Eko muzeju grada Ruse u Bugarskoj na Međunarodni dan djece i mladih predstavljen je roman ''Probuđena zvona'' Sonje Zubović. Njezina fantazy proza budi čitatelja i potiče na promjenu razmišljanja o Zemlji, ljudima, suživotu čovjeka i prirode. Zašto Zubovičin roman mnogi uspoređuju s Malim princom?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.06.2015.

Ima li znanstvena i profesionalna dijaspora ulogu u razvoju Hrvatske?
Što je na predstavljanju četvrtog broja interdisciplinarnog časopisa ''Obnova'' s temom Hrvati izvan Republike Hrvatske u Matici Hrvatskoj poručio politički analitičar Nino Raspudić?
U Rimu prvi puta održan mirni dječji prosvjed Giro giro tondo con bambini di tutto il mondo. Doprinos toj inicijativi dala je i hrvatska zajednica.
Australski Cockburn - grad ulica i parkova koje se zovu po hrvatskim iseljenicima!
''Duhovni graditelj nacije - Josip Juraj Strossmayer u Beču'' i ''Beč i Hrvati u 19. stoljeću'' naziv je znanstvenog simpozija kojim se Sveučilište u Beču prisjetilo hrvatskog biskupa, teologa, pisca, kulturnog djelatnika i političara.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.05.2015.

Hoće li Njemačka 1. srpnja otvoriti svoje tržište rada za hrvatske građane, a Slovenija za još tri godine ograničiti?
Deset hrvatskih tvrtki predstavilo se u Londonu britanskim investitorima, među njima i autori Liane, mobilne aplikacije za povezivanje iseljenika, koja se skida u 100 zemalja.
Mario Ančić među najboljim studentima na prestižnom američkom sveučilištu Columbia.
Hrvatska tvrtka Surf'n'fries u Las Vegasu proglašena najboljom mladom nadom u franšiznom svijetu!
Hrvat iz Francuske Aleksandar Bosanac u zemlji poznatoj po dobroj hrani i vinima objavio kuharicu s receptima na franucuskom jeziku.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.05.2015.

Postaje li hrvatski jezik službeni u autonomnoj talijanskoj pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini? Može li jedan talijanski poličar, koji je prepoznao napore hrvatske zajednice, potaknuti i ostale da dugogodišnja incijativa krene u proceduru?
Za bolji položaj hrvatskoga jezika i kvalitetnije uvjete održavanja nastave hrvatskoga jezika u Italiji bore se članovi novoosnovane udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.
9. susreti Hrvata u svetištu Lepolda Mandića u Padovi protekli u znaku našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića. I još su po nečemu bili drukčiji...
Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike susreli su se u New Yorku 15. put pod krilaticom ''Tisuće milja posute stihovima.''
Dugo je sanjala o njoj, a onda se za nju i odlučila. Perunka hrvatskih korijena Dragitza Raštogorac Grubišić odlučila se za Hrvatsku! Limu je zamijenila Zagrebom i kaže ta joj je odluka promijenila život, nabolje?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.05.2015.

Hrvatsko-američki dani u Chicagu protekli u znaku 300. obljetnice Sinjske alke.
Zadar i Milwaukee postali gradovi prijatelji.
Velikani čileanske poezije u Mimari otvorili Dane čileanske kulture u Zagrebu.
U Beču izloženi crteži baroknog arhitekta i kipara Richarda von Erlacha, čiji se radovi čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Restauracija vrijednog knjižnog blaga Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru u punom je zamahu.
U Zagrebu prvi puta dodijeljene nagrade Srce ponosno Hrvatima rođenima u Bosni i Hercegovini i onima koji danas žive diljem svijeta.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.05.2015.

Festivalu Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous prethodila pretpremijera filma ''Dora Maar'' Željka Senečića i predstavljanje romana ''Dora i Minotaur - Moj život s Picassom'' spisateljice Slavenke Drakulić.
Multimedijanli umjetnik Damir Očko predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, 56. izložbi vizualne umjetnosti. Očkov projekt ''Studij drhtanja: Treći stupanj'' tijelo stavlja na sjecište između politike i poezije i odlično odgovara ovogodišnjoj temi bijenala ''Sve ljudske budućnosti''.
Animirani film za odrasle ''Život s Hermanom H. Rottom'' estonske redateljice Chintis Lundgren i hrvatskog redatelja Draška Ivezića nakon Dana Hrvatskog filma u Zagrebu putuje Europom, a uskoro će i u daleki Brazil. Što je to zaintrigiralo svijet u filmu o štakoru i mački?
Hrvatski kantautor, pjesnik i skladatelj Arsen Dedić u bečkom kazalištu Akzent tamošnjoj publici podario nezaboravnu filmsko-glazbenu večer u kojoj je otkrio sve o ''svom zanatu'', crno-bijelom svijetu, umjetničkim vrhuncima i intimnim padovima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.05.2015.

Vukovar je protekli vikend bio u znaku sporta, povijesti i veza domovine i iseljeništva. Pratili smo 13. memorijalni turnir hrvatskih branitelja na kojemu su sudjelovali mladi nogometaši iz Njemačke i Austrije.
Švicarska i Hrvatska obilježili 20 godina od postavljanja spomenika velikanu hrvatske i europske košarke Držanu Petroviću u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni.
Što čini Hrvatska kako bi mlado radno sposobno stanovništvo zadržala kod kuće? Odgovore je ponudila tribina Mladi na tržištu rada.
Što je izazvalo burne reakcije na predavanju ''Hrvat i katolik'' dr. Alojza Ivaniševića u Beču?
Gost emisije rock fotograf iz Chicaga Zoran Orlić otkriva nam kako je započela njegova fotografsko-glazbena bajka.
Američka novinarka hrvatskog podrijetla Katarina Stanković pokreće on-line časopis Ruby. 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.04.2015.

Hoće li novo rješenje MZOŠ RH, nakon provedene javne rasprave, zadovoljiti nastavnike i polaznike nastave hrvatskog jezika u inozemstvu?
28 gradonačelnika gradova Europske unije u austrijskoj prijestolnici usvojili Bečku deklaraciju! Što će ona značiti za grad Zagreb?
Akademski slikar i grafičar Luka Petrač u Hrvatskom centru u Beču izložio ''Okamanjene simbole''.
London je u znaku Hrvatske! Što sve britanskoj publici nudi festival creativeCroatia?
Bili smo na premijeri filma ''Gnothi Seauthon'' Brune Kovačevića o najtrofejnijoj hrvatskoj sportskoj obitelji Kostelić.
Gost emisije zlatni Niko Tomšić, Hrvat koji je za Švicarsku osvojio prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u streličarstvu,


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.04.2015.

Najbolji diplomatski dvojac za bečke Hrvate veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i hrvatski konzul Branimir Lončar pri kraju mandata s hrvatskom zajednicom podijelili dojmove o diplomaciji nekada i danas, četverogodišnjem mandatu i izazovima u Austriji.
Bok kaj ima zamijenila je s Hello, how do you do, zagrebački tramvaj s londonskim metroom, a maminu kuhinju s BBC-evom kantinom. Povodom  Svjetskog dana glasa javlja nam se  hrvatski glas iz Londona - Petra Kovačević.
Koliko je uspješan bio nastup Hrvatske na Londonskom sajmu knjiga?
Upoznajemo  Smiljana Ćorića višestrukog prvaka Švicarske u akrobacijama s pizzom. 
 Nakon sjajne predstave Legenda se nastavlja u Zagrebu najbolji svjetski imitator i dvojnik Michaela Jacksona Čileanac Miguel Concha samo za Glas Hrvatske otkrio je tko se zapravo krije iza šminke kralja popa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.04.2015.

Pod geslom ''Small and friendly'' hrvatski obiteljski i mali hoteli predstavljaju se u inozemstvu. Nakon Beča, kreću u Munchen i Milano. Tamošnjim novinarima i agentima predstavljaju se kao čuvari hrvatskoga identiteta, ali i kao srednjoeuropski i mediteranski brand.
Pogled kroz život jednog aktivnog znanstvenika: Igor Štagljar ''Skepticima u pubu'' ispričao zašto je sport i nove tehnologije zamjenio pametnim lijekovima, kako napreduje njegovo istraživanje lijeka protiv najubojitijeg karcinoma suvremenog doba te o upravo potpisanom ugovoru o razmjeni studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu s onim u Torontu.
Ona živi s pjesmom od svoje 16. godine! Operna pjevačica Kristina Šop iz Munchena otkriva nam kakav je život slobodne umjetnice u Njemačkoj i kako je nositi titulu najpopularnije operne pjevačice hrvatskih korijena?
Hrvatski klub u Punta Arenasu proslavio 100. obljetnicu postojanja! U Santa Cruzu i Cochabambi otvorene male škole hrvatskog jezika. Ova zajednica pravi je primjer kako se uz malo novaca može puno učiniti na očuvanju hrvatskog identiteta.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.04.2015.

Uoči 20. obljetnice Daytonskog sporazuma u Berlinu održan forum ''Zapadni balkan-zajedno ili jedni protiv drugih u pravcu EU?''
Jedan od sudionika skupa bio je i Josip Juratović, naš jedini zastupnik u Bundestagu.
Naš najbolji europarlamentarac u kategoriji razvojne suradnje Davor Ivo Stier zalaže se za pronalaženje trajnog političkog rješenja za Bosnu i Hercegovinu.
Hrvatske zajednice u svijetu pripremaju se za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa:
Hrvatska ''Pisanica od srca'' izložena je na bečkom trgu Freyung! Hrvate u Beču posebno je razveselila vijest o osnivanju nove Udruge za spajanje samaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Društvo Hrvatska žena Chicago i ove godine na Cvjetnicu organizirale dobrotvorni ručak. Ove ih je godine posjetio čikaški nadbiskup Blase Chupich.
Gradimo mostove u eteru!
Gošće emisije: Mariana Campera, novinarka španjolske redakcije Glasa Hrvatske i Stella Hubmayer,voditeljica radio emisije Croacias Totales iz Buenos Airesa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.03.2015.

20.ta je obljetnica potpisivanja Schengenskog sporazuma! Što će ''zbogom granicama'' značiti za Hrvatsku?
Zajednički koncept i aktivnosti u borbi protiv ekstremizma i terorizma tema bečke konferencije ''Zajedničko djelovanje protiv džihadizma''.
10 000 startasica putuje na američko tržište zahvaljujući Amerikancu hrvatskih korijena Robertu Grgurevu.
 Natasha Feghali hrvatskih korijena, profesorica francuskog i engleskog jezika u Ontariju pravi je dokaz da je svijet globalno selo.
Nena Šešić Fischer hrvatska umjetica s nizozemskom adresom približit će nam svoj život u zemlji poznatih svjetskih slikara.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.03.2015.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za vrijeme službenog posjeta Njemačkoj u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu sastala se s predstavnicima hrvatskih udruga u Njemačkoj, među kojima i krovnim Hrvatskim svjetskim kongresom. O čemu su razgovarali?
Zaklada Hrvatska mladež NL jedina je hrvatska udruga u Nizozemskoj. Želite im se pridružiti, doznajte kako?
Multimedija otkriva nepoznate slojeve grada uz pomoć projekta ''In/visible cities'' koji financira program Kreativna Europa i regija Friuli Venezia Giulia. Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj i Engleskoj pridružila se i Udruga Zona iz Hrvatske. U ovom interaktivnom projektu mogu sudjelovati svi koji Istru žele učiniti vidljivom. Kako? Uz pomoć vlastitih sjećanja.
''Stranac ovdje - stranac ondje'', istraživački rad dr. Waltera Lalicha sa sveučilišta Macquarie iz Sidneya otkriva kako žive suvremeni ekspati?
Jedan od njih je i ''Kanađanin'' Nikola Badovinac koji je nakon SAD-a, Argentine, Australije i Bahama u Zagrebu pronašao svoj dom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.03.2015.

''Trebaju nam Hrvati izvan Hrvatske'', poručila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u New Yorku. Posjet Sjedinjenim američkim državama, smatraju iseljenici, već je umnogome pridonio boljim odnosima Hrvatske i iseljeništva.
Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darija Krstičević u Njemačkoj se susrela s hrvatskom zajednicom. Doznajemo koji su to vitalni projekti za tamošnja hrvatska društva, koje će od njih poduprijeti Ured i koji su najveći izazovi danas u suradnji Hrvatske i iseljeništva.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.03.2015.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Sarajevu potvrdila da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu ka euroatlanskim integracijama i EU, voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda.
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjet Latinskoj Americi završila susretom s hrvatskim iseljenicima u Čileu. Predstavnicima hrvatskih udruga uručila je sredstva za financiranje 6 projekata u iznosu od pola milijuna kuna, koja im je dodijelio Državni Ured za Hrvate izvan Hrvatske.
Novi prostor za susret s hrvatskom kulturom i jezikom u Austriji: u muzeju Joanneum u Grazu otvorena hrvatska čitaonica. 
Demografi upozoravaju na jednu apsurdnu činjenicu koja bi se mogla dogoditi Hrvatskoj: porast nezaposlenih, a pad  radne snage. Istražili smo prijeti li Hrvatskoj demografska katastrofa te koje lijekove kod takvih demografskih simptoma  preporučuje dr. Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.



Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.02.2015.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u službenom je posjetu Južnoj Americi. Hrvatska želi ojačati gospodarske veze s Brazilom, Kolumbijom i Čileom.
Ukrajina ponovno vruća tema zimskog zasjedanja OESS-a u Beču!
Gošća emisije dr. Rosa Karlić čije bi otkriće moglo promijeniti tijek borbe protiv tumora.
Studentska mobilnost ili egzodus u znanosti? Koja je prava istina? O tome razgovaramo s višom znanstvenom suradnicom s Instituta Ivo Pilar dr.sc. Caroline Hornstein Tomić.
U Zagrebu je upriličena tragikomedija Hrvatski emigranti Miroslava Međimorca. Kroz sjećanje dvojice emigranta propituje suvremenu hrvatsku povijest i odnos društva prema iseljenicima.
Dva kazališta u Londonu odnedavno vodi hrvatski producent Berislav Juraić.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.02.2015.

Prisegnula je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti Kolinda Grabar Kitarović. Njezin prvi državnički govor u kojemu je naglasila zajedništvo, napredak i domoljublje izvrsno je odjeknuo među Hrvatima izvan RH.
Postaje li Hrvatska puna života kako sugerira novi slogan HTZ-a ''Croatia full of life''? Kako se Hrvatska danas predstavlja na sjevernoameričkom tržištu? Koji su to novi trendovi koje slijede američki turisti?
U Beču je održan 24. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport.
Uoči najvažnijeg kineskog blagdana Proljetnog festivala ili kineske nove godine razgovaramo s Leom Udiljakom iz Guangzhoua. Kako je živjeti u jednom od gospodarski najrazvijenijih kineskih gradova s najbrže rastućim gospodarstvom? Koliko danas ima Hrvata u Kini?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.02.2015.

''Ne odustajemo od projekta Hrvatski je naš izbor'', rekao novi predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Austrije Igor Lacković.
Dok mi mislimo da je trava kod susjeda zelenija, Hrvatsku naseljava veliki broj mladih ljudi hrvatskoga podrijetla jer vjeruju da se ovdje može izvrsno živjeti. Uoči Tribine o odnosima RH prema Hrvatima izvan RH i masovnom iseljavanju Hrvata u svijet gost emisije mr.sc. Antun Babić.
Tomislav Lucić i Ivica Golubić danas žive u Sidneyu. Tomislav  je u daleku Australiju otišao u potrazi za poslom, a Ivica za Melissom, njegovom ljubavi. Kako su se obojica snašli na najmanjem svjetskom kontinentu kojega mnogi smatraju najboljim za život.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.02.2015.

Kako je sv. Vlaho povezao Dubrovnik, Bruxelles, New York, Los Angeles i Limu?
Kako njihova parca štuju Dubrovčani u svijetu?

Dubrovkinju Anu-Mariju Bujić Gourmand International nominirao za najbolju kuharicu i gastroblogericu na svijetu! Njezina knjiga What's cooking in Dubrovnik obilazi svijet, a u spravljanju autohtonih dubrovačkih specijaliteta okušavaju se majstori kuhinje u Indiji i Japanu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.01.2015.

Početak rada Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke u novoj godini obilježen članstvom mladih u tu krovnu iseljeničku organizaciju, ali i novim projektima na području integracije, sporta i kulture. Najavljena izgradnja Hrvatske kuće u Munchenu!
Kakav je profil hrvatskih studenata u Bavarskoj, kako povezuju obrazovanje i integraciju i kako vide svoju novu ulogu u Kongresu?
Mladi zagrebački pijanist Javor Bračić u New Yorku pokrenuo ciklus recitala ''The art of music''.
Povodom Noći muzeja u Hrvatskoj aktualiziramo pitanje izgradnje Muzeja hrvatskog iseljeništva.
Što se nalazilo u iseljeničkoj torbi prvih hrvatskih useljenika u Ameriku? Kako su ti predmeti postali vrijedni eksponati Muzeja Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.01.2015.

Uskoro izlazi nacrt prijedloga novog Zakona o osobnoj iskaznici! Mogu li državljani RH izvan njenih granica odahnuti?
Na financijskom forumu Euromoney u Beču održan okrugli stol ''Ekonomski trendovi RH''. Kako nas vidi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić?
Kako RH brine o svojoj drugoj gospodarskoj grani - hrvatskim iseljenicima, koji u domovinu godišnje tranferiraju nevjerojatnih 1,1, milijardu eura?
Koje su zadaće hrvatske gospodarske diplomacije? Promičemo li našu zemlju danas na moderan način? Što je s investicijama i plasmanom hrvatskih proizvoda u inozemstvu?
O ovim pitanjima razgovaramo s diplomatom Slavkom Begićem i poduzetnikom Nikolom Serdarom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.01.2015.

Domovinska i iseljena Hrvatska, Hrvati u BiH i hrvatske manjine u Europskim zemljama na najneizvjesnijm izborima do sada izabrali su novu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović. Osim visoke izlaznosti ove su izbore u inozemstvu obilježile i velike gužve ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH, diljem Europe i u prekooceanskim zemljama. Nažalost to je već ponovljeni scenariji s prijašnjih izbora. Po čemu su ovi ipak bili drukčiji?
15. siječnja obilježili smo međunarodni dan priznanja RH.  Kako danas Hrvati u Njemačkoj gledaju na te veze uspostavljene prije 23 godine? Zašto je nova hrvatska predsjednica u svom prvom obraćanju javnosti naglasila važnost ponovne uspostave veza Hrvatske i Njemačke? Kakvu će ulogu u toj suradnji u budućnosti imati 2. i 3. generacija Hrvata u Njemačkoj? 


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.01.2015.

Kakva je slika Hrvatske nakon 29. prosinca 2014.? Hoće li novi nacrt prijedloga Zakona o osobnoj iskaznici ''spasiti'' sporni Zakon o prebivalištu?
Rečenica ''Je suis Charlie'' ujedinila je svijet. Mirni prosvjedi u znak podrške časopisu Charlie Hebdo organizirani su na glavnim gradskim trgovima diljem svijeta. Pridružio im se i Zagreb u organizaciji Europskog pokreta za suzbijanje rasizma.
Kakve veze imaju Hrvati s australskim rasnim nemirima s početka 20.st.? Uoči prikazivanja reportaže o izgredima u Karlgoorlie Bolderu 1934.g. na australskoj televiziji SBSOne razgovaramo s dr. Walterom Lalichem sa sveučilišta Macquarie iz Sydneya.
Sa staroga kontinenta na najveći i  najmnogoljudniji! Mladi inženjer elektrotehnike Ivan Livić nakon Balija i Kuala Lumpura preselio  je u Singapur. Otkriva nam zašto je JI Azije sve privlačniji za život mnogim Europljanima, među kojima je i sve veći broj Hrvata.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.01.2015.

Na prigodnom domjenku u novom Veleposlanstvu RH u Beču okupili su se predstavnici grada Beča i Austrije, mnogobrojne hrvatske i gradišćansko-hrvatske udruge  te predstavnici stalne misije RH pri OESS-u i UN-u i drugih međunarodnih zajednica u Beču. Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota podsjetio je na najvažnije trenutke iz 2014.g. i najavio programe u 2015.g. Posebno je naglasio važnost očuvanja hrvatskoga jezika i projekta ''Hrvatski je naš izbor.''
Doznajemo kako se Božić i Nova godina dočekuju u zemlji koja nema službenu religiju, koja je po mnogočemu posebna kao i naš gost koji će o njoj govoriti - doktorant sa xiamenskog sveučišta Davor Firšt. Hrvatska bratska zajednica u Novu godinu, nakon gotovo četiri desetljeća, ušla je s novim predsjednikom Edwardom Pazom. HBZ djeluje u Pittsurghu već 120 godina i najuspješnija je hrvatska iseljenička organizacija u svijetu. Zaintrigirao je New York, tek sišao s prvog kata Eiffelovog tornja, a već je na putu za Rim. Po čemu je slikar Davor Vuković jedinstven, poseban, drukčiji? Podijelio je s nama isječke iz svoga života, baš kao iz romana koji je napisao ''Od Rave do (a)Merike''. On je Davor Božin, kemičar iz San Pedra, koji je upamćen kao inovator prvog Hard Plated Memory Disca u začecima informatičke ere u SAD-u.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.12.2014.

Božićnim koncertom  ''Raduj se o Betleheme'' u organizaciji tri najjače hrvatske udruge u Beču započelo blagdansko ozračje u austrijskoj prijestolnici. Bili smo na tradicionalnom božićnom koncertu Dubrovačkih kavaljera u Hrvatskom centru u Beču i doznali kako su hrvatske jaslice u pedeset godina staroj periski pronašle put do Crkve Am Hof.
''Na dobro vam došao Božić'' predstavljamo CD pjevačice Anđele Kolar iz Darmstadta.
''Naš je Božić sve samo ne tipično hrvatski'', ispričala nam je Timea Šakan Škrlin, bivša učiteljica hrvatskoga jezika i kulture iz Varšave, koja se prije nekoliko mjeseci vratila u Hrvatsku.
Kako Hrvati slave Božić u Argentini, a kako Argentinci u Hrvatskoj?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.12.2014.

Koji su ključni događaji i osobe obilježili 2014.godinu? Po čemu ćemo je pamtiti? S aktivnostima je počeo Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH! Svjetlo dana je ugledao prvi cjeloviti Adresar Hrvata izvan RH. Državni ured za Hrvate izvan RH i Agencija za investicije i konkurentnost organizirale su prvu videokonferenciju sa članovima Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH o mogućnostima investiranja u Hrvatskoj. U Zagrebu su održane III. Hrvatske svjetske igre i prvi Hrvatski iseljenički kongres. Edward W. Pazo postao je novi predsjednik Hrvatske bratske zajednice, a Hrvatski svjetski kongres izabrao nove čelne ljude.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.12.2014.

Pobijediti diskriminaciju-omogućiti svima jednake šanse! Pod ovim je geslom održan 7. integracijiski summit kancelarke Angele Merkel u Berlinu. Predstavnici svih migrantskih skupina u Njemačkoj razmatrali su pitanja obrazovanja i zapošljavanja mladih migrantskog podrijetla na europskom tržištu.

O važnosti edukacije mladih migranata nedavno se govorilo i u Bruxellesu na konferenciji Sirius mreže. Istražujemo: tko su mladi Hrvati zaposleni u EU institucijama i kako tamo dobiti posao?

Polaznici Croaticuma sa španjolskog govornog područja sjeli za stol u Hrvatskoj matici iseljenika. S kojim su se ciljem susreli?

Likovni fundus Svjetskih umjetničkih igara predstavljen je u austrijskoj prijestolnici!

Koncertom Tamare Obrovac u Porgy&Bessu završio 10. jubilarni Festival hrvatske glazbe u Beču!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.12.2014.

Vlada RH donijela Odluku o raspodjeli sredstava za programe i projekte od posebnog interesa za Hrvate u BiH.

''Transparentno, a ne na temelju volje pojedinaca!'', predsjednik Vlade Zoran Milanović u BiH obećao da će pomoć biti usmjerena na projekte važne za njihov opstanak i povratak!

Tenzije u Fergusonu se smiruju. Fra Stjepan Pandžić umirio tamošnje Hrvate - hrvatska crkva sv. Josipa u St. Louisu nije u opasnosti!

Kulturnim večerima u Bernu Veleposlanstvo RH i hrvatska društva pridonose promidžbi i porastu švicarskih turista u Hrvatskoj.

Cantores Maruli, Sandra Hrašćanec Wigh i Matija Dedić oduševili austrijsku publiku na 10. festivalu hrvatske glazbe u Beču!

Hrvatska zajednica u Stuttgartu Cro Cafe u vrijeme Adventa pomaže sunarodnjacima udaljenima stotine kilometara.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.11.2014.

Proračun i Zakon o prebivalištu na dnevnom redu sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović u Beču je sudjelovao na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative, organizacije koja okuplja 18 zemalja srednje i istočne Europe.

Središnja tema 4. Poslovnog foruma Dunavske regije - suradnja u prehrambenoj industriji.

Čikaški Hrvati proslavili dvije velike obljetnice: 40 godina djelovanja Hrvatskog kulturnog centra i 85 godina društva ''Hrvatska žena''.

Gošće emisije: operna pjevačica iz Samobora Vlatka Burić, koja živi na relaciji Hrvatska-Njemačka i Lana Jurčević, hrvatska pjevačica koja će pjevati rukometnu himnu iduće godine na Svjetskom prvenstvu u Kataru.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.11.2014.

Kakav je danas život u Vukovaru? Vraćaju li se nakon dva desetljeća iseljeni, prognani Vukovarci kući? Je li problem nezaposlenosti najveća kočnica boljega života u Slavoniji? Odgovore na ova pitanja potražili smo u vukovarskoj podružnici Hrvatske matice iseljenike.

Gost emisije je branitelj, pjesnik, slikar i kipar Dubravko Dujić Dunja. Zašto se hrvatski branitelji danas osjećaju zapostavljenima i zaboravljenima?

Čut ćemo u emisiji pjesmu ''Croatia''. Napisao ju je liječnik, pjesnik i diplomat Drago Štambuk u londonskom taksiju nekoliko dana uoči okupacije Vukovara. Snimio u studiju HRT-a 1992.godine. Do sada ova pjesma nije na pravi način predstavljena javnosti, pa je ovo ujedno i prigoda da se ta nepravda ispravi.

Projekt koji liječi zemlju i ljude, Spiralni kanali Vlade Franjevića i Rajke Poljak, prije dvije godine ostvaren je u Vukovaru. Uskoro će se o njemu govoriti u dalekom Šangaju zahvaljujući ovim umjetnicima koji neumorno promiču svoju zemlju u svijetu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.11.2014.

U Brazilu i službeno u prodaji hrvatsko-brazilska poštanska marka s likom hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle i brazilskog astrofizičara Maria Schenberga!

Od najmlađe američke države Havaja sve do San Pedra u Kaliforniji bila je gošća današnje emisije Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice HMI.

Iz povijesne škrinje Glasa Hrvatske: priča o posljednjem havajskom princu hrvatskoga podrijetla!

Marijana Dokoza na Interliberu predstavila novi roman GRIJESI i još jednom potvrdila da život piše najbolje romane….


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.11.2014.

Kako su o identitetu, odnosno hrvatskoj naciji razmišljali velikani hrvatske književnosti Antun Gustav Matoš i Miroslav Krleža? Zašto je Matoš danas priznat kao veliki vizionar, a njegova razmišljanja aktualnija nego ikada prije? Gdje je u tome kontekstu Krleža?

Mladi ljudi iz najmlađe članice Europske unije pakiraju kofere i traže svoje mjesto pod suncem u starim Unijinim članicama. Kako žive novopridošli Hrvati u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Gošća emisije je redateljica Dorotea Vučić, čiji film Lili na mjesecu putuje na Međunarodni festival Notre Dame Univerity u daleki Libanon. Čut ćemo zašto je toj Osječanki jedan susret u Njemačkoj promijenio život i kakve je tragove na nju ostavio život i studij u Cape Townu.

 

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 31.10.2014.

''Za dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Europi bit će potrebna bar još jedna generacija'', zaključila je bivša europarlamentarka Doris Pack gostujući protekli tjedan u Hrvatskom diplomatskom klubu.

Što će se naći na programu 10. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe u Beču?

Na svečanoj večeri povodom 39.te obljetnice Zaklade Tony Martell u New Yorku, počasna gošća Marsha Vlašić primila je nagradu The Spirit of Music. Ova Amerikanka koja usko surađuje s Nielom Youngom, Elvisom Costellom, Iggyem Popom i ostalim r'n'r prava je promicateljica naše zemlje preko oceana.

Povodom Dana Svih svetih donosimo dvije priče iz Bolivije:

100 godina staro Hrvatsko groblje u Oruru i priču o arhitektonskom biseru - Hrvatskom groblju u Cochabambi.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.10.2014.

Je li Zakon o prebivalištu oštetio i diskriminirao hrvatske državljane iz inozemstva?

Hoće li do 29.12.2014. morati regulirati svoje status prebivališta u RH ili će se tražiti nova rješenja ovog ''Zakona straha i zbunjenosti''?

Nakon dvije godine, koliko je sporni Zakon na snazi, iseljenici pitaju: ''Je li zaista bilo sve po zakonu?''

Što se događalo u protekle dvije godine, kako ispraviti nanesene nepravde i što poručuje predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Ivan Šuker?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.10.2014.

Što su opći izbori donijeli trima konstitutivnim narodima u BiH i kakav će biti položaj hrvatskoga naroda?

RH donirala novac značajnim projektima koji pridonose opstanku i ostanku Hrvata u BiH.

Danas u Munchenu počinje suđenje bivšim dužnosnicima jugoslavenske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću.

34. smotra hrvatske kulture u Švedskoj pokazala da mladi ne gube interes za tradicionalne veze domovine i iseljeništva. Gošća emisije: predsjednica Saveza hrvatskih društava u Goteborgu Diana Vukušić.

''Nikada neću zaboraviti svoj jezik, zemlju, domovinu'', poručio Ivan Ostoja, predsjednik Hrvatskog centra Zarate Campana na proslavi Dana iseljenika u Argentini.

Jednoj od najtalentiranijih mladih pijanistica iz Hrvatske Matei Leko izašao nosač zvuka u izdanju njemačke kuće Ars produktion, značajnog imena u svijetu glazbe.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.10.2014.

Hrvatska je 8. listopada obilježila Dan neovisnosti. Što smo postigli nakon 23 godine?

Kraj je izborne kampanje za opće izbore 2014. u Bosni i Hercegovini. Kakva je pozicija hrvatskih stranaka i kakva očekivanja ima hrvatsko biračko tijelo?

Hrvatski znanstvenici na čelu s profesorom Ivanom Ðikićem došli do otkrića koje može pomoći ranom otkrivanju i liječenju tumora jetre.

Hrvatska nije zaboravila na treću generaciju Hrvata u Njemačkoj! Hrvatski svjetski kongres Njemačke i Hrvatski nogometni savez zajedno otkrivaju mlade talentirane igrače i pružaju im priliku da se dokažu na razini hrvatskih nacionalnih selekcija. Možemo li se nadati novom Ivanu Rakitiću, Niki ili Robertu Kovaču, Ivi Iličeviću?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.10.2014.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović američku turneju započeo susretom s američkim Hrvatima u Gig Harboru. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić na ''Njemačko-hrvatskom investicijskom forumu'' u Berlinu predstavio njemačkim gospodarstvenicima plan Vlade u jačanju poslovne klime u Hrvatskoj. U Frankfurtu uskoro zapoèinje Međunarodni sajam knjiga - kako će se predstaviti naša zemlja?

Mnoge bi svjetske metropole ovaj tjedan poželjele biti Zagreb. U Umjetničkom paviljonu otvorena je izložba Joan Miro: ''Remek djela iz Fundacije Maeght''. Prva je to cjelovita izložba velikog katalonskog umjetnika na prostoru JI Europe. U Beču je u tijeku izložba, u svijetu priznatog hrvatsko-peruanskog umjetnika, Kristijana Krekovića.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.09.2014.

U Zagrebu je u srijedu održana tribina ''Zašto smo prisiljeni napuštati Hrvatsku?'' u organizaciji novosnovane udruge OS, na čijem je čelu Tuga Tarle, umirovljena dugogodišnja savjetnica za kulturu i medije u diplomatskim i konzularnim predstavništvima diljem svijeta.

Marin Soljačić hrvatski fizičar s MIT-a dobitnik je prestižne nagrade za znanost Blavatnik. Nazivaju ga novim Nikolom teslom!

Ante Antunović Lešić, Kijevljanin iz Vancouvera predstavio se hrvatskoj javnosti s izložbom slika ''Duh Dinare''. Brodomaketar iz Krka Željko Skomeršić na poseban način promiče veličinu hrvatske pomorske tradicije. Zatekli smo ga pri povratku s jedrenja u krčkoj luci...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.09.2014.

Neven Mimica bit će hrvatski predstavnik u Europskoj komisiji zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj. Milan Bandić u suradnji s Austrijancima priprema ekskluzivu za Advent u Zagrebu! 2015.g. Hrvatska izlazi u novom izdanju svjetske Enciklopedije turizma.

Pratili smo prvu europsku međunarodnu konferenciju o održivom turizmu u Zagrebu.

dr. Zdenka Weber, ministrica savjetnica u veleposlanstvu RH u Beču primila nagradu za doprinos u promidžbi Varaždinske županije.

Lovro Artuković, hrvatski slikar s berlinskom adresom predstavlja se u Laubi s ciklusom Uprizorenja.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.09.2014.

Teče li u ostalim zemljama EU med i mlijeko? Zašto se mnogi hrvatski građani nakon razgovora u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ipak odlučuju ostati kod kuće, no što je s onima koji su svoj kruh odlučili potražiti negdje drugdje?

Program 44. Varaždinskih baroknih večeri predstavljen je u talijanskom veleposlanstvu u Beču, a najavljuje zanimljivu trilateralnu suradnju Hrvatske, Austrije i Italije!

Što je Janju Kralj, povjesničarku umjetnosti iz Pariza privuklo u svijet filma te kakvi su dojmovi nakon 71. Međunarodnog filmskog festivala Horizonti u Veneciji na kojemu je nakon 15 godina prikazan hrvatski film?

Zašto je profesor Jim Hlavač s australskog Monash Sveučilišta i dalje zabrinut za tretman tkz. ''malih jezika'' u EU?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.09.2014.

Film Takva su pravila Ognjena Sviličića prikazan je na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Nastao je u suradnji s francuskom kućom KinoElektron kao rezultat međudržavnog ugovora o umjetničkoj razmjeni Francuske i Hrvatske. Hrvatski korisnici nastavljaju tradiciju stjecanja financijskih potpora zahvaljujući Programu Kreativna Europa.

Everything is forever, dokumentarni film Victora Zimeta o glazbeniku Nenadu Bachu, nakon europske premijere u Paklenici osvaja američku publiku! Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji na 20. Sarajevo film festivalu dobila je Ljubavna Odiseja Tatjane Božić, hrvatske redateljice s amsterdamskom adresom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.08.2014.

Napretkova ljetna akademija njemačkoga jezika i kulture ove godine u Beču okupila rekordan broj sudionika iz Hrvatske i BiH. Ugostili smo Maju Grošinić, nekadašnju bečku studenticu, danas doktoranticu na Zagrebačkom Sveučilištu. Kako se prilagodila hrvatskom obrazovnom sustavu i svakodnevici?

Roman Potres hrvatsko - američke spisateljice Nede Blažević Kreitzmam nedavno predstavljen u Zagrebu.

Kopija krstionice kneza Višeslava nova je atrakcija Hrvatskog kulturnog vrta u Clevelandu, jednog od dvadesetdevet etničkih vrtova nastalih u komleksu Rockfeller Parka.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.08.2014.

Tri atraktivna kulturno-turistička mosta Hrvatske sa svijetom i njenim raseljenim narodom!

Prvi više od desetljeća ima tek radni naziv SIGMa, a rijeć je o Muzeju hrvatskoga iseljeništva - višedimenzionalnoj instituciji, središtu proučavanja globalnih migracija i svojevrsnom laboratoriju ideja i energija koji bi otvarao prostor za migracijske probleme i pitanja suvremenog svijeta. Zašto SIGMu ni nakon 15 godina ne ispušta iz ruku govori idejna začetnica projekta Tuga Tarle, diplomatkinja i savjetnica za kulturu, turizam i medije.

Film - kako promicati Hrvatsku kroz ovaj medij?

''Možemo opstati jedino njegujući identitet i kulturu'', odjeknulo je na 48. smotri folklora u Zagrebu posvećenoj međimurskoj baštini.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.08.2014.

Život kao ili iz romana....

Život onih koji pišu da bi ublažili žudnju za domom i domovinom. U potrazi za jezikom kojim će najbolje opisati kako je to živjeti negdje drugdje...

Između, sjaja i neizvjesnosti, nerealnih očekivanja, avantura, intriga, razočarenja i održavanja živim vlastitog identiteta vodimo vas u najudaljenije zakutke svijeta, kako bi ispričali priče s praga domova hrvatskih iseljenika.

Nama su oni daleki, pa i mi njima često, možda se u mnogome ne razumijemo, ali jedno moramo znati - ma gdje oni bili prag će im uvijek biti u Hrvatskoj... Večerašnje priče ipak nadilaze klasične izvandomovinske teme i suvremenim jezikom progovaraju o onome o čemu se nikada prije nije pisalo u ili o iseljeništvu.

Razotkrivaju tajne i zamke koje čekaju emigranta, nerijetko ga mijenjajući do neprepoznatljivosti....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.08.2014.

Institucionalni odnos RH prema izvandomovinstvu, promišljanje nove strategije globalnog umrežavanja od ulaska naše zemlje u EU i lobiranje na svim razinama za ponovno pokretanje Ministarstva iseljeništva teme su koje zaokružuju lipanjski program Hrvatskog iseljeničkog kongresa u Zagrebu. U ovoj emisiji aktualiziramo neke od gorućih problema koji su u povijesna četiri dana izazvali burne rasprave. Čut ćemo koje su to zemlje napravile uspješni iskorak u politici prema iseljeništvu i kako pametne i proaktivne politike pomažu u razvoju gospodarstva u tim zemljama. I na koncu pitamo - kada će natezanje u slijepoj ulici prerasti u kompromis na relaciji domovina/iseljeništvo...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.08.2014.

Stjepan Asić iz Australije novi je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne iseljeničke organizacije Hrvata u svijetu. - Hrvatsko izvandomovinstvo ne smije doživljavati sudbinu uvijek ponovne izgradnje veza sa svakom novoizabranom vlasti. Kontinuitet suradnje jamstvo je uspjeha, poručuju novi čelni ljudi HSK. Dodjelom medalja i priznanja protekle subote u Zagrebu završile Hrvatske svjetske igre! Tijekom održavanja Crolimpijade u našu je metropolu pristiglo pedesetak pjesnika na 14. susrete Hrvatske izvandomovinske lirike.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.07.2014.

Odbrojavanje je završeno! III. Hrvatske svjetske igre i službeno su otvorene! U mjesecu sporta i putovanja u Glasu Hrvatske družili smo se s mladim sportašima hrvatskoga podrijetla iz 25 zemalja i pratili natjecanja na raznim sportskim terenima diljem Zagreba. Svi oèekuju rezultate, no slažu se da je ipak najvažnije sudjelovati, sklapati prijateljstva i umrežavati se. U tome je poanta ovog velikog svehrvatskog dogaðaja koji na jedan inovativan i moderan naèin privlaèi mlade hrvatskoga podrijetla njihovim korijenima. Organizatori Igara ( Hrvatski svjetski kongres)nadaju se da æe ovaj projekt prerasti u državni i a grad Zagreb da æe biti domaæin i iduæih Hrvatskih svjetskih igara! Kako i ne bi, kada je na tjedan dana postao centrom svijeta.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.07.2014.

Ususret Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu u Hrvatskoj Matici Iseljenika održana je konferencija za medije. Program æe u ponedjeljak na Trgu bana Jelaèiæa otvoriti predsjednik RH Ivo Josipoviæ. Na Igrama se oèekuje 700 mladih iz 24 zemlje svijeta koji æe se prvi puta u povijesti natjecati na raznim lokalitetima u Zagrebu. U Mjesecu sporta i putovanja u Glasu Hrvatske ugostili smo Damira Posavca, sportskog novinara s australske radio postaje SBS. Hrvatski motociklistièki klub iz Melbournea CRN otvara novu stranicu povijesti na relaciji Australija - Hrvatska! U Razvoðu, u srcu Dalmatinske zagore mjesto pod suncem za sebe i svoju obitelj našao je Miroslav Licimburg iz Sao Paola.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.07.2014.

Davor Ivo Stier odlikovan Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge u promicanju meðunarodnog položaja i ugleda Hrvatske. Hrvatski svjetski kongres Njemaèke u Bundestagu obilježio prvu obljetnicu èlanstva RH u EU! U kuæi Europske unije u Beèu na dnevnom redu 28. èlanica! Johann Sollgruber upozorio: ''EU je osigurala 70 milijuna eura za zapošljavanje mladih, no Hrvatska još uvijek nije poslala program u Bruxelles''! Dodatnih 250 milijuna kuna iz EU fondova primilo 28 hrvatskih poduzetnika! Kako æe ih iskoristiti? Antunu Gustavu Matošu u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Beèu uprilièen Hommage povodom 100.te obljetnice smrti. Književna znanost kaže da je bio jedan od najveæih hrvatskih nacionalista koji je vrlo jasno zastupao ideju europejstva kao nit vodilju našega naroda.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.07.2014.

Prvoga srpnja navršili smo godinu dana u Europskoj Uniji! Iako je još možda prerano za procjenu noga što smo èlanstvom dobili analiziramo dugih ili kratkih 365 dana naše zemlje u Uniji! Na izvanrednom zasjedanju Glavnog odbora Hrvatske bratske zajednice za glavnog predsjednika jednoglasno izabran Edward W. Pazo, etnièki Amerikanac s duboko usaðenim hrvatskim osjeæajima. Tako ga opisuje povjesnièar dr. Ivan Èizmiæ. Gospodarski i turistièki potencijal Dunava dobio novu politièku potporu! Jedna od važnih tema prvog Hrvatskog iseljenièkog kongresa bila je uloga znanosti u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. Na pitanje je li koncept Hrvatske kao društva znanja mit ili realnost odgovara dr. Dragan Primorac. Toni Krstièeviæ stigao je iz Pertha na Hrvatski iseljenièki kongres. Kako kao zastupnik u Australskom parlametu ocjenjuje strategiju RH prema Hrvatima izvan RH?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.06.2014.

''Politika prema iseljeništvu ne smije biti samo kozmetièki privjesak - ona mora postati sastavnim dijelom mainstream politike u Hrvatskoj'' odjeknulo je na prvom Hrvatskom iseljenièkom kongresu u Zagrebu održanom od 23. - 26. lipnja u Zagrebu. Bit æe povijesni, slažu se svi sudionici, bude li pokazao rezultate. Nakon Kongresa slijede analize uèinjenog, i još važnije - lobiranje za ponovno uspostavljanje Ministarstva iseljeništva u Hrvatskoj! Povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH u beèkom Kursalonu uprilièena je sveèana proslava. Austrijance iznenadila svestranost tamburice! Svjedoèanstvo djelovanja hrvatskih intelektualaca u progonstvu i stvaranju slobodne Hrvatske ponudila Zbirka dokumenta iz iseljeništva.

Dva doma, Toronto i Solin, dvije ljubavi, kirurgija i pjesništvo najbolje opisuju našu gošæu Mariju Jelèiæ.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.06.2014.

Tko još može ovih dana reæi da ga ne trese nogometna groznica? Temperatura je porasla nakon utalmice Hrvatska - Kamerun. Na svim paralelama kuca srce vatreno! Iz Sao Paula javljaju nam se predstavnik HSK Brazil Vladimir Sesar, veleposlanik RH Drago Štambuk i profesor hrvaskoga jezika Milan Puh. Nogomet je u Brazilu kao klinac igrao i naš novinar u španjolskoj redakciji David Ray! Oživio je sjeæanja iz dijela života provedenog na granici Bolivije i Brazila. Hrvatski klubovi diljem svijeta prate ''brazilski spektakl.'' Družimo se sa èlanovima kluba ''Uvijek vjerni Vienna''.

Hrvati i Amerikanci udružili se pjesmom za Vatrene! Premijerno u emisiji slušamo njihovu himniènu pjesmu GOL kojom bodre naše igraèe na Svjetskom nogometnom prvenstvu. I dok su svi pogledi usmjereni na najvažniju sporednu stvar na svijetu - prièu o našem najtrofejnijem sportu, vaterpolu donose nam hrvatska producentica svjetskog glasa Mia Peæina i jedan od najpoznatijih TV producenata, Amerikanac hrvatskih korijena Peter Radovich.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.06.2014.

Na kojim su temeljima nastale danas èvrste i prijateljske hrvatsko-poljske veze? Poljske tragove u Zagrebu ukorièili su u istoimeni vodiè predstavnici poljske nacionalne manjine naše metropole.

Bivši veleposlanik RH u Poljskoj, Ivan del Vechio, prije odlaska u BiH odlikovan je u Varšavi Križem Komandorskim ordenom zasluga Republike Poljske ponajprije zbog unaprjeðenja bilateralnih odnosa dviju zemalja. Svoja poljska iskustva, promatranje društva koje se od ulaska zemlje u Uniju brzo transformiralo u jednu od vodeæih istoènoeuropskih zemalja upotrijebit æe i u BiH. U tome mu kao najveæi motivatori pomažu Hrvati iz BiH.

Bili smo na susretu mladih intelektualaca i europskih lidera u Sarajevu!

''Kako smo preživjele'' komunizam, rat, tranziciju i ovu suvremenost, svjedoèe u prostoru kazališta o vremenu koje ih je promijenilo osam glumica. Nova predstava kazališta ZKM nastala je prema esejima novinarke i spisateljice Slavenke Drakuliæ, jedne od naših najprevoðenijih autorica.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.06.2014.

Lider amerièkih Hrvata Bernard Luketiæ odlazi u mirovinu! Hrvatsku bratsku zajednicu kojom, je predsjedao dugih 36 godina osnažio je i uèinio jednom od najuspješnijih poslovnih iseljenièkih organizacija u svijetu.

Vesna Pusiæ u Beèu na Konferenciji Zapadni Balkan o suradnji u regiji i novim zemljama kandidatima za èlanstvo!

''Zaspem u domovini, a probudim se u regiji!'' što je pod ovim naslovom mislio kolumnist Veèernjeg lista, profesor Nino Raspudiæ?

Posljednji je dan festivala Ja BiH. Kako se Zagreb predstavio u Sarajevu?

Nakon Milana u Pariz! Iz najelegantnijeg grada na svijetu u najromantièniji! ''Ranjeni golub'' Jagode Buiæ ulijeæe u zgradu ''UNESCO-a''!

Postali su HIT na našim društvenim mrežama! Ugostili smo ih protekli tjedan u Glasu Hrvatske! Nakon našeg susreta krenuli su put Slavonije i BiH. Èlanovi Moto kluba Sokolovi udružili su snage s mnogim drugim hrvatskim udrugama diljem alpske zemlje kako bi pomogli pogoðenim podruèjima s obje strane Save!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.05.2014.

Što možemo oèekivati od 11 hrvatskih europarlamentaraca, kakva je politièka buduænost Hrvatske u EU te kako æe se rast euroskepticizma i ksenofobije u novom sazivu EP odraziti na život migranata u Europi? Pratili smo Ministarsku konferenciju Vijeæa Europe u Hofburgu. U Beèu je održan Gospodarski forum - moguæi novi hrvatski trenuci na austrijskoj poslovnoj sceni? U mjesecu Meðunarodnih integracija predstavljamo rad Ureda za integraciju Hrvatskog Svjetskog Kongresa u Berlinu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.05.2014.

Istok Hrvatske, Bosanska Posavina i Srbija pogoðene su najtežim i najveæim poplavama do sada zabilježenima. Domovinska i iseljena Hrvatska ujednila se u prikljupljanju pomoæi stanovništvu na poplavljenim podruèjima. Plemenitim ljudima koji prikupljaju pomoæ pridužili su se i hrvatski akademici te studenti, profesori i zaposlenici Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Poèetkom tjedna organizirali su akciju hitnog prikupljanja potrebnih stvari za podruèja pogoðena poplavama. Akciju HELP Gunja podržali su mnogi naši estradni umjetnici.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.05.2014.

U ovoj æemo emisiji povodom 88. roðendana Hrvatskoga radija i 11. roðendana Meðunarodnog programa Hrvatskoga radija Glasa Hrvatske zaviriti iza radijskog etera i upoznati glasove s kojima suraðujemo od 2003.g. Osim naših dopisnika diljem svijeta, važne spone izmeðu domovinske i iseljene hrvatske su i diplomatski predstavnici s kojima Glas Hrvatske blisko suraðuje i koji se u našem programu nerijetko pojavljuju u ulozi novinara. Idemo u B, Milano, Zurich, Melbourne i Chicago, grad u kojem djeluje uspješna novinarka hrvatskoga podrijetla Marija Dugandziæ Pašiæ, dobitnica prestižne nagrade Emmy.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.05.2014.

Slojevitost uzroka i posljedica Prvog svjetskog rata i dalje intrigira domaæe i meðunarodne povjesnièare. Aktualno doba, pak zabrinjava, jer umnogome podsjeæa na vrijeme koje je prethodilo Velikom ratu. O tome u emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? govori istaknuti povjesnièar Christopher Clark sa Sveuèilišta Cambridge. Što je izazvalo burnu raspravu u HKD Napredak u Beèu na predavanju dr. Alojza Ivaniševiæa ''1914. i Hrvati''? Pakrac, jedan od najrazorenijih gradova u Domovinskom ratu, obilježio je 19.tu obljetnicu vojno-redarstvene akcije Bljesak u kojoj su u 32 sata hrvatske snage oslobodile 500 èetvornih km okupiranog teritorija. Što se u Pakracu promijenilo nakon 19 godina?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.05.2014.

U povodu praznika rada, prisjeæamo se stotine tisuæa Hrvata koji su bolje ekonomske prilike prije Prvoga svjetskog rata tražili u ''Obeæanoj zemlji''. Putujuæi stazama zlatne groznice našli su se u rudarskim podruèjima Pennsylvanije, Ohia i Wyominga. Suoèeni s nemoguæim uvjetima rada, izrabljivanjem i stradanjem u kapitalistièkim industrijskim postrojenjima, izlaz traže u meðusobnoj slozi, sindikalnoj solidarnosti i borbi radnika za bolje, pravednije i dostojnije uvjete rada i života. Kako je zapoèela prva bitka i prvo ukljuèivanje Hrvata u radnièki pokret Amerike doznajemo u razgovoru s hrvatskim povjesnièarom dr. Ivanom Èizmiæem.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.04.2014.

29. sijeènja ove godine Europska komisija preporuèila je da se Hrvatima izvan Hrvatske olakša glasovanje na državnim izborima dopisnim ili elektronièkim putem. Uoèi predstojeæih Izbora za Europski parlament istražujemo zašto izborni zakon u Hrvatskoj još uvijek nije usklaðen s europskim preporukama. Centar za strateške i meðunarodne studije u Washingtonu objavio je poèetkom travnja popis zemalja koje su najbolje za mlade. Njemaèka je na prestižnoj listi osvojila visoko peto mjesto! Prije nekoliko dana ugledni der Spiegel otkriva nam da je u toj zemlji èak 80 posto ljudi zadovoljno aktualnom situacijom. Što možemo nauèiti od zadovoljnih Nijemaca i kako se povezati s tamošnjom drugom i treæom generacijom Hrvata?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.04.2014.

Umirovljena nastavnica hrvatskog, njemaèkog i engleskog jezika Mirna Antonija Baethmann pronašla je novi izazov u životu - graditi kulturne mostove izmeðu Hrvatske i Njemaèke. Kako izgleda Šibenik iz perspektive slikara Šime Vlahova koji 40 godina živi u Munchenu otkrila nam je izložba ''Život u boji'' protekli èetvrtak u Hrvatskoj matici iseljenika. Izložba slika Miroslava Kraljeviæa, prvaka domaæe moderne otvara se u petak u muzeju Ca Pesaro u Veneciji. Prisjeæamo se nezaboravnog glasa operne primadone Srebrenke Sene Jurinac...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.04.2014.

Povratak ili održivi ostanak kljuèna su pitanja s kojima se u ovome trenutku susreæu Hrvati u BiH. Da takav život nije nimalo lagodan osvjedoèio se i predsjednik RH Ivo Josipoviæ za vrijeme dvodnevnog posjeta Mostaru i Skopaljskoj Graèanici. Bliže se izbori èlanova za Europski parlament. Graðanima RH èini se dalek je europski san! Grenzgaenger, u prijevodu osoba koja prelazi granice. To su ujedno i autori koji sudjeluju u istoimenom programu zaklade Robert Bosch i literarnog kolokvija iz Berlina. Veæ deset godina ove institucije podupiru autore koji stvaraju na njemaèkom jeziku i svojim ''pismom'' grade mostove izmeðu zemalja i otvaraju dijalog meðu kulturama. Koji su njemaèki autori hrvatskoga podrijetla sudjelovali u projektu? U okviru kluba Lone Star Croatian Club prije godinu dana pokrenuta je i Hrvatska nastava Houston.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.04.2014.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u Sarajevu i Mostaru podsjetio da je Hrvatska jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i da æe sve uèiniti da BiH što žurnije krene prema europskim integracijama. Kako poslovati s Njemaèkom - najpropulzivnijim gospodarstvom EU? Doznali smo na istoimenom seminaru u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog gospodarskog saveza iz Frankfurta. Meðunarodni dan djeèje književnosti obilježili smo na 1. natjecanju u izražajnom èitanju "Volim èitati" u Hessenu. Gošæa emisije profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Danijela Tasovac napustila je zemlju od 4 milijuna stanovnika i uselila u grad od 4 i pol milijuna. Kako izgleda Johannesburg iz njene perspektive?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.03.2014.

Postaje li Hrvatska ravnopravnim partnerom za europskim stolovima? Odgovore tražimo na u Europskoj kuæi u Beèu na panel raspravi ''Croatia's EU membership revisited - Opportunities met ? Challenges faced ? - Drawing first conclusions''. Gošæa emisije Delfa Papiæ, prva Hrvatica predložena za Gradsku skupštinu Salzburga kao kandidatkinja austrijske Narodne stranke. Protekli je tjedan u Hrvatskoj ponovno aktualizirano pitanje oporezivanja inozemnih mirovina. Iako je Zakon o porezu na dohodak do sada uglavnom izazivao glavobolju primili smo i jednu dobru vijest, a tièe se primatelja australske socijalne mirovine ''Australian old age pension.'' Ti korisnici osloboðeni su plaæanja poreza na dohodak.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.03.2014.

Hrvatska zajednica na Novom Zelandu premijera Zorana Milanoviæa doèekala je srdaèno i bez škakljivih pitanja. Prièu o povijesti Hrvata na Novom Zelandu isprièala je prije 3 godine scenaristica i redateljica HTV-a Tanja Kanceljak u dokumentarnom filmu Novozelandske prièe. U Histrionskom domu u Zagrebu u utorak isprièana velika hrvatska prièa: CROATIA TORONTO! Tomica Bajsiæ fotografskim objektivom vodi nas do Brazila i Amazone.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.03.2014.

Od Sydneya do Malbournea! Pratimo radni posjet premijera Zorana Milanoviæa Australiji. Kako ga je doèekala tamošnja hrvatska zajednica? Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusiæ otputovala je u Èile. U Berlinu je 8. ožujka završio vodeæi turistièki skup u svijetu, meðunarodna turistièka burza na kojoj je kao favorit u mediteranskoj konkurenciji predstavljena i hrvatska turistièka ponuda. U Bad Homburgu je održana najprestižnija hrvatska iseljenièka dodjela nagrada Veèernjakova domovnica. Gošæa današnje emisije Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? je Mirna Jukiæ, najbolja austrijska plivaèica hrvatskoga podrijetla.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.03.2014.

Zašto ulagati u Republiku Hrvatsku? Koje su poticajne mjere? Najznaèajnije investicijske destinacije? Kakav je novi zakonodavni okvir koji olakšava investiranje u našoj zemlji? Kljuèna su pitanja na koja je odgovor dala prva videokonferencija sa èlanovima Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH o moguænostima investiranja u RH. Konferenciju su organizirali Državni ured RH za Hrvate izvan RH i Agencija za investicije i konkurentnost. Dubrovnik i dubrovaèka rivijera predstavljeni u Sjedinjenim Amerièkim Državama. Amerikanci Grad doživljavaju kao romantiènu i kruzer destinaciju! Bili smo na 23. Hrvatskom balu u Beèu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.02.2014.

Hrvatski svjetski kongres Njemaèke otvorio je službeni ured u Berlinu i postao strateškim partnerom i savjetnikom za integracijsku politiku njemaèke Vlade. Hrvati u Njemaèkoj prvi put sudjeluju na lokalnim izborima i drugi put na izborima za Europski parlament! No, koliko æe Hrvati iskoristiti svoje biraèko pravo? Udruga Matica Hrvatska e.V. Karlsruhe upozorava na koje bi poteškoæe mogli naiæi prilikom ostvarivanja svog biraèkog prava.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.02.2014.

U vrijeme velike borbe za priznanje hrvatskoga jezika u iseljeništvu zahvaljujuæi upornosti Hrvata u Australiji 1984. g. u Sydneyu se osnivaju prvi izvandomovinski Hrvatski studiji! S današnjim gostom, publicistom dr. Marinom Soptom otvaramo pitanje: kako je Australskim Hrvatima uspjelo ranih 80ih godina prošloga stoljeæa izboriti samostalnost hrvatskoga jezika, a danas u našoj susjednoj i prijateljskoj zemlji Austriji djeca hrvatskoga podrijetla i dalje u sklopu austrijskog obrazovnog sustava uèe tzv. BKS Bosansko - hrvatsko - srpski jezik!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.02.2014.

Zapad je strahovao od politièke, ali uslijedila je socijalna eksplozija! Nakon 20 godina teškog ratnog naslijeða BiH je, kažu, doèekala svoje proljeæe. Zašto se kontakt hrvatskih iseljenika s našom administracijom èesto pretvara u sudar svjetova? Bivši amerièki student i diplomat, danas profesionalni lobist Natko Vlahoviæ pronalazi bolja rješenja za taj Sizifov posao. Proteklo je sto godina od roðenja slavnog majstora fagota Rudolfa Klepaèa. 100.ta je obljetnica ujedno bila i povod za predstavljanje monografije o glazbeniku koji je karijeru proveo na relaciji Zagreb - Salzburg i svojim meðunarodnim vezama pridonio kvaliteti ovdašnjeg glazbenog života.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.02.2014.

Koristi li Hrvatska pametno svoje iseljeništvo u vremenu globalizacije i novih tehnologija? Izraelci su primjerice odavno shvatili da je iseljeništvo demografski, financijski, ulagaèki i lobistièki potencijal. Istražujemo kako su ga iskoristili. Zašto Amerikanci, s druge strane, ne poznaju pojam iseljeništva? Koja je razlika izmeðu klasiènoga iseljeništva i emigranata iz zemalja engleskog govornog podruèja, tzv. ekspatriate zajednice? O tome razgovaramo s gostom današnje emisije, profesorom i blogerom Codyem Brownom, koji u svakom smislu razbija predrasude Hrvata o Amerikancima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 31.01.2014.

Juèer je u Hrvatskoj matici iseljenika održana tiskovna konferencija na kojoj su predstavljene Hrvatske svjetske igre, jedan od najveæih i najznaèajnijih projekata Hrvatskog svjetskog kongresa. Na Igrama se oèekuje 800 mladih iz 37 zemalja svijeta, sa svih kontinenata. Održat æe se od 21.-26. srpnja u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipoviæa, Hrvatskog sabora, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.01.2014.

Govoreæi o demografskim izazovima Hrvatske i Europske Unije hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier zatražio je korištenje EU fondova za povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Zašto je poništeno 630 stipendija namijenjenih hrvatskim studentima izvan RH? Donosimo aktualnosti iz Kozare u okolici Banja Luke: problemi hrvatskih prognanika - povratnika. Predstavljamo CISEX, udrugu hrvatskih izvoznika softvera, èija je zadaæa promidžba interesa hrvatskih softveraša u svijetu, od New Yorka do Syneya. Bili smo na konferenciji Euromoney u Beèu i prvom ovogodišnjem poljsko-hrvatskom susretu u Varšavi.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.01.2014.

Gost emisije Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? je Mijo Mariæ, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne iseljenièke organizacije. Dvadeset i dvije godine prošle su od dana koji pamtimo kao najvažniji u meðunarodnom priznanju Hrvatske, u èemu su pridonijeli i brojni Hrvati i njihovi utjecajni prijatelji diljem svijeta, lobirajuæi za priznanja, koja smo tada nestrpljivo i željno išèekivali. Poèetkom prosinca u dalekom Aucklandu na Novom Zelandu folklorni ansambl Kralj Tomislav proslavio je 20.tu obljetnicu!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.01.2014.

''Bol s kojom se èovjek rastaje od domovine ili avantura kojoj je cilj bio daleka obala i bolji život?'', što ponajviše obilježava život onih koji žive negdje drugdje - prièaju nam australski Hrvati; dugogodišnji diplomat Ante Babiæ, kojemu je Australija bila prvim inozemnim utoèištem i posljednjom postajom u uspješnoj diplomatskoj karijeri, profesor hrvatskoga jezika, teolog i spisatelj Vladimir Jakopmanec otkriva nam psihološke i društvene zamke koje èekaju iseljenika u prekooceanskim zemljama i Walter Vori Laliæ, znanstveni suradnik Centra za Hrvatske studije Sveuèilišta Macquarie, doktor s Tehnološkog Sveuèilišta u Sydneyu s kojim otvaramo jednu novu stranicu australsko-hrvatske povijesti.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.01.2014.

U povijesnom tjednu za odnose domovine i iseljeništva u kojemu su u Zagrebu boravili najugledniji Hrvati iz cijeloga svijeta i konstituiran Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH predstavljen je dugo oèekivani Adresar Hrvata izvan Hrvatske. U njemu je upisano i ime jednog od najveæih promicatelja naše zemlje u Americi, Nenada Bacha. Facebook profil Glasa Hrvatske prepun je božiænih i novogodišnjih èestitki, uredništvo Meðunarodnog programa Hrvatskoga radija odabralo je najbolje! Dubrovaèki kavaljeri u Beèu dubrovaèkim kolendama navijestili Božiæ, Novu godinu i Sveta tri kralja. I na koncu je li 2013.ta bila raspjevana, nasmijana i po našoj volji i hoæemo li je pamtiti po dobru?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.12.2013.

Potraga za originalnim Božiænim prièama vodi nas u Varšavu, Pittsburgh, Beè, Rim, Karlsruhe i daleku Cordobu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.12.2013.

U Zagrebu se održava prva sjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske na kojoj su se uz èlanove Savjeta iz domovine okupili i brojni predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog gospodarskog saveza iz Frankfurta u Zagrebu je održan seminar o poslovanju s Njemaèkom s naglaskom na uvjete koje treba zadovoljiti da bi se uspješno pristupilo njemaèkom tržištu rada. Èut æemo i zašto naši ljudi gube poslove u Njemaèkoj, na kojim ispitima padaju. Unatoè pravnoj nesigurnosti i lošoj gospodarskoj reputaciji naše zemlje, hrvatski i bavarski poduzetnici pronašli su naèine kako uspostaviti mostove i uspješno nastupiti na europskom tržištu. Iseljenici u Njemaèkoj nemaju puno razumijevanja za silne administrativne kule u Hrvatskoj, što nam poruèuju?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.12.2013.

Zakon o prebivalištu, problemi oko osobnih iskaznica, registar biraèa, ukidanje tv emisija za graðane u inozemstvu i Dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu vruæe su teme o kojima se raspravljalo u srijedu na sjednici Saborskog odbora za Hrvate izvan RH. Jesmo li na pragu nekih rješenja.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.12.2013.

Zamišljena kao predavanje o Hrvatima u Argentini i predstavljanje istoimene knjige ugledne argentinske spisateljice Carmen Vrljièak - tribina u organizaciji Udruge Hrvatski dom u Zagrebu pretvorila se u strastvenu raspravu o odnosima domovine i iseljeništva. Struènjaci koji se bave tim podruèjem upozorili su na manjkavosti i slabu uèinkovitost institucija kojima je zadaæa briga o Hrvatima izvan domovine. Predsjednik RH Ivo Josipoviæ posjetio Hrvatsku nastavu u Varšavi i njihov rad ocijenio èistom peticom! Gost emisije svestrani Mile Rupèiæ, glumac, skladatelj, pjevaè, distributer i uvoznik vina iz New Yorka. U kultnom Porgy and Bessu, u sklopu 9. Festivala Hrvatske glazbe u Beèu nastupila prva dama hrvatske šansone Gabi Novak.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.11.2013.

U Austrijsko-amerièkom društvu u Beèu Veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota održao je predavanje Vanjskopolitièki ciljevi RH nakon ulaska u EU. U razgovoru s konzulicom RH u Chicagu dr. Jelenom Grèiæ Poliæ saznajemo što æe za EU i SAD, ako bude postignut, znaèiti Transatlanski sporazum o trgovini i investiranju TRGOVINSKI NATO! U muzeju Holokausta u predgraðu Chicaga u tijeku je izložba Hrvatski pravednici. Noæni brodovi Igora Mirkoviæa putuju svijetom. A svijet osvaja jedan hrvatski proizvod, koji je svoje utoèište pronašao u luksuznoj londonskoj robnoj kuæi Harrods.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.11.2013.

Na dan sjeæanja na žrtve Vukovara u Europskom parlamentu u Strasbourgu otvorena je izložba VUKOVAR - europska poruka mira. Buduænost odnosa SAD-a i zemalja EU bila je tema nedavno održane tribine u Chicagu u organizaciji tamošnjeg Vijeæa za globalne strategije. Viziju tih odnosa iz perspektive najnovije Unijine èlanice predstavio je veleposlanik RH u Washingtonu Joško Paro. Hrvatska osigurala nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu! Gošæa emisije Ziggy Mrkich, direktorica nedavno održanog SPIFFA - Meðunardnog filmskog festivala u San Pedru.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.11.2013.

U aktualnom prijepodnevu kojim je Hrvatski Sabor poèeo 10.tu bilo je rijeèi i o Zakonu o prebivalištu. Upravo je taj zakon veæ tjednima top tema na brojnim iseljenièkim portalima, ali i u našoj emisiji - Zbog nevjerice da æe krajem iduæeg mjeseca, dakle nakon godinu dana od donošenja Zakona o prebivalištu, mnogi ostati bez osobnih iskaznica i time postati stranci u vlastitoj domovini. Konaèno u našu redakciju stigao je odgovor iz Porezne uprave na temu oporezivanja inozemnih mirovina. Nisu svi iseljenici razoèarani povratkom u domovinu! Obitelj Grgiæ primjer je da se kod kuæe može uspjeti! Iz razvijene Švicarske vratili su se u Hrvatsku i pokrenuli posao! Posjetili smo ih u Ambient parku nedaleko Zagreba.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.11.2013.

Zakoni i zavrzlame! Strah i suze! Ljutnja i negodovanje! Donosimo nastavak serijala  ''Zakoni koji su nam zagorèali život!'' - Muke po prebivalištu i Muke po porezu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.11.2013.

Na dan Svih Svetih prisjeæamo se pozije Lovreæanke Anðelke Petrièeviæ Æeniæ. Njezin život uvelike je odredilo desetljeæe provedeno iza zatvorskih rešetaka. Pripadala je, kako su mnogli kasnije rekli, jednoj uništenoj generaciji hrvatskih intelektualaca. Pripadnik te generacije bio je i Zvonko Bušiæ. Njegovu je prièu zabilježila novinarka HTV-a Ljiljana Bunjevac Filipoviæ u dokumentarnom filmu Ljubavnici i luðaci. ''Bila si predvodnica žena i pouka brojnim muškarcima'', tako je Pablo Neruda opisao novinarku, Èileanku hrvatskoga podrijetla Lenku Franuliæ Zlatar.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.10.2013.

U Hrvatskoj sve više problema, sve manje suvislih rješenja! Vodstvo udruge Hrvatskog nacionalnog vijeæa organiziralo je u Zagrebu skup pod krilaticom ''Kakvu Hrvatsku hoæemo?'' Jeste li znali da je Hrvatska meðu prvih deset država s najviše primljenih iseljenièkih doznaka po glavi stanovnika. Kako se odnosimo prema tom novcu? Tijekom nedavno završenog popisa stanovništva u BiH utvrðene nepravilnosti, ali i nezadovoljstvo naèinom popisivanja. Predstavljamo Hrvatski Beè na stranicama knjige Josipa Seršiæa. Gost emisije je Herman Hemetek, beèki Hrvat, svjetski putnik, slikar, pomorac, borac za ljudska prava i izvrsni kuhar....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.10.2013.

Na relaciji domovina - iseljeništvo još jedna slijepa ulica. Nedavna promjena nekoliko zakona, meðu kojima je porezni i Zakon o prebivalištu i boravištu dovode mnoge hrvatske graðane koji trajno žive u inozemstvu te mnoge povratnike u neodrživ položaj. Oni æe se, naime, do kraja ove godine morati odreæi hrvatskih osobnih iskaznica, te odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj, a umirovljenici povratnici plaæat æe hrvatske stope poreza na mirovinu koje su u nekim sluèajevima i nekoliko puta veæe nego u europskim zemljama. Promjena poreznog sustava dovodi i do dvostrukog oporezivanja mirovina iz pojedinih država s kojima Hrvatska nije regulirala to pitanje, nejednakog tretmana mirovina iz javnih izvora i privatne štednje te nejednakosti u moguænosti korištenja hrvatskog zdravstvenog osiguranja. Iseljenici upozoravaju: ako se nejasnoæe i kontradikcije ne riješe pojedini æe se sluèajevi pretvoriti u još jedan, ovoga puta nepovratan val iseljavanja, a Hrvatska æe izgubiti najprirodniji lijek za demografski i ekonomski osiromašenu Hrvatsku. Hrvatski svjetski kongres, krovna udruga hrvatskoga iseljeništva u svibnju ove godine Ustavnome sudu RH uputila je prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni suglasnosti Zakona o porezu na dohodak s Ustavom Republike Hrvatske, a na slièan potez priprema se i udruga hrvatskih povratnika iz Istre Krasna zemljo…..


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.10.2013.

Pratimo posjet premijera Zorana Milanoviæa Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je u tijeku Popis stanovništva. Kakav je trenutni položaj Hrvata u BiH, hoæe li popis pokazati realnu sliku - stvaran broj Hrvata i može li imati utjecaja na buduæe politièke procese analiziramo s prof. povijesti Ivanom Luèiæem. ''U Sarajevu danas živi više Kineza nego Hrvata'', èuli smo na 15. Hercegovaèkoj veèeri u Gerlingenu, koja je protekla u ozraèju Popisa stanovništva. Posjetili smo EU kuæu u Zagrebu, a u Beèu DORF - festival rock dokumentarnih filmova.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.10.2013.

U BiH je poèeo popis stanovništva. Sudjelujuæi u radu Opæe skupštine UN-a predsjednik RH Ivo Josipoviæ susreo se s Hrvatima u New Yorku, a potom posjetio Pittsburgh. Marko Aleriæ predstavlja prvi radni priruènik novog hrvatskog pravopisa Hrvatski u upotrebi koji je Europska komisija ocijenila do sad najboljim radnim priruènikom za unaprjeðenje materinskoga jezika. Hrvatska nastava u Hessenu ulazi u treæu školsku godinu bilježeæi sjajne rezultate, ali istodobno nailazeæi i na nove prepreke i poteškoæe.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.09.2013.

Prvi puta kao graðani EU ove godine obilježavamo Europsku godinu graðana, Meðunarodni dan kulturne baštine i Dan europskih jezika. Ukljuèivanjem u obilježavanje ovih datuma èlanice Europske unije, ali i sve zemlje pristupnice, potvrðuju svoju pripadnost zajednièkom europskom kulturnom, socijalnom, politièkom i ekonomskom identitetu , pri èemu se naglašava važnost i posebnost svake pojedinaène nacionalne baštine. Upravo smo po tom pitanju uoèi ulaska naše zemlje u ovu multidržavnu i multinacionalnu zajednicu izražavali nesigurnost, sumnju i strah. Na putu punom prepreka, izmeðu zabuna i paradoksa, ljutnje i nerazumijevanja najviše smo se bojali gubitka nacionalnog i kulturnog identiteta. Bojali smo se hoæe li naš jezik biti dovoljno razumljiv u europskim okvirima. No jesmo li postavljali prava pitanja?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.09.2013.

Popis stanovništva u BiH - najvažniji je dogaðaj za Hrvate u toj zemlji ove godine, a nije ga bilo punih 20 godina! Mnogi u njemu vide priliku da se potraže odgovori na pitanja koja je postavio Daytonski sporazum, utvrde posljedice rata i prisilnog iseljavanja, ali i stvarno stanje stanovništva. No hoæe li popis moæi odgovoriti na sva ta pitanja - o tome razgovaramo s prof. Nikolom Lovrinoviæem , nekadašnjim ministrom obrazovanja, aktualnim savjetnikom predsjedatelja Vijeæa ministara BiH. ''Restaurant Dalmatia'' novi roman Jagode Mariniæ ovih je dana premijerno predstavljen u Stuttgartu. Željko Tomiæ otvara nam vrata svog restorana Dubrovnik u New Rochellu. Kakav je život u kineskom getu, ali i kakav je pekingški 'trbuh grada' ( tržnica ) otkriva nam pjesnikinja i kolumnistica Slavica Car Frišova koja je boravila u toj dalekoj zemlji.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.09.2013.

Od 1. do 15. listopada u BiH æe se održati Popis stanovništva, kuæanstava, i stanova. O jednoj drukèijoj Australiji slušamo u razgovoru s dr. Walterom Vorijem Laliæem iz Sydneya. Hoæe li se hrvatska nogometna reprezentacija i dalje moæi oslanjati na vrhunske igraèe iz iseljeništva? Vraæamo se u povijest iseljenièkog nogometa kroz igru nezamnjenjivog hrvatskog vratara Maria Suareza Zuzuliæa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.09.2013.

Kulturni posrednik, umjetnik, pedagog, intelektualac Vlado Franjeviæ iz Lihtenštajna odavno je probio domovinske, ali i mnoge druge granice. U tome mu pomaže i koncept Spiralni kanali. Sjela sam i razmislila o svemu, pa napravila veliki preokret u svome životu, prièa nam Dubrovkinja Duška Nešiæ Dražiæ, studentica Znanosti o modi i kostimima na jednom od prestižnih, najstarijih i najveæih fakulteta u Europi La Sapienza u Rimu. Koja je to tajna veza Nikše Eteroviæa i Tina Ujeviæa…


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.08.2013.

Gost emisije Ovdje Hrvatska, a tko je tamo je glasoviti hrvatski internist, hematolog i onkolog dr. Steven Živko Pavletiæ iz Washingtona. Zašto mlade potencijale iz Hrvatske prvo prepozna svijet, pa tek onda matièna zemlja? Najveæa i najstarija hrvatska manifestacija u zapadnoj Pennsylvaniji, HRVATSKI DAN, održava se ovaj vikend u Pittsburghu 82. put!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.08.2013.

Biti svoj, disati drukèije i ostati neshvaæen - iako malo o tome govorimo, i to su razlozi napuštanja Hrvatske. Je li zapadni mentalitet lijek za kreativce koji plivaju protiv struje èut æemo u razgovoru s hrvatskim slikarom Lovrom Artukoviæem koji od 2003. g. živi i djeluje kao slobodni umjetnik u Berlinu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.08.2013.

Od danas, pa sve do 24. Kolovoza više od 200 najboljih filmskih naslova domaæe i svjetske kinematografije osvanut æe na velikom platnu Sarajevskog filmskog festivala. Za srce Sarajeva ove æe se godine natjecati i 5 hrvatskih dokumentarnih i dva igrana filma. Odlièan povod za razgovor s našim redateljima o njihovim idejama i promišljanjima hrvatske svakodnevice, politièkih igara koje su utjecale na društvo, intimnih meðuljudskih odnosa i svega onoga što nas okružuje....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.08.2013.

Vrlo atraktivni i znanstvenicima u Njemaèkoj, odlièno integrirani u toj zemlji, a opet snažno povezani s domovinom - Hrvati druge i treæe generacije svojevrsni su fenomen toga društva koje Hrvatska ne zna kako iskoristiti. Oni pak, s druge strane, imaju ideju! Razmišljaju o moguænostima politièkog lobiranja za Hrvatsku, novu èlanicu EU, s novim moguænostima i na politièkoj sceni, stvaranju pozitivnog imidža Hrvatske u svijetu i spremni su za gospodarsku suradnju, u kojoj vide manje propusta, a više moguænosti…Jeste li i vi jedni od njih, ma gdje bili?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.08.2013.

Hrvatska matica iseljenika ugostila je prošlog tjedna u svojoj središnjici u Zagrebu èlanove Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne udruge iseljenih Hrvata, povodom 20.te obljetnice njihova djelovanja. U sklopu njihovog boravka u Zagrebu održan je i okrugli stol na kojemu je bilo rijeèi o prednostima i opasnostima ulaska Hrvatske u Europsku uniju, stanju i perspektivama Hrvata u Bosni i Hercegovini i Njemaèkoj. Pitanje Hrvata u BiH najaktualnije je i najvažnije pitanje za Hrvate izvan Hrvatske, naglasili su èelnici HSK na Središnjem sastanku u Zagrebu. Predstojeæi popis stanovništva mogao bi dodatno uzdrmati njihov, veæ ionako obespravljeni položaj…Svi su suglasni da stabilnosti bez treæeg entiteta nema, drugim rijeèima - nema rješenja ako sva tri naroda ne budu zadovoljna. Hoæe li Hrvati biti najveæi demografski gubitnici nakon stanja iz 1991.? Pitanje je koje mnoge plaši, jer pitanje popisa stanovništva u susjednoj BiH je prije svega politièko i ono æe umnogome odrediti buduænost zemlje.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.07.2013.

Uvoðenje dopisnog glasovanja, nedostatan broj izvandomovinskih zastupnika u Hrvatskome Saboru, izostanak kvalitetnih programa za povratnike, oporezivanje inozemnim mirovina rezidenata u Hrvatskoj, sustavno ignoriranje i stigmatiziranje hrvatskoga iseljeništva i još uvijek goruæe pitanje položaja Hrvata u BiH, posebice predstojeæeg popisa stanovništva - pod poveæalom na Sastanku središnjeg odbora HSK-a. Rijeèkom književniku Janku Poliæu Kamovu do kraja godine u Barceloni bit æe postavljen spomenik Zvonimira Kamenara, jednak onome na mostu kod Konta. U najstarijem britanskom nacionalnom parku Peak District sveèano je u sklopu projekta Welcome Croatia predstavljam istarski kažun, kao trajni spomenik ulasku Hrvatske u EU.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.07.2013.

U kalifornijskoj dolini Napa na proslavi njegovog 90.tog roðendana Miljenku Mikeu Grgichu, Hrvatu koji je proslavio kalifornijska vina i dokazao da zinfandel potjeèe od stare sorte crlenjak kaštelanski, Nacionalna federacija amerièkih Hrvata dodijelila nagradu za životno djelo. U Zagrebu je održan 47. tamburaški festival mladih Hrvatske Bratske Zajednice Amerike. Antologija hrvatske narodne glazbe autora Branka Karakaša nedavno je predstavljena u Beèu. Posebna poslastica ovogodišnjih Ðakovaèkih vezova bio je nastup folklornog društva Kralj Tomislav iz Aucklanda.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.07.2013.

Najveæa i najznaèajnija retrospektiva djela velikog slikarskog genija 20. st. u ovom djelu Europe zatvorena je 7. srpnja. Razotkrila nam je životnu prièu Pabla Picassa. A malo je hrvatskoj javnosti poznato da je taj život uvelike obilježila Dora Maar, kao i podatak da se iza ovoga pseudonima krije Hrvatica Teodora Markoviæ. Neæemo je u ovoj emisiji predstaviti kao Picassovu ljubavnicu i muzu, kako je svijet uglavnom poznaje, veæ kao veliku osobnost koja je stvarala svjetski poznata djela i svojom umjetnièkom vještinom i znanjem utjecala na Pabla Picassa. Ovu smo emisiju posvetili njoj....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.07.2013.

Nakon desetljeæa teških pregovora postali smo punopravna èlanica EU! Prešli smo važan prag. Od davnina Europljani danas graðani Europske Unije. A kao takvi bliži smo i bliskiji Hrvatima diljem Europe i svijeta. I jednima i drugima otvaraju se nove perspektive. ''Što nakon 1.srpnja?'', pitamo hrvatske zajednice diljem svijeta od Europe, SAD-a, Australije i Južne Amerike.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.06.2013.

Sve je zapoèelo u Parizu na Festivalu Hrvatske u Francuskoj Croatie la voici, potom je uslijedio Welcome Croatia u Velikoj Britaniji, Kroatien Kreativ u Njemaèkoj, a nastavak promidžbe lijepe naše u svijetlu ulaska u EU pratimo u današnjoj emisiji. Bili smo u Beèu, Bruxellesu, Berlinu, Karlsruheu, Frankfurtu, Varšavi, Salzburgu, Santiagu, Buenos Airesu, Montevideu i Santa Cruzu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.06.2013.

Predstavljamo novoimenovane èlanove Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske: Jozu Vrljièka i Roberta Jakubeka iz Južne Amerike. Poezija Radovana Ivšiæa prevedena na portugalski.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.06.2013.

Predsjednik Sabora RH Josip Leko boravio u Berlinu povodom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Tim se povodom susreo i s hrvatskom zajednicom. Razgovarali su o aktualnoj slici Hrvatske, odnosu Hrvatske prema iseljeništvu, radu Državnog Ureda RH za Hrvate izvan nje, sudjelovanju iseljenika u hrvatskim gospodarskim projektima i slièno. Na sjednici održanoj 6. lipnja Vlada RH donijela je Odliku o osnivanju i imenovanju Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH. 13.ti susreti pjesnika izvandomovinske lirike u Beèu okupili rekordan broj pjesnika sa èetiri kontinenta, a obilježio ih je jedan zaèin-gorko slatke suze za rodnim krajem Na pragu doma.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.06.2013.

Kako osnažiti aktivnosti poèasnih konzula RH u svijetu, bolje pozicionirati našu zemlju, ojaèati gospodarsku suradnju i potaknuti investicije - pitanja su na koja smo odgovore potražili na Prvoj konferenciji poèasnih konzula RH 3. i. 4. lipnja u Zagrebu. Bili smo na dvodnevnoj konferenciji o infrastrukturi i graðevinarstvu na kojoj su svoje projekte predstavile zemlje bivše Jugoslavije. Hrvatska kulturna udruga u Danskoj postala èlanicom Konfederacije stranih kulturnih udruga. Upoznajemo akademika fizièara Gorana Pichlera iz Kuvajta. Gošæa emisije glumica Ksenija Prohaska.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 31.05.2013.

I dok Njemaèka, Austrija, Velika Britanija i Nizozemska od irskog predsjedništva EU traže oštrije mjere protiv doseljevanja siromašnih iz južnih èlanica Unije, ukljuèujuæi i Hrvatsku-irska se vlada odluèila na posve suprotan potez, a irski je ministar Eamon Gilmore Hrvatima poruèio da im je irsko tržište rada otvoreno! No kako æe se novonastala situacija, s obzirom da tradicionalno useljenièke zemlje zatvaraju vrata Hrvatima odraziti na tisuæe onih sa spakiranim koferima, hoæe li svoje mjesto pod suncem tražiti u istoènoeuropskim zemljama ili pak izvan EU istražujemo u današnjoj emisiji.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.05.2013.

Na èelu Matice Hrvatske u Beèu odnedavno mlada pijanistica Željka Caparin! Austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno Anno 93 proslavila 20. roðendan. U sklopu proslave održana i 11. meðunarodna smotra folklora. Napredni stupanj hrvatskog jezika, Povijest hrvatske kulture i Izabrani primjeri iz hrvatske književnosti nova su tri kolegija koja æe ubuduæe slušati kanadski studenti na desetom najjaæem Sveuèilištu u svijetu-onome u Torontu. U velikoj mjeri ovome je pridonio predsjednik AMACA Toronto Nikola Demarin, naš današnji gost. HZ Plehan Derventa uspješno u Spreitenbachu u blizini Zuricha djeluje veæ 21. godinu. Upoznajemo ih!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.05.2013.

Pratimo otvorenje izložbe Matka Trebotiæa Summa Mediterranea u beèkoj palaèi Porcia. Ovaj reprezentativni predstavnik modernog hrvatskog slikarstva koji veæ dugo pripada srednjoeuropskom prostoru, kaže u EU 1. srpnja ulazimo i formalno, naglasivši da smo ondje oduvijek i bili. Vrlo intenzivni mediteranski dijalog isprepliæe se na Trebotiæevih dvadeset i šest najnovijih slika, uglavnom velikog formata i trinaest bronèanih skulptura nastalih u posljednje tri godine. Uoèi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji jedan od najveæih projekata prezentacije hrvatske kulture i umjetnosti u Njemaèkoj zapoèinje sutra u Darmstadtu - gradu znanosti u organizaciji HSK Njemaèke i Hrvatske katolièke zajednice Darmstadt. Na Danima Europe u Munchenu predstavljena i Hrvatska - 28. Èlanica EU. Nakon Pariza i Brisela, Skopskog i Ohridskog ljeta i Rešetara u Slavoniji - izložba Zbogom infinitiv Dubravka Naumova makedonskog umjetnika hrvatskih korijena, koji trenutno živi i radi u Torontu otvorena je u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.05.2013.

Parafrazirajuæi poznatu izreku sreæa je negdje drugdje, nekadašnji beèki student, danas ugledni filolog dr. Marko Lukenda ulazi u povijest hrvatske književnosti s novim naslovom Živjeti negdje drugdje. A gdje je to - u domovini ili izvan nje? Odgovor na to pitanje potražili smo u utorak u HMI u kojoj je ovaj rukopis i predstavljen. Pred mnogobrojnom hrvatskom, i inozemnom javnošæu, svjedocima vremena opisanima u knjizi i povratnicima autor je skromno zahvalio svima koji su ''svoju malu kap ugradili u veliki slap'' i istaknuo tako da su mu u pripremi ovoga rukopisa pomogli mnogi, posebno istièuæi HKM u Beèu koja je i nakladnik njegove knjige. Odgovor na pitanje tko je odreðivao adresu onih koji su živjeli negdje drugdje, možda æemo samo djelomièno pronaæi u ovoj knjizi, ali jedno je sigurno - uputimo li se u avanturu èitanja, bit æe nam jasnije jedno veliko poglavlje hrvatske povijesti, ono koje je obilježilo nastojanje da se u teškim politièkim vremenima saèuva hrvatska rijeè ma gdje ona bila. Autor knjige, dr. Marko Lukenda, koji je i sam bio sudionikom onoga èime se bavi u ovom znanstveno-istraživaèkom radu, svjedok je svih tih zbivanja u hrvatskome iseljeništvu. A želja mu je da se od zaborava otmu dogaðaji i nastojanja hrvatske mladeži i intelektualaca, ali i obiènih hrvatskih domoljuba, da saèuvaju i brane svoju slobodu i dostojanstvo, rodoljublje i domovinu, koja u iseljenièkoj duši ima poseban naboj. Ova je knjiga kamenèiæ u mozaiku slaganja teško ošteæene slike slike o cjelovitoj hrvatskoj povijesti i znanstveni doprinos cjelovitom prikazu djelovanja razlièitih društava i udruga u Beèu u razdoblju od 1922.g. do najnovijeg vremena……


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.05.2013.

Kultura, gospodarstvo, znanost i turizam, sve su to podruèja na kojima veæ postoji suradnja izmeðu Hrvatske i Švicarske, no kako je unaprijediti? Kako bi Hrvatska mogla suraðivati s ovom ekonomski moænom zemljom i koliko u toj suradnji mogu pomoæi tamošnji Hrvati, posebno mlada, obrazovana i uspješna generacija koja predstavlja veliki potencijal i još važnije pokazuje interes za domovinu-saznajemo u razgovoru s konzulom RH iz Zuricha Hrvojem Cvitanoviæem. Danski parlament jednoglasno je, sa 113 glasova svih prisutnih zastupnika, ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU, uz ocjenu da je Hrvatska potpuno spremna za prikljuèenje Uniji nakon što je provela potrebne reforme i ispunila kriterije za èlanstvo.To još mora uèiniti i Njemaèka, a kako novu 28. èlanicu Unije vidi njemaèka europarlamentarka Doris Pack? Protekli je tjedan u Zagrebu predstavljen priruènik Hrvatska nastava u inozemstvu koji prvi puta na jednom mjestu objedinjuje sve relevantne informacije o sustave hrvatske nastave u inozemstvu. Priruènik su izdali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Uèiteljski fakultet Sveuèilišta u Zagrebu, a namijenjen je uèiteljima, studentima i struènjacima koji se bave hrvatskom nastavom izvan domovine. Šesta Blistava noæ klasike otkrila nove talente meðu mladom generacijom Hrvata u Europi.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.04.2013.

Pratimo amerièku i kanadsku turneju ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa organiziranu s ciljem povezivanja tamošnjih investitora s hrvatskim tvrtkama. Prvi službeni posjet SAD-u i Kanadi ministar je iskoristio i za razgovor s hrvatskim iseljenicima o moguæim investicijama, ali i povratku mladih i obrazovanih Hrvata druge generacije koji se žele vratiti u domovinu svojih roditelja nakon ulaska Hrvatske u EU. Promjene koje æe nastupiti ulaskom naše zemlje u Uniju otvorile su brojna pitanja i na javnoj tribini ''Schengen-nova linija razdvajanja izmeðu Hrvatske i BiH'', koju je nedavno organizirao Zavièajni klub hercegovaèkih studenata. Èelnik opozicije, Tony Abott održao politièki govor u Hrvatskom domu Punchbowl u Sydneyu 21. travnja. Je li na pomolu nova strategija života hrvatske zajednice? Nakon 20 godina Miroslav Škoro ponovno meðu Hrvatima Australije! Petorica Hrvata sastavni su dio australskog nogometnog èuda.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.04.2013.

Nešto više od 20 posto biraèa koji su izašli na europarlamentarne izbore izabralo je 12 zastupnika u EURO parlamentu. Tko su oni? Kako svoju pobjedu komentira koalicija okupljena oko HDZ-a, kakve su poruke stizale iz redova SDP-a, HNS-a i HSU-a te laburista? Kako struènjaci u Hrvatskoj komentiraju slab odziv biraèa na proteklim izborima, a kakve su reakcije Europskog parlamenta? Petar Uzorinac novi je konzul RH u Munchenu. Kakvi su mu planovi i kako vidi suradnju s tamošnjim iseljenicima? Povjerenica RH za suradnju u obrazovanju u Austriji Ljubica Tadiæ upoznaje nas s odredbama novog sporazuma o suradnji dviju zemalja, koji hrvatskoj strani omoguèuje uvoðenje nastave hrvatskog materinskog jezika i kulture u sklopu austrijskog obrazovnog sustava. FA Linðo iz Dubrovnika s FA gradišæanskih Hrvata Kolo Slavuj održao turneju po Austriji uoèi ulaska naše zemlje u EU. Iako je svijet napustio prije 10 godina, sjeæanje na Žarka Dolinara i dalje živi u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj. Što je to ostalo nezapisano i nepoznato o ovom velikom èovjeku - èut æemo u razgovoru s njegovim kolegom i prijateljem Draganom Hazlerom, aktualnim predsjednikom HAZUD-a iz Basela.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.04.2013.

Poèetak novih procesa u hrvatskom društvu je izbor hrvatskih predstavnika u Europski parlament, mišljenje je hrvatskog predsjednika Ive Josipoviæa. No èini se da ova važna èinjenica nije odjeknula ni u domovinskoj, a ni iseljenoj Hrvatskoj. A je li meðu ostalim i skromna kampanja za predstojeæe izbore dijelom odgovorna za mali broj zainresiranih biraèa ili èinjenica da su ovo prvi takvi izbori u RH i da naši ljudi ne znaju dovoljno o njihovoj važnosti i je li voðeno dovoljno raèuna o tome što je sve bilo potrebno uèiniti da bi se ovi izbori organizirali izvan RH - pitanja su koja ostaju otvorena sve do 14. travnja kada æemo zbrajati broj listiæa u biraèkim kutijama u domovini i izvan nje. Hoæe li jaèanjem europskog identiteta i neposrednog utjecaja europskih institucija na živote hrvatskih državljana rasti i zainteresiranost za sudjelovanjem na eu izborima vidjet æemo veæ iduæe godine na redovnim izborima za europski parlament. Sadašnje brojke su male, mnogi kažu oèekivane i ne iznenaðuju!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.04.2013.

Treæega travnja - toèno u ponoæ istekao je rok za aktivnu, odnosno prethodnu registraciju biraèa za europarlamentarne izbore u inozemstvu. Registracija je ovoga puta bila preduvjet za ostvarenje prava glasa na izborima èlanova za europski parlament iz RH koji æe se u inozemstvu održati 13. i 14. travnja. Registar biraèa zatvoren je juèer u 20 sati, a rezulatati su oèekivani - podaci govore o vrlo malom interesu naših ljudi za ove povijesne I prve takve izbore u RH. Upoznajemo svjetski poznatog èovjeka koji je pokrenuo prvi raèunalni èasopis u Velikoj Britaniji Personal Computer World 1978.g. Ovaj roðeni Koprivnièanin danas stanuje u samom središtu Londona, u kuæi od pet milijuna funti i bavi se promocijom Hrvatske preko mrežne stranice visit Croatia, koja je prema podacima jedne amerièke kompanije donijela 50 milijuna dolara doprinosa hrvatskoj ekonomiji. Zašto unatoè ljubavi koju osjeæa prema domovini u nju nikada ne bi ulagao, zašto svojom domovinom smatra Veliku Britaniju i kako provodi život èovjek koji ne sanja, nego živi svoj britanski san saznajemo u prvom radijskom intervjuu koji je Zgorelec dao za meðunarodni program Hrvatskoga radija Glas Hrvatske. Od 16. do 18. travnja Hrvatsku æe prvi puta službeno posjetiti švedski kraljevski par. Uoèi ovoga posjeta u Veleposlanstvu RH u Stockholmu uprilièena je sveèana veèer na kojoj je prisustvovala i našu zemlju predstavila predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Dijana Vukušiæ…


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.03.2013.

Izbori za zastupnike RH u Europski parlament održat æe se u nedjelju 14. travnja u Hrvatskoj, a u inozemstvu u subotu i nedjelju 13. i 14. travnja. Iako je rijeè o povijesnom trenutku za našu zemlju i velikoj novosti za naš narod ovi su izbori iznova u iseljenoj Hrvatskoj otvorili stara pitanja: Prvo i najvažnije jest što je s moguænošæu uvoðenja dopisnog glasovanja? Imajuæi u vidu da je našim ljudima u inozemstvu glasovanje omoguæeno samo u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima RH, a mnogi su od tih predstavništava udaljeni stotinama, pa i tisuæama kilometara, logièno je zakljuèiti da ih se stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na ostale biraèe. Drugo pitanje glasi zašto se za svake izore u RH moraju uvijek iznova registrirati. èini se, da nitko u Republici Hrvatskoj nije vodio raèuna o tome što se sve mora organizirati u inozemstvu kako bi naši graðani pristupili ovim izborima. Primjedbe su upuæene i na žurno raspisivanje izbora zbog èega su graðani ostali zakinuti za informacije o Europskom parlamentu i onome što predstavlja, kao i o svim pogodnostima koje možemo ostvariti u ovom zakonodavnom tijelu Unije. Novo pitanje glasi - kako æe se takav politièki potez odraziti na predstojeæe Eu izbore?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.03.2013.

Prije nekoliko dana u Zagreb je doputovala Dora Maar na portretu Pabla Picassa i time na najbolji naèin najavila otvorenje dosad najveæe i najznaèajnije retrospektive djela velikog slikarskog genija 20.st. u ovom dijelu Europe. Izložba se otvara 23. ovoga mjeseca, a potrajat æe sve do 7. srpnja u Kloviæevim dvorima. Donosi 56 slika i skulptura te èetrdesetak fotografija koje æe posjetiteljima razotkriti životnu prièu Pabla Picassa. A malo je hrvatskoj javnosti poznato da je taj život uvelike obilježila Dora Maar, kao i podatak da se iza ovoga pseudonima krije Hrvatica Teodora Markoviæ, koja je za života èesto posjeæivala Hrvatsku. Iako i danas živi u sjeni Picassove karizmatske pojave, njeno djelo govori da bi i da nije upoznala Picassa bila znaèajna umjetnica koja je svojom neposrednošæu i nenametljivošæu zavladala avangardnom scenom. Neæemo je danas predstaviti kao Picassovu ljubavnicu i muzu, kako je svijet uglavnom poznaje, veæ kao veliku osobnost koja je stvarala svjetski poznata djela i svojom umjetnièkom vještinom i znanjem utjecala na Pabla Picassa.

Ovu smo emisiju, u cijelosti posvetili njoj.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.03.2013.

Predsjednik RH Ivo Josipoviæ boravio je meðu Hrvatima u Salzburgu. Tamošnja hrvatska zajednica zamjera hrvatskoj Vladi što æe na buduæim izborima moæi glasovati samo u diplomatskim predstavništvima naše zemlje, a ne kao do sada u misijama, župama i hrvatskim centrima. Pratili smo dvije najprestižnije kulturno-zabavne manifestacije meðu našim ljudima u Europi-Veèernjakovu domovnicu u Bad Homburgu i Hrvatski bal u Beèu. Posjetili smo Meðunarodni sajam turizma FREE u Munchenu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.03.2013.

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije, aktualni predsjednik Opæe skupštine UN-a Vuk Jeremiæ 10. travnja na East Riveru zakazao je tematsku sjednicu pod nazivom Uloga meðunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja izmeðu naroda. Hrvatski iseljenici od Sjedinjenih država, Kanade, Argentine, Njemaèke, Francuske smatraju da u ovoj važnoj raspravi ne bi smjeli sudjelovati predstavnici onih zemalja èlanica UN-a èiji su graðani osuðeni za ratne zloèine na meðunarodnim sudovima i oni koji podržavaju politiku koja je dovela do masovnih zloèina protiv èovjeènosti. odluèili su stoga lobirati kod utjecajnih politièara u njihovim domicilnim zemljama i upozoriti na moguæe iskrivljavanje hrvatske povijesti na svjetskoj politièkoj pozornici. Presuda-dokumentarni film Ðure Gavrana dobio veliko priznanje na ZagrebDoxu, a bavi se pitanjem nacionalnog identiteta. Završeno je 12. zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Beèu. Gost emisije JOSIP NOVAKOVIÆ, finalist za prestižnu književnu nagradu MAN BOOKER.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.03.2013.

Posljednjim danom veljaèe istekao je rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava graðana, a dohotkom se od ožujka 2012. godine smatraju i mirovine ostvarene u inozemstvu. Iako je proteklo toèno godinu dana od stupanja na snagu ove, mnogi æe reæi, nepopularne Vladine mjere, ostalo je puno nedoreèenosti, nedoumica i otvorenih pitanja. Naime, rezidenti koji su mirovine ostvarili u inozemstvu porez plaæaju pod istim pretpostavkama kao i hrvatski državljani, odnosno obveznici plaæanja poreza na mirovine ostvarene u Hrvatskoj. Meðutim, to se ne odnosi na sve mirovine jednako, jer su mirovine obuhvaæene bilateralnim meðunarodnim ugovorima RH i izvjesnog broja stranih država izuzete iz hrvatskog sustava oporezivanja. Mirovine iz zemalja s kojima Hrvatska nema bilateralni ugovor oporezuju se u Hrvatskoj jednako kao i prihod od nesamostalnog rada. Hrvatski iseljenici pitaju zašto novi Zakon o porezu na dohodak diskriminira povratnike, zašto hrvatska država ne štiti bilateralnim ugovorima sve svoje graðane i rezidente jednako i kažnjava li ovaj Zakon povratnike iz zemalja u kojima se mirovina èesto ostvaruje privatnom štednjom? Èlanovi Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne iseljenièke organizacije, svjesni su da je oporezivanje inozemnih mirovina temeljeno na zakonu, ali upozoravaju da æe nepravednost i diskriminacija prema zemlji povratka i izvoru sredstava izazvati duboke i trajne posljedice u odnosima RH s Hrvatima izvan nje.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.02.2013.

Prijeti li Hrvatskoj još jedan demografski slom? - slièan onome 60ih godina prošloga stoljeæa - aktualno je pitanje koje sve jaæe odjekuje Hrvatskom, a ukazuje da hrvatska populacija politika postaje strateško pitanje od nacionalne važnosti. Unatoè tome temu demografije kao uvjet naše buduænosti ovih je dana u Zagrebu potaknula jedna Udruga, Nacionalni forum i organizirala skup na kojemu smo mogli èuti konkretne prijedloge koji bi zaustavili iseljevanje i potaknuli mlade ljude da se obrazuju i ostanu u Hrvatskoj. Predstavljamo u nastavku Udrugu Sagradimo Pelješki most na èijem je èelu novinarka HTV-a Branka Šeparoviæ i saznajemo kako je protekao seminar Kako poslovati s Novim zelandom u HGK u Zagrebu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.02.2013.

Sve više mladih u dobi od 21. - 29. godina izlazak iz gospodarske krize u Hrvatskoj traže na prekooceanskim putovanjima zapošljavajuæi se na amerièkim brodovima za krstarenje. Koliko je Hrvata trenutno na takvim prekooceanskim brodovima, ne znamo, ali sigurno je da tisuæe pomoraca gastarbajtera trenutno svoj kruh zaraðuje na putujuæim gradovima, a taj broj svakodnevno raste….Prièom o vlastitom kruhu sa 7 kora , brodski strojar Ante Radovèiæ, vraæa nas u vrijeme polovice 20. Stoljeæa kad su brojni otoèani masovno napuštali svoje rodne otoke. Posjetili smo u New Yorku Antuna Anthonya Periæa, umjetnika koji je blisko suraðivao s ikonom pop arta Andyem Warholom...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.02.2013.

Kako je protekla festa sv. Vlaha u New Yorku, a kako beèki Policijski bal, koji se ubraja u najvažnije priredbe beèkog balskog kalendara, tko nastupa na 22. balu Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport, što Zdenka Weber, autorica knjige U zagrljaju glazbe, u ovoj knjizi ostavlja mlaðim naraštajima u naslijeðe, kako je klapska pjesma pronašla svoj put do argentinske publike zahvaljujuæi ženskoj vokalnoj skupini Valovi ne propustite ovoga tjedna u emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.02.2013.

Pozivom na bolju suradnju i strateško partnerstvo, u nedjelju je u glavnom gradu Èilea Santiagu završen summit Europske unije i Zajednice latinoamerièkih i karipskih zemalja na kojem su sudjelovali hrvatski premijer Zoran Milanoviæ i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusiæ. Naše je izalslanstvo boravak u Èileu iskoristilo i za susret s hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima koji su u proteklome stoljeæu odigrali važnu ulogu u razvoju èileanskog društva. Nakon 20 godišnjeg podupiranja hrvatskog naroda na putu u euroatlanske integracije, Èlanovi Nacionalne federacije amerièkih Hrvata kao najvažniju zadaæu istièu oživljavanje gospodarskih veza izmeðu Hrvatske i SAD-a. Veleposlanstvo RH u Austriji postaje kontaktnim centrom NATO -a. Uoèi ulaska naše zemlje u EU, Hrvatske udruge u Bavarskoj uz nazoènost hrvatskog konzula Ante Joviæa u Hrvatskoj katolièkoj misiji u Munchenu održali su sastanak na kojemu je glavna tema bila bolje umrežavanje Hrvata u toj njemaèkoj pokrajini.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.01.2013.

Na 18. konferenciji Euromoney u Beèu sudjelovao je i viceguverner HNB-a Vedran Šošiæ. Istaknuo je meðu ostalim da æe ulazak u EU omoguæiti Hrvatskoj poveæanje inozemnih izravnih investicija, koje su u zemljama srednje i istoène Europe bile važan faktor gospodarskog rasta. O ulaganjima na hrvatskom tržištu ulaskom naše zemlje u EU i izlasku hrvatskih poduzetnika na europsko razgovaramo s predsjednikom Hrvatskog gospodarskog saveza iz Njemaèke Mariom Šuškom. Hrvat australskih korijena Vice Batarelo obranio je poèetkom ovoga mjeseca prvi doktorat koji se bavi hrvatskim iseljeništvom u Australiji. Naš je gost povratnik iz Njemaèke Ivan Ivek Milèec. Predstavljamo njegovu treæu knjigu Štel bi te belega meti posveæenu Zagrebu, purgeraju, dragom Kaj-u i svima onima koji Zagreb istinski vole.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.01.2013.

Povodom uvrštavanja hrvatske klapske pjesme na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine klapa Staglin iz Slanog s dubrovaèkim pijanistom Ivanom Violiæem nastupila je u Beèu. Ovaj grad se priprema i za 13. susret pjesnika izvandomovinske lirike u organizaciji HSK Austrije. Kako je protekao i tko su pobjednici 9. Hrvatskog djeèjeg festivala u New Yorku. U istome gradu u galeriji Stephan Stoyanov 13. sijeènja otvorena je izložba Neprecizna sjeæanja hrvatske umjetnice Renate Poljak.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.01.2013.

Po uzoru na Festival Hrvatske u Francuskoj ''Croatie, la voici'' kojim se Hrvatska na možda najbolji naèin otvorila prema svijetu, interes za sliènim predstavljanjem naše zemlje pristiže i iz drugih europskih zemalja, primjerice Austrije i Njemaèke. Konkretniju inicijativu pokazala je Velika Britanija, koja je juèer u svojoj prijestolnici u organizaciji Britansko-hrvatskog društva u suradnji s Britansko-hrvatskom trgovinskom komorom, Hrvatskim veleposlanstvom u Londonu, Hrvatskom turistièkom zajednicom, Meðunarodnom zakladom za zaštitu spomenika, AMAKOM UK i Udrugom hrvatskih studenata i profesionalaca CSYPN otvorila festival Welcome Croatia-Dobrodošla Hrvatska. I sve se to dogaða u svijetlu ulaska naše zemlje u EU i osim kulturnog znaèaja ima i jaku politièku poruku.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.01.2013.

U prvoj emisiji OH u Novoj 2013. godini ugostili smo predstojnicu Državnog ureda RH za Hrvate izvan RH Dariju Krstièeviæ. HMI u Novu godinu ulazi s pripremom projekta, koji veæ sada nazivaju projektom godine! Prisjetit æemo se što smo sve ostvarili u protekloj 2012. godini. Tko je na nas ostavio poseban dojam...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.12.2012.

U ovoj emisiji pratili smo Božiæne koncerte Dubrovaèkih kavaljera i pijanista Vitomira Ivanjeka u Beèu. Ugostili smo voditeljicu splitske podružnice HMI Branku Beziæ Filipoviæ nakon turneje po sjevernoj i južnoj americi i posjetu tamošnjim hrvatskim zajednicama. Saznali smo kako je protekao prvi filmski festival BALKAN FLORENCE EXSPRESS.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.12.2012.

Hrvatske zajednice u svijetu raznim manifestacijama obilježavaju predstojeæe božiæne blagdane. Njima u susret družimo se s našim hrvatima u Beèu, Berlinu, Varšavi, Milanu i Aucklandu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.12.2012.

Konaèni prijedlog Zakona o prebivalištu bio je tema zanimljive rasprave održane u srijedu na sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine. Istražujuæi zbog èega se ove godine festival australsko-hrvatskog prijateljstva CROZ neæe održati došli smo do alarmantnih podataka o stanju i meðusobnim odnosima meðu Hrvatima u Melbourneu. Kakve su šanse da se projekt njemaèko-hrvatske nastave uvede u austrijski školski sustav saznali smo na proslavi 10.te obljetnice hrvatske djeèje škole Anno 93 iz Beèa. Odlazimo u Montevideo u Urugvaju, grad u kojem od 1928.g. djeluje Hrvatski dom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.12.2012.

Kako Europa gleda na ulazak Hrvatske u njezinu obitelj istražujemo u ovoj emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? Vodimo vas u Beè, Karlsruhe, Firenzu i Munchen. Govorimo o razvoju društveno-politièkih i gospodarskih precesa u Hrvatskoj u proteklih 15 godina, slušamo EUROPU na glazbeno-književnom putovanju u Beèu, razgovaramo s èlanom i povjerenikom europske komisije za energetiku Gunterom Oettingerom, koji je dugi niz godina podupirao Hrvatsku na njenom euro putu, posjetili smo poèasni konzulat RH u Firenzi i upoznali udrugu DVORI iz Bavarske.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.11.2012.

Gost emisije OH je Nenad Bach. Najavljujemo njegov prvi samostalni koncert u koncertnoj dvorani Linski u rodnome Zagrebu. Josipa Lisac oduševila je beèku publiku svojim nastupom na 8. hrvatskom festivalu glazbe! Družimo se u Munchenu s Marlene Priskiæ, pijanisticom koja trenutno živi u bavarskoj metropoli. Predstavljamo Loretu Kovaèiæ, glazbenicu iz Houstona, koja danas u SADu piše djeèju poeziju.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.11.2012.

U današnjoj emisiji ugostili smo Damira Borovèaka autora knjige Gvozdansko-hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora. Što grad Vukovar danas èini kako bi ponovno privukao razasute Vukovarce u rodni grad? Kako grad heroj doživljavaju njegovi najmlaði graðani? Iako malobrojni, Hrvati u Pekingu meðu Kinezima šire istinu o Vukovaru i Domovinskome ratu. Saznajemo to u razgovoru s novinarkom China Radio Internationala Albertinom Kneževiæ. Nakon oslobaðajuæe presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaèu javili su nam se naši iseljenici sa svih strana svijeta, od Europe do Australije i Novoga Zelanda.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.11.2012.

Žalbeno vijeæe Meðunarodnog kaznenog suda u Haagu izreklo je danas oslobaðajuæu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaèu i oslobodio ih odgovornosti po svim toèkama optužnice. Tko su izabrani predstavnici Savjeta RH za Hrvate izvan RH? Državni ured RH za Hrvate izvan RH raspisao je javni natjeèaj za financiranje programa i projekata udruga i zajednica hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Južnoafrièkoj republici za ovu godinu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.11.2012.

Ministarstvo unutarnjih poslova uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i ministrice kulture donijelo je novi Pravilnik o postupcima stjecanja hrvatskog državljanstva. Pravilnik se odnosi na 100 pitanja na koja æe potencijani hrvatski graðani i potomci hrvatskih iseljenika morati odgovoriti žele li postati hrvatski državljani. Jesmo li ih time izjednaèili? U Beèu je zapoèeo 8. festival hrvatske glazbe. Klapa Chorus Croaticus iz Švicarske proslavila 25. obljetnicu! U Karlshrueu održani Prvi hrvatski dani!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.11.2012.

Na Dušni dan prisjeæamo se hrvatske emigracije, jedne polovine hrvatskog biæa veæ odavna s druge strane granice. Poæi æemo tako do Barcelone posljednjeg poèivališta velikana hrvatske književnosti Janka Poliæa Kamova. Istražiti zbog èega je poèetkom 20.st. stopa smrtnosti nasih useljenika u Americi bila tako visoka i koliko su im pomagale bratske organizacije, koje su im u to doba osiguravale dostojanstven pogreb. Koja su to najstarija hrvatska groblja na Sjeveru i Jugu Amerike? Donosimo prièe o groblju Carlton u Melbourneu i Hrvatskom groblju u Antofagasti.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.10.2012.

Gost Emisije OH je Damir Posavac, naš dopisnik iz Melbournea. U gospodarskim minutama odgovaramo na pitanja kako ulagati ili pokrenuti posao u Hrvatskoj. Razgovarali smo s uspješnim poduzetnikom Marinom Bosotinom, koji pola godine provodi u Dugopolju, a drugu polovicu u Meksiku. Kakva su njegova iskustva ulaganja u domovinu i zbog èega je njegov posao proglašen najuspješnijim europskim pojedinaènim projektom? U Beèu je obilježena 120.ta godišnjica roðenja Ive Andriæa, a u Varšavi je zapoèela nastava na hrvatskom jeziku.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.10.2012.

U austrijskoj obrtnièkoj udruzi u Beèu održan je promotivni skup o 28. èlanici EU, na kojemu je bilo govora o ulasku naše zemlje u EU, bilateralnoj suradnji, posebice gospodarskoj izmeðu Hrvatske i Austrije. Bilo je rijeèi i o prijelaznom roku u kojem hrvatska radna snaga, nakon ulaska RH u EU neæe imati pristup austrijskom tržištu radne snage. U drugom dijelu emisije govorimo o hrvatskom jeziku izvan domovine; upoznajemo ravnatelja Centra Hrvatskih studija na sydnejskom Sveuèilištu Macquarie Luku Budaka. Posjetili smo i Rešetare u Slavoniji u kojima se tradicionalno poèetkom jeseni održava Susret s pjesnicima iz iseljeništva.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.10.2012.

U 40 milijunskoj Poljskoj jaèa želja za povezivanjem i registracijom malobrojne, ali vrlo poduzetne hrvatske zajednice. U Goteborgu u Švedskoj održan je 7. Hrvatski festival djece i mladih, a u pripremi je Smotra hrvatske kulture, manifestacija koja desetljeæima okuplja naše ljude u želji za oèuvanjem identiteta i generacijskoj obnovi tamošnje hrvatske zajednice. Upoznajemo èlanove hrvatske zajednice u Danskoj. Prisjeæamo se Mikea Vuceliæa, jednog od kljuènih ljudi u misiji Apollo 11 i Apollo 13.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.10.2012.

Premijer Zoran Milanoviæ u posjetu hrvatskim iseljenicima u New Yorku i Pittsburgu, Dan Hrvatske u Grazu u organizaciji Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, Vlade Štajerske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastukture. U Beèu završena šesta Podunavska konferencija Start me up, na kojoj je sudjelovao i gradonaèelnik grada Zagreba Milan Bandiæ. Prvakinja svijeta u boksu, Hrvatica Nikolina Orloviæ u sijeènju iduæe godine brani titulu u Berlinu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.09.2012.

Na pragu ulaska u EU, Francuska je Hrvatskoj posvetila Festival kulture-Croatie, la voici, koji smješta osebujnost naše zemlje u srce meðunarodne umjetnièke scene. 28. meðunarodni filmski festival Festroia odaje priznanje hrvatskoj kinematografiji, a na dan otvorenja festivala portugalski je parlament ratificirao pristupni ugovor Hrvatske s EU. Zbirka poezije Slatka Sloboda urednice Željke Lovrenèiæ ovih je dana objavljena u Madridu. Španjolska javnost oèekuje promociju! Knjigom Sudbonosno putovanje Carmelita Zibilich iz New Orleanska uspješno je povezala Pelješac, Boku Kotorsku i amerièku državu Luizijanu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.09.2012.

U Veleposlanstvu RH u Beèu predstavljen program 42. Varaždinskih baroknih veèeri. U Beèu utemeljena prva Hrvatska tradicionalna glazbena akademija. Upoznajemo KUD Silvije Strahimir Kranjèeviæ iz Zuricha i vodimo vas na najstariju i najposjeæeniju berlinsku jesensku manifestaciju - Dane vina i vinogradara na kojima su se 20. put predstavili i èlanovi zavièajnog kluba Broðani.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.09.2012.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusiæ na 13. meðunarodnoj konferenciji Udruženja instituta za ljudska prava u Beèu predstavila je hrvatsku politiku spram ljudskih prava i sastala se s austrijskim kolegom Michaelom Spindelegerom s kojim je razgovarala o hrvatsko-austrijskim bilateralnim odnosima. Australsko-hrvatski tjednik Nova Hrvatska nastavlja s radom! Imotska Hasanaginica postavlja se u veljaèi iduæe godine u nacionalnoj operi u Istambulu. U Stonu se družimo s polaznicima ljetnog kampa HMI Eco Heritage Task Force.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.09.2012.

Nacionalna federacija amerièkih Hrvata održala je godišnji sastanak na kojemu je istaknuta njihova uloga u jaèanju meðunarodnog položaja RH i lobiranje meðu tamošnjim kongresmenima i senatorima kako bi se ukinule vize za hrvatske graðane. Zabilježili smo susret predstavnika hrvatske i židovske etnièke zajednice u Geelongu! Predstavljamo Socijalnu službu na hrvatskom jeziku u Badenu i vodimo vas na proslavu 11o. og roðendana orkestra Wellebit iz Berlina!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.08.2012.

Koliko su i kako iseljenièki portali promijenili odnose izmeðu domovine i iseljeništva, osuvremenili komunikaciju i tako privukli 2. i 3. generaciju Hrvata èut æemo u prièi o jednome hrvatskom portalu Hrvatskom glasu Berlin kojemu je u samo tri godine postojanja uspjelo dnevno pridobiti èak 13 tisuæa posjetitelja! Predstavljamo zbornik Gastarbeiter-otiæi, ostati, vratiti se! O ovoj hibridnoj kulturi, trankulturalnosti, radu i novcu govorimo u nastavku emisije. Posjetite nas na www.hrt.hr.hrvatski radio na zahtjev...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.08.2012.

Gost emisije je Australski Hrvat Fabijan Lovokoviæ, dugogodišnji urednik èasopisa Spremnost iz Sydneya, autor knjige Australija - nastojanja i postignuæa i sam živi sudionik jednog velikog iseljenièkog vala koji je opustošio domovinu, a na novi, gotovo nepoznati kontinent Australiju doveo radnu snagu koja zaslužuje divljenje i uvažavanje u svakom smislu...èut æete i zašto.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.08.2012.

Pozivamo vas da u ovoj ljetnoj emisije zaplovite s nama valovima južne Amerike. Naša je prva postaja Caracas, a na produbljivanju hrvatsko-venezuelske suradnje uz pomoæ hrvatkih iseljenika puno je napravio poèasni konzul RH u toj zemlji Zdravko Sanèeviæ. Saznajemo u kojim podruèjima najbolje suraðujemo i kako živi tamošnja hrvatska zajednica. U drugom dijelu emisije bit æemo u prijestolnici daleke Argentine. O tamošnjim Hrvatima puno je pisala Karmen Vrljièak, èija je knjiga o Hrvatima u Argentini uvrštena u nastavni plan na Sveuèilištu u B.A. Upoznajemo i jednu od triju voditeljica na radiju Croatias Totales Stellu Hubmaye. Putovanje završavamo u Cordobi....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.08.2012.

Gost emisije je berlinski slikar Lovro Artukoviæ....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.07.2012.

Amerièka tv novinarka i producentica, Emmyem nagraðena Ashley Colburn peti je put u Hrvatskoj! Ovoga puta kako bi promovirala svoj sedmodijelni putopisni serijal o ljepotama naše zemlje Wonders of Croatia! Što je zabilježilo redateljsko oko poznatog Zadranina Miljenka Dujele na proputovanju Australijom? Zavirili smo i u argentinski pokrajinu Tukuman u kojoj živi vrlo aktivna zajednica potomaka hrvatskih iseljenika, u Dubrovniku se družili s jednim iseljenikom iz Perua i doznali tko je organizirao plovidbu prvog hrvatskog party broda u Švicarskoj....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.07.2012.

Austrijski perlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor! Predstavljemo hrvatske filmove nagraðene na inozemnim festivalima. Hrvatski pisci na stranim jezicima-novi je projekt VBZ-a kojim æe se jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda predstavljati stranoj publici. Gost emisije je prevoditelj, pjesnik i esejist Mario Suško, Hrvat iz BiH koji živi u SAD-u. Ovoga nas je ljeta posjetila MISS Amerike Teresa Scanlon koja korijene vuèe s otoka Ilovika....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.07.2012.

Obilježena 20.ta obljetnica hrvatske diplomacije, u Beèu na sastanku Zajednièkog savjetodavnog odbora EU i RH istaknuta važnost ulaska Hrvatske u EU, dio slavne dubrovaèke diplomacije predstavljen je nedavno u Briselu. ''Obale i apstraktni morski krajolici'' naziv je izložbe slika posavskog Hrvata Vlade Perkoviæa, koja je otvorena u hrvatskom Veleposlanstvu u Beèu...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.07.2012.

Povodom Dana Velike Britanije, koji je protekli tjedan obilježen na Hrvatskome radiju, u društvu Hrvata koji žive u Londonu pokušat æemo vam približiti suvremeni život te zemlje! Saznajemo i koliko prosjeèan Britanac zna o našoj zemlji te kako Hrvatsku vide danas.... Drugi dio emisije posveæen je jednom nepravedno zaboravljenom, do danas kontroverznom dogaðaju, kako za Hrvatsku, tako i Australiju-velikom egzodusu iz Australije u doma Hladnoga rata. Autor istoimene studije je australski Dalmatinac Walter Vori Laliæ iz Sydneya....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.06.2012.

Na Ellis Islandu u New Yorku otvorena izložba MERIKA-iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku od 1880-1914. godine. Uoèi ove izložbe u istarskom klubu Rudar u New Yorku otvoreni su Dani srednje Europe. Bili smo na proslavi Dana državnosti u Munchenu. Najavljujemo 3. Starigrad Paklenica Film Festival koji je poèetkom mjeseca predstavljen u Beèu, a zanimljivo je da je povezao Gradišæanske Hrvate s našim kulturnjacima....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.06.2012.

Na 20. obljetnici Hrvatskog povijesnog instituta i Hrvatskog kolegija u Beèu iznova je aktualiziran položaj hrvatskoga jezika u Austriji. HSK tim povodom poziva roditelje djece školske dobe na anketiranje kako bi se utvrdilo postoji li interes za nastavu hrvatskoga jezika u Austriji. U organizaciji udruge bosanskih Hrvata Prsten u Banja Luci je održan okrugli stol na temu održivi povratak bosanskih Hrvata - stanje i perspektive. U Berlinu je obilježena Hercegovaèka veèer, a u Munchenu otvoreni Dani hrvatskih vina, turizma i kulture!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.06.2012.

Ova je emisija snimljena nakon nedjelje, 10. lipnja u ozraèju velikog uspjeha naše reprezentacije na utakmici s Irskom. Istražujemo zašto je Hrvatska Poljacima omiljena zemlja, koliko Hrvata danas živi u Poljskoj, kakve moguænosti nudi Poljska mladim ljudima u odnosu na Hrvatsku i što poruèuju onima koji žive na spakiranim koferima i èekaju svojih 5 minuta...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.06.2012.

Hrvatsko-austrijska trgovinska komora u Grazu je obilježila 10. obljetnicu djelovanja! U Milanu je na talijanskom sajmu nekretnina Expo-Italija Real Estate predstavljena izložba BeCROATIVE Hrvatske gospodarske komore. Zašto je sedam hrvatskih povjesnièara demantiralo njemaèkoga novinara Urlicha Schillera u njegovom pamfletu Deutschland und seine Kroaten? Gošæa emisije je Željka Lovrenèiæ koja se nedavno vratila iz Argentine i Paragvaja. Predstavljamo emisiju Poezija u eteru koja se emitira na radiju èileanskog Sveuèilišta UNIVERSIDAD DE CHILE.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.06.2012.

Uoèi Olimpijskih igara u Londonu mreža CSYPN koja okuplja Hrvate u britanskoj metropli priprema Hrvatski dan! Hrvati u Padovi sudjelovali su na 22. Festi dei popoli-Meðunarodnom sajmu naroda. U Beèu je u povodu UNESCO-ovog Svjetskog dana kulture raznolikosti održana 5. po redu manifestacija ''Kulture pozivaju za stol''. Gost emisije je Selimir Ognjenoviæ, direktor tvrtke I. D. Riva Tours iz Munchena, vodeæeg njemaèkog touroperatora specijaliziranog za hrvatsko tržište.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.05.2012.

Na 25. sastanku va vrhu NATO saveza sudjelovala je i Hrvatska na èelu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanoviæem. Saznajemo kako je protekao njegov susret s hrvatskim iseljenicima i posjet izložbi Hommage Ivanu Meštroviæu povodom 50.te obljetnice smrti velikog hrvatskog kipara. Povodom obilježavanja Dana Europe u Grazu je održana konferencija ''Hrvatska-28. èlanica EU''. Jesu li Hrvati spremni za Eu, pitali smo to hrvatske iseljenike iz Munchena na predavanju ''Hrvatska kao buduæa èlanica EU na pragu novog partnerstva s Njemaèkom''. Pratimo turneju Klinaca s Ribnjaka Djeca Hrvatske djeci Europe i najavljujemo izložbu Hrvatska dijaspora na grafitima u Dubrovniku...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.05.2012.

Hrvati u Padovi proslavili su blagdan Svetog Leopolda Mandiæa. Predstavljamo roman prvijenac ''Svaki dan, svaki sat'' splièanke Nataša Draganiæ iz Njemaèke. Gošæa emisije je pjesnikinja Ana Blažekoviæ iz Buenos Airesa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.05.2012.

Uoèi proslave sv. Duje u Splitu Branka Beziæ Filipoviæ, voditeljica splitske podružnice HMI predstavila je knjigu Veterani Hajduka 1977. - 2012. Gradovi Bad Homburg i Dubrovnik obilježili su 10. obljetnicu kumstva, za koje je ponajviše zaslužna humanitarka Olga Stoss. Èikaška župa sv. Jeronima proslavila je 100.ti roðendan! Prisjetit æemo se tim povodom istaknutih Hrvata u Chicagu. U povodu Dana Opæine Blato i blagdana sv. Vincence u Sydneyu je održana 30.ta tradicionalna Blatska noæ!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.05.2012.

Ovoga tjedna vodimo vas na završnicu Smotre Hrvatski mozaik u Rimu u sklopu koje je održana Veèer poezije Vlade Gotovca. Bili smo na promociji dokumentarnog filma Krleža Željka Seneèiæa u Beèu. Istražili kako Hrvati doživljavaju svoja pisma i kakva je buduænost hrvatskoga jezika. Otkrivamo kako je publika u Berlinu doživjela predstavu ZKM-a Ovo bi mogla biti i moja ulica, koja progovara o nasilju meðu mladima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.04.2012.

Ovoga tjedna u emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo vodimo vas u Rim na smotru Hrvatki mozaik u sklopu koje se predstavljaju manjinske zajednice koje djeluju u glavnom gradu Italije. U Berlinu je održana 5. blistava noæ klasike. Generalni konzul RH u Melbourneu Antun Babiæ posjetio je u ožujku hrvatske iseljenike u Port Lincolnu i sveèano dodijelio hrvatska državljanstva Australcima hrvatskoga podrijetla. Predstavljamo u emisiji i roman liv australske autorice hrvatskoga podrijetla Morgan Yasbincek.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.04.2012.

Koliko su i kako iseljenièki portali promijenili odnose izmeðu domovine i iseljeništva, osuvremenili komunikaciju i tako privukli 2.i 3. generaciju Hrvata èut æemo u prièi o jednome hrvatskom portalu Hrvatskom glasu Berlin kojemu je u samo tri godine postojanja uspjelo dnevno pridobiti èak 13 tisuæa posjetitelja! Predstavljamo zbornik Gastarbeiter-otiæi, ostati, vratiti se! O ovoj hibridnoj kulturi, trankulturalnosti, radu i novcu govorimo u nastavku emisije. Posjetite nas na www.hrt.hr.hrvatski radio na zahtjev...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.04.2012.

Predstavljamo knjigu Povijest amerièkih Hrvata Jurja Škrivaniæa-prvu cjelovitu povijest amerièkih Hrvata od otkriæa Amerike do 1915.g. Na Brownovom forumu o gospodarskim moguænostima u Opatiji amerièki senator Mark Begiæ najavio je poticanje amerièkih investicija u hrvatski turizam. Gost emisije je Damir Murkoviæ-predsjednik Asocijacije privrednih komora za srednju Europu i Hrvatske zajednice u Italiji. Upoznajemo i jednu umjetnicu iz Buenos Airesa koja se bavi oslikavanjem pisanica po uzoru na tehniku slikanja tipiènu za hlebinsku školu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.04.2012.

Hrvatski iseljenici iz SAD-a izrazili su odluènost za ukljuèivanje na domaæu politièku scenu, a najavljuju i skoro osnivanje iseljenièke stranke i banke. Predstavljamo knjigu Stanovništvo i migracije iz sjeverne Istre Ede Merliæa. Koprivnièko-križevaèka županija poklonila je Beèu Pisanicu od srca, a kako se Uskrs slavi u Melbourneu, isprièao nam je povratnik Vid Borovac.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.03.2012.

U ovom susretu u emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo predstavljamo dokumentarni film Novozelandske prièe nastao u produkciji HRT-a, a prati živote potomaka prvih Dalmatinaca koji su naselili ovu otoènu zemlju i novije doseljenike koji uglavnom žive u Aucklandu. Družimo se i s kiparom Marinom Mariniæem i snimateljem Makom Vejzoviæem- autorima izložbe MI Hrvati koja prikazuje suživot Maora i Tarara u zemlji Dugog bijelog oblaka. Nevjerojatna Hrvatska izložba mladog fotografa Marka Vrdoljaka putuje svijetom...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.03.2012.

Emisija posveæena Veèernjakovoj domovnici 2012. - izboru najpopularnijih hrvatskih iseljenika.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.03.2012.

Hrvatska se protekli tjedan uspješno predstavljala izvan svojih granica; imala je svjetsku promociju hrvatskog tradicijskog blaga i primila prvog turistièkog Oskara.  Na tragu spomenutoga vodimo vas u Beè na otvorenje izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCOovim listama i na 46. meðunarodni sajam turizma ITB Berlin 2012. Gost emisije je gradonaèelnik Dubrovnika Andro Vlahušiæ koji se vratio s jednotjednog putovanja u Sjedinjene države. U samom centru Rima otvorena je izložba Zadar i zadarski krajolik hrvatskog umjetnika Adama Marušiæa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.03.2012.

Središnji odbor Hrvatskog svjetskog kongresa održao je godišnji redovni sastanak na kojemu je predstavljeno novo vodstvo ove najveæe meðunarodne hrvatske organizacije, predstavljeni su buduæi projekti i dodijeljena priznanja istaknutim èlanovima ove Udruge i pojedincima iz domovine koji su pridonijeli boljim odnosima domovinske i iseljene Hrvatske.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.03.2012.

HSK u Zagrebu odražava redovni sastanak, Filip Zloušiæ ostaje na èelu HKD Napredak u Beèu, na meðunarodnom sajmu turima u Munchenu Hrvatska meðu top 5 destinacija za odmor, upoznajemo zanimljivog znanstvenika iz Munchena....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.02.2012.

Bili smo na 21. Hrvatskom balu u Beèu, družili se s dobitnicom nagrade HMI-podružnice Rijeka S.S. Kranjèeviæ Imoæankom Dušankom Maduniæ Ivankoviæ iz Padove, prisjetili se o èemu je pisala Hrvatska iskra, nekada jedine hrvatske novine u Torontu te upoznali muzikologinju i pjevaèicu Katarinu Livljaniæ s pariškom adresom, sve poznatiju u europskim krugovima.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.02.2012.

Hrvatski svjetski kongres Austrije pokrenuo je projekt Hrvatski je naš izbor-nastava materinskoga jezika kao sastavnog djela austrijskog obrazovnog sustava. Najavljujemo 21. hrvatski bal u Beèu i 4. meðunarodni karneval u organizaciji hrvatskih krovnih udruga u Austriji. U GK u Zurichu otvorena je izložba èlanica udruge Kravata slikarice Iris Smokvine i kiparice Nade Schonenberger Petrak. Povodom dana sjeæanja na blaženog kardinala A. Stepinca predstavljamo ovu ustanovu koju su osnovali hrvatski franjevci u Buenos Airesu prije 50 godina.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.02.2012.

Na 5. integracijskom summitu njemaèka kancelarka Angela Merkel i predsjednik HSKNJ Mijo Mariæ predstavili su Nacionalni akcijski plan za integraciju. Hrvatski nogometni trener Ivica Vastiæ postao je trenerom prve momèadi beèke Austrije i veleposlanikom integracije u Austriji. Predstavljamo knjigu Hrvatske zajednice u Australiji-nastojanja i postignuæa uglednog politièkog migranta i vrsnog poznavatelja ove tematike Fabijana Lovokoviæa. U povodu 100.-te obljetnice Župe Sv. Jeronima u Chicagu prisjeæamo se važnih pojedinaca hrvatske zajednice u tom amerièkom gradu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.02.2012.

Mediteran kakav je nekada bio možda se ponajviše prepoznaje u Festi sv. Vlaha u Dubrovniku. No i Dubrovèani diljem svijeta ponijeli su sa sobom obièaje staroga kraja, svoj Grad i sv.Vlaha. Kako Festu slave Hrvati u Peruu i Sjedinjenim državama saznajemo u današnjoj emisiji. Po èemu je posebna i po èemu se istièe hrvatska zajednica u New Orleansu, Luizijani isprièala nam je generalna konzulica RH u Chicagu dr. Jelena Grèiæ Poliæ. Vodimo vas i u Beè na 10. meðunarodnu smotru folklora!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.01.2012.

Hrvatska kulturna zajednica iz Zuricha jedna je od prvih službeno priznatih Udruga u Europi, i danas, nakon 40 godina nazivaju je pravom èuvaricom i promicateljicom hrvatskog kulturnog identiteta u Švicarskoj. Saznajemo tko su dobitnice nagrade Njemaèko-hrvatskog društva Bonn Frano Basiæ za 2011. g. Najavljujemo 10. meðunarodnu smotru folklora u Beèu. Na kraju emisije vodimo vas na najjužniju naseljenu toèku na zemljopisnoj karti, argentinsku Ushuaiu, u kojoj je prvi hotel podigla obitelj Mustapiæ...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.01.2012.

Proteklo je punih 20 godina od meðunarodnog priznanja RH! Island æe ostati zapamæen kao prva zemlja koja je meðunarodno priznala RH, a potom je to uèinila i Njemaèka. Vodimo vas stoga u posjet ovim dvjema zemljama. 22. sijeènja Hrvati u domovini i svijetu izlaze na referendum o ulasku Hrvatske u EU. Kako su o tome informirani Hrvati u Njemaèkoj? Hoæe li završna faza pristupa Hrvatske EU otvoriti nove perspektive hrvatskom gospodarstvu? Hrvatski svjetski sabor održao je skup u Zagrebu na kojemu je važna tema bila zajedništvo Hrvata i njihov doprinos u gospodarskom i politièkom razvoju Hrvatske...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.01.2012.

Upoznajemo dr. Mladena Vraniæa iz Toronta, vodeæeg struènjaka u svijetu u istraživanju i lijeèenju dijabetesa. Bili smo na koncertu Zipèica u Beèu u sklopu kojega je promoviran istoimeni projekt kojemu je cilj promovirati hrvatsku kulturnu baštinu u domovini i svijetu. Naši su gosti Lidija Bajuk, Matija Dediæ i Sandra Hrašæanec. Ženska vokalna skupina Valovi iz Buenos Airesa proslavila je 10.-tu godišnjicu postojanja. Tim smo povodom razgovarali s jednom od èlanica skupine gðom Darijom Trošelj.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.01.2012.

U ovoj æemo se emisiji prisjetiti svih važnih dogaðaja koji su obilježili 2011. godinu.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.12.2011.

I u današnjoj æemo emisiji èuti kako naši ljudi diljem svijeta èuvaju stare hrvatske Božiæne obièaje i kako su ih od zaborava saèuvali sve do danas u svojim drugim domovinama diljem svijeta. Posjetili smo dva hrvatska društva u Švedskoj Velebit u Goteborgu i HKD Vladimir Nazor u Eskilstuni. Bili smo na meðunarodnoj izložbi jaslica u Salzburgu na kojoj je svoj primjerak izložila i udruga Hrvatski san. Poslušali smo i Božiæni koncert Vitomira Ivanjeka Vite u Beèu na kojemu je nastupila Bernarda Brunoviæ.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.12.2011.

Ovu smo emisiju posvetili proslavama Božiæa u hrvatskim zajednicama u svijetu. Razdoblje je to u godini koje možda ponajviše budi nostalgiju za domom, domovinom, izvornosti i zajedništvom. A kako približiti osjeæaj hrvatskoga Božiæa u multikulturalnoj Australiji, Sjedinjenim državama i diljem Europe. To znanje od zaborava èuvaju naši Hrvati u svijetu, neke smo tom prigodom posjetili.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.12.2011.

Predstavljamo mlade i obrazovane Hrvate, zaposlenike Vijeæa Europe, koji su radili na hrvatskom Pripremnom ugovoru za èlanstvo u EU. Veliku pomoæ Hrvatskoj na putu u Uniju pružila je i njemaèka pokrajina Baden Wurttemberg na èelu s veleposlanikom ove pokrajine u Bundesratu Peterom Friedrichom. U Beèu je održan 8. ekonomski forum na kojemu je sudjelovala i Hrvatska. Hrvatski klub u Aucklandu proslavio je 20. roðendan, u jeku su pripreme za Božiæni koncert folklornog ansambla Kralj Tomislav na kojemu se združuju èetiri kulture i jeziène skupine novozelandskoga podneblja. Gost emisije je voditelj Folklornog ansambla Kralj Tomislav - Goran Kaèurov.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.12.2011.

Krajem mjeseca studenog u Bruxellesu su otvoreni Dani Matice Hrvatske. "Zašto Dubrovnik" treæi dokumentarni film Miljenka Dujele prikazan je u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. Nadvojvoda Karl von Habsburg uruèio je spomen medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih vojnih postrojbi. U argentinskom gradu Comodoro Rivadavia jedan je trg dobio ime Hrvatska!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.12.2011.

Pratimo aktualnosti vezane uz biraèka mjesta za glasovanje u inozemstvu: Njemaèka, Švicarska, Švedska, Bosna i Hercegovina, SAD i Kanada. Koliko je registriranih biraèa na pojedinom podruèju, jesu li biraèi pravovremeno i dobro informirani o glasovanju, kakva su iskustva njihova sudjelovanja u prethodnim izborima, raste li njihov interes za izlazak na glasovanje ili ne.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.11.2011.

Aktualnosti uz parlamentarne izbore 2011. Predstavljanje stranaka i glasovanje u 11. izbornoj jedinici. Razgovarali smo s veleposlanicima i konzulima u Australiji i državama Južne Amerike u kojim su objavljena biraèka mjesta za glasovanje na predstojeæim izborima, Èileu, Argentini i Venezueli. Jeli udaljenost mjesta stanovanja od birališta prepreka u dolasku ljudi na glasovanje? U sklopu 7. festivala Hrvatske glazbe u Beèu 15. studenog nastupio je i tamburaški orkestar Hrvatske Radio Televizije koji je oduševio beèke hrvate i austrijance. Drugi dio emisije provest æemo na južno amerièkom kontinentu. Saznati više o hrvatskom folklornom društvu Zrinski u Buenos Airesu i upoznati Mirtu Mihoviloviæ koja æe nam govoriti o svojim precima s otoka Braèa koji su u prošlom stoljeæu uselili u Èile.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.11.2011.

Kako bi hrvatskim iseljenicima olakšali razumijevanje nadolazeæih parlamentarnih izbora, ali i proces ostvarivanja njihovog biraèkog prava prvi dio emisije posvetili smo temi IZBORA 2011. Iz Beèa; Austrija je za ratifikaciju Pristupnog ugovora RH i EU. Isabel Torres Dujisin, profesorica povijesti s Filozofskog fakulteta Sveuèilišta u Èileu jedno od svojih zapaženijih radova posvetila je Pašku Baburici. Beèka opera proslavila je roðendan èuvene hrvatske operne pjevaèice Sene Jurinac.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.11.2011.

Najavljujemo suradnju gradova Skradina i Salzburga. Rijeè je o projektu koji obuhvaæa kulturnu i turistièku suradnju i promociju Hrvatske u Austriji. Saznajemo kakav program nudi ovogodišnji 7. festival Hrvatske glazbe u Beèu. U Melbourneu je zapoèeo festival Australsko-hrvatskog prijateljstva CROZ. Zavièajni klub Broðani iz Berlina obilježili su 20. tu obljetnicu humanitarnog djelovanja. Upoznajemo Gianfranca Gerghoria.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.11.2011.

Povodom Dana Svih svetih i Dušnoga dana prisjeæamo se velikih iseljavanje našega stanovništva u nove svjetove. Mnogi se od njih nikada nisu vratili kuæi, ali su duhom uvijek bili u domovini. Posjetit æemo danas El Shatt, izbjeglièki logor našega naroda na Sinajskom poluotoku i govoriti o iseljavanju Meðimuraca u Australiju. Prièe su to u kojima je satkana sva naivnost i snaga hrvatskoga èovjeka koji je u nepoznatome stvorio bolji život. Prihvatio drugu domovinu, kojoj je pridonosio svojim radom, nikada ne zaboravljajuæi stari kraj.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 28.10.2011.

Skupina znanstvenika iz poznate amerièke biotehnološke kompanije Genentech, meðu kojima je i Hrvat Domagoj Vuèiæ, došla je do važnog otkriæa, koje bi moglo dovesti do novog lijeka za odreðene vrste tumora. Nizozemski Hrvati pripremaju se za obilježavanje dvaju obljetnica-50godina od dolaska Hrvata u Nizozemsku i 40. godina od osnutka HKM za tu zemlju. O integraciji Hrvata iz BiH u Austriji govori veleposlanik BiH Haris Hrle. Gošæa emisije prof. Val Èosiæ Peisker s australskog Sveuèilišta za tehnologiju i dizajn.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 21.10.2011.

Teo Jurdana, povratnik iz Amerike svoj je amerièki san ostvario kod kuæe otvorivši ugostiteljski objekt kakav Hrvatska do sada nije imala. Kako teku pripreme za festival Australsko-hrvatskog prijateljstva CROZ javlja nam Nina Kovaèina iz Melbournea. Èasopis Insieme pokrenut 1996. g. danas je za Hrvate u Italjij važno glasilo i most koji spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku s prijateljima Talijanima. Vodimo vas i na tradicionalno druženje tršèanskih Hrvata.....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 14.10.2011.

Hrvatska i Austrija potpisale meomorandum o suradnji na podruèju poljoprivrede, u Grazu održan Hrvatski Dan. Invest in Croatia-gospodarski dogaðaj broj jedan u Hrvatsku privukao renomirane hrvatske iseljenike, koji su zainteresirani za ulaganja u domovinu. Gost emisije je Damir Posavac, naš dopisnik iz Australije.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 07.10.2011.

Hrvatski svjetski kongres Njemaèke održao je godišnju izbornu skupštinu. Saznajemo kako je protekla 1. Hrvatska noæ u Berlinu. Hrvatski narodni dom iz Hamiltona ove godine slavi 85. roðendan. Upoznajemo istaknutog Èileanskog Hrvata-senatora Balda Prokuricu. Govorimo i o Hrvatima u Peruu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 30.09.2011.

Prosvjedni skup koji je okupio Hrvate iz domovine i iseljeništva pod nazivom Pravda je izgubila ravnotežu održan je u Haagu protekle subote. Doktor povijesti Ante Èuvalo nakon dugogodišnjeg staža provedenog u iseljeništvu vratio se u rodni Ljubuški. Èileanac hrvatskih korijena Andres Morales Milohniæ u Zagrebu je predstavio svoju novu knjigu Pjesme/Poemas...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 23.09.2011.

Poèetkom ove školske godine u pokrajini Hessen uvedena je nastava hrvatskoga jezika prema ugovoru MZOŠ s pokrajinskim ministarstvom u Hessenu. Gosti emisije: Zvonimir Mitar, urednik hrvatskog portala u Švicarskoj www.croatia.ch te novinar i predsjednik Hrvatskog humanitarnog foruma. Elsie Ivanèiæ Dunin, Amerikanka hrvatskog podrijetla, koja je Morešku uvrstila na kartu zemalja svijeta koje njeguju maèevalaèke plesove. Karlos Špehar, Hrvat iz Brazila, ugledni doktor agronomije.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 16.09.2011.

Razgovaramo s Pericom Mijiæem, predsjednikom Austrijsko - hrvatske udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno Anno 93 iz Beèa. Na 8. Berlinskom sajmu umjetnosti nastupila je i hrvatska umjetnica Irma Markulin. Oslikani portret Dore Pejaèeviæ nakon 90 godina u Hrvatskoj! Hrvatski klub Sokol iz Antofagaste organizirao je sportsko natjecanje meðunarodnog košarkaškog turnira.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 09.09.2011.

Od 1. rujna u Njemaèkoj æe vrijediti elektronska iskaznica o statusu boravka u zemlji tkz. eAT iskaznica. Ususret Croz-u, Festivalu australsko-hrvatskog prijateljstva, koji æe se u studenom održati u Melbourneu, razgovarali smo s organizatoricom projekta. Saznajemo kako su protekla ovogodišnja okupljanja Hrvata u SAD-u; Hrvatski dan u organizaciji HBZ u Pittsburgu i proslava Velike Gospe u Chicagu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 02.09.2011.

Gošæa emisije glumica, pripovjedaæica, profesorica, diplomatkinja, politièarka i pravnica Kominjanka s pariškom adresom Ivanka Paul.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 26.08.2011.

Kulturni turizam u lijepu našu, uz strance i hrvatske graðane iz europskih zemalja, sve više privlaèi i potomke hrvatskih iseljenika s raznih meridijana, od juga Afrike, do Patagonije i novozelandskog južnog otoka. Jesu li oni prepoznali Hrvatsku kao jednu od vodeæih destinacija okrenutu kulturnom turizmu i je li Hrvatska, s druge strane, dovoljno apostrofirala iseljeništvo kao znaèajan potrošaèki segment i nezaobilazan promidžbeni èimbenik?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 19.08.2011.

Odlazimo u hrvatsku regiju koju nisu zaobišli svi važni migracijski procesi, poèevši od Prvoga, Drugoga Svjetskog rata, 60ih i 70ih godina prošloga stoljeæa i Domovinskoga rata-Imotsku krajinu. U potrazi za odgovorima - koliko su migracije ostavile traga na kraj, na ljude u materijalnom i duhovnom smislu, ali i koliko je povratak naših ljudi iz europskih i prekomorskih zemalja pridonio regiji nekoliko smo dana proveli u Opæini Lovreæ Opanci....


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 12.08.2011.

U današnjoj emisiji putujemo Europom, Sjevernom i Južnom Amerikom i Australijom u potrazi za prièama i ljudima koji èuvaju i njeguju hrvatsku autohtonu kuhinju daleko od domovine, kao važan dio identiteta hrvatskoga naroda.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 05.08.2011.

U Nerezinama na otoku LOšinju održano je 5. tradicionalno druženje iseljenika pod okriljem Zavièajnog i dobrotvornog društva svetog Frane Nerezine-New York 1898. Upoznajemo jednog neobiènog hrvatskog iseljenika, Filipa Šundova iz Limburga. Donosimo prièu o jednom od najuspješnijih nogometnih klubova u iseljeništvu SD Croatia Berlin. Upoznajemo i Alana Bojaniæa iz Bolivije, sveuèilišnog profesora, inženjera agronomije, predsjednika organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu za podruèje Latinske Amerika i Kariba.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.07.2011.

24.srpnja u Zagrebu je završila 45. smotra folklora, ove godine posveæena Hrvatima koji žive izvan Hrvatske. S nekima od njih i mi smo se u ovotjednom izdanju emisije družili, pjevali i plesali. Upoznajemo pravog amerièkog veterana u sviranju tamburice Jerrya Grèeviæa te folklorna društva Kolo Slavuj iz Beèa i Pajdaše iz Bostona, Sjedinjenih država.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.07.2011.

U ovotjednom ljetnom izdanju emisije odlazimo na otok Školjiæ na kojemu su u sklopu Matièinog Seminara stvaranja kazališta boravili iseljenici iz BiH,Vojvodine, Italije, Francuske, Kanade i s Novoga Zelanda.Talijan Silvio Zilliotto pokrenuo je teèaj hrvatskoga jezika u Milanu. Izložbom Izazov kravate-kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi zakljuèen je program hrvatskih kulturnih dogaðanja koji su za vrijeme maðarskog predsjedanja Unijom organizirani u Budimpešti. U kanadskom gradiæu Wellandu nedavno je u sklopu manifestacije meðunarodnih ruèkova predstavljen i hrvatski ruèak!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.07.2011.

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske prihvatio je prijedlog Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH kojim se predviða jaèanje veza hrvatskih iseljenika s domovinom kroz kulturne, obrazovne, znanstvene i gospodarske djelatnosti. U okviru programa unaprijeðenje aktivnosti gospodarske diplomacije MVPEI pokrenulo je program aktiviranja hrvatskih trgovinskih atašea. Prvi atašei, u povijesti hrvatske vanjske gospodarske diplomacije odlaze u Ljubljanu, Beè, Munchen, Milano i Chicago.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.07.2011.

U Splitu je krajem lipnja održano II. svjetsko nogometno prvenstvo iseljenièkih klubova. Na natjecanju je sudjelovalo 8 momèadi i iz cijeloga svijeta od Europe, Sjedinjenih država do Australije. Doznajemo tko su dobitnici ovogodišnjih stipendija Hrvatske školske zaklade iz Sjeverne Kalifornije. Predstavljamo dvojezièni englesko-hrvatski roman Vremepolov -The time machine prof. hrvatskoga jezika iz Mississauge Ane Baèiæ.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.07.2011.

Emisija posveèena Danu državnosti RH i 20. obljetnici neovisnosti. Èut æemo kako su ovaj jubilej obilježili Hrvati u Boliviji, Èileu, Austriji i Njemaèkoj.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 24.06.2011.

Upoznajemo Ziggy Mrkich, Australsku fotografkinju hrvatskih korijena koja veæ 15 godina živi u Hollywoodu. Govorimo o promidžbi hrvatske kulturne baštine u svijetu i institucijama u Hrvatskoj koje veæ godinama svojim programima potièu na osvješæivanje ove problematike. Željka Lovrenèiæ izdala je novu knjigu Književni prikazi i drugi zapisi, u kojoj, meðu ostalim, obraðuje i teme hrvatskoga iseljeništva. Razgovaramo s dr. Mateom Martiniæem, uglednim èileanskim akademikom, pravnikom i povjesnièarom.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.06.2011.

Izložbom BE CROATIVE Hrvatska se prvi puta predstavila na znamenitom pariškom trgu Palais Royal u organizaciji HGK, HTZ i Veleposlanstva RH u Parizu. Potpisana je i izjava o namjeri održavanja Hrvatske kulturne sezone 2012. u Francuskoj. Sudjelovanje na Meðunarodnoj smotri folklora u mjesecu srpnju u Zagrebu najavio je i argentinac hrvatskih korijena Willy Terassas, koji je veæinu svog profesionalnog života posvetio prouèavanju hrvatskoga folklora. Gosti emisije su supružnici Vlado i Rajka Franjeviæ, koji žive i kulturno djeluju u Lihtenštajnu.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 10.06.2011.

Novi prosvjed Amerièkih Hrvata! Ovoga puta oštra kritika UN-u i meðunarodnom sudu pravde. Istoga dana u izdanju Washington Timesa objavljen je èlanak pod naslovom Obrana Domovine je pravo, a ne zloèin. Inicijatori-NOVA UMREŽENA HRVATSKA! Hrvati u Beèu obilježili 20. obljetnicu neovisnosti. Babilonska kula u Buenos Airesu izložena je do daljnjega...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 03.06.2011.

Vodimo vas u Beè na meðunarodnu manifestaciju Kulture pozivaju na stol, na kojoj se veæ tradicionalno predstavlja i Hrvatska! U Grosskrotzenburgu kod Frankfurta dodjeljen je Zlatni cvit! U Zurichu je održan izbor za najljepšu Hrvaticu Švicarske, a u Berlinu na Slavonskoj veèeri izabrana je najljepša šokica u iseljeništvu!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 27.05.2011.

Hrvatska katolièka škola u Astoriji, New Yorku proslavila 25. obljetnicu postojanja! Održana Blistava noæ klasike u Berlinu. Novinarka i tajnica Hrvatskog esperanto saveza Marija Beloševiæ u Rimu je predstavila knjigu Prièe iz Vukovara Siniše Glavaševiæa prevedanu na esperanto. Upoznajemo Stjepana Asiæa, našega iseljenika iz Pertha.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 20.05.2011.

Izvjestitelj Europskog Parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u Hrvatskom Centru u Beèu održao je predavanje na temu Hrvatska i EU. Nakon sedam desetljeæa san hrvatske zajednice o izgradnji Hrvatskog kulturnog vrta postaje stvarnost! Gost emisije je Amerikanac hrvatskoga podrijetla Gary Perkovac, crtaè i animator iz Kalifornije, koji je oživio animirane likove uz koje su mnoge generacije odrastale. Danas radi za planetarno popularne tvrtke Walt Disney, Dreamworks, Warner Bros. Mladoga gitarista Srðana Bulata dobro poznaju Hrvati diljem svijeta, a zbog èega æe ga pamtiti i oni u Španjolskoj doznajte u novome izdanju emisije Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 13.05.2011.

Predstavljamo knjigu Becoming Slav becoming Croat dr. Danijela Džine, poslijedoktoranta na sveuèilištu Macquarie u Sydneyu. U Beèu u organizaciji HKD Napredak zapoèinje 13. ljetna škola njemaèkoga jezika namijenjena studentima iz Hrvatske, BiH i Srbije. U Goteborgu je održan 17. Sabor Saveza hrvatskih društava. U susret prvom Shakespeare Festivalu u Dubrovniku razgovaramo s glumcem Filipom Krenusom. U crkvi sv. Jeronima u Rimu nastupili hrvatski zborovi!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 06.05.2011.

O posjeti predsjednika Ive Josipoviæa SAD-u razgovaramo s novom generalnom konzulicom u Chicagu dr. Jelenom Grèiæ Poliæ. Struènjak za meðunarodno kazneno pravo i kriminologiju, prof.dr. Željko Horvatiæ u Hrvatskom centru u Beèu održao je predavanje na temu Teorija zajednièkog zloèinaèkog pothvata i meðunarodno kazneno pravo. Veleposlanik RH u Londonu dr. Ivica Tomiæ, jedini je Hrvat koji je prisustvovao Kraljevskom vjenèanju po službenoj dužnosti. Priliku za promidžbu u tom trenutku iskoristila je i Hrvatska. Antonio Scarmeta dvostruki je dobitnik nagrade za književnost Planeta Casa America.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 29.04.2011.

Amerièki Hrvati prosvjedovali ispred sjedišta UN-a zbog presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaèu.Više od 5000 Australskih Hrvata prosvjedovalo u Sydneyu. Pitanja integracije stranaca i dalje zaokupljaju Hrvate u Njemaèkoj i Austriji. Gosti emisije: lingvistica dr. Katarina Briziæ i mladi fotograf iz New Yorka Hrvoje Slovenc...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 22.04.2011.

U razdoblju Velikoga tjedna bili smo na koncertu Angeluša u Paulaner crkvi u Beèu. Presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaèu neugodno je iznenadila i Hrvate diljem svijeta, koji su ovoga tjedna u svojim zemljama primateljicama zapoèeli s prosvjedima. Razgovaramo s predsjednicom društva Hrvatska žena Chicago Nevenkom Jurkoviæ. Srce za Japan, jedna je u nizu mnogih humanitarnih akcija koje su Hrvati organizirali za pomoæ ovoj otoènoj državi.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 15.04.2011.

U San Pedru je proslavljena 100. ta obljetnica Hajduka! Upoznajemo Heidi Graniæ, voditeljicu sastava St. Anthony*s tamburicaand kolo klub iz Los Angelesa. S Milom Pešordom razgovaramo o politièkoj, moralnoj i društvenoj krizi u kojoj su se našli Hrvati u BiH. Zašto Lièaninina Darka Kordiæa danas nazivaju najpoznatijim Hrvatom u Njemaèkoj? U Beèu je održano predavanje Uspomene na jednoga bana.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 08.04.2011.

Šest braènih parova, hrvatskoga podrijetla iz Chicaga poèetkom travnja u Crkvi sv. Jeronima proslavili su 50. godišnjicu braka. Denis Lovreta s Novoga Zelanda pokrenuo je na radio postaji freshfm radio emisiju Out of this world koja promovira hrvatsku baštinu i glazbu. Upoznajemo novinarku Hrvatske redakcije na meðunarodnom programu Kineskoga radija. U New Yorku je održan Hrvatski djeèji festival. Gost emisije je Ivan Curman predsjednik HSK Kanade.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 01.04.2011.

Naše su današnje gošæe, Sanja Miliæ-svjetski poznata vizažistica, ukljuèena u velike projekte amerièke filmske industrije, jedina Hrvatica politièarka u Berlinskom parlamentu Jasenka Willbrandt i jedina Hrvatica, kandidatkinja za gradsko Vijeæe Frankfurta Anita Akmaða. Upoznajemo utemeljitelja Hrvatske Školske Zaklade Branka Barbira iz Kalifornije. Saznajemo kako je protekao susret Hrvatskih udruga s novim austrijskim veleposlanikom Gordanom Bakotom...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.03.2011.

Aktualnosti iz BiH, internetsko umrežavanje iseljene Hrvatske, važnost iseljenièkog tiska...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.03.2011.

U Zagrebu je protekloga tjedna održana 7. konvencija HSK na kojoj je izabrano novo vodstvo i predstavljeni buduæi projekti u povezivanju matiène zemlje i iseljeništva. U Bad Homburgu uprilièena je Veèernjakova Domovnica! U Hausenstammu održana je kulturno-zabavna priredba iseljenika iz Imotske krajine Noæ Rièiæana. Croacias Totales radio sat novi je hrvatski program na argentinskom radiju, kojemu je cilj upoznati argentinske slušatelje s hrvatskom kulturom i doprijeti do mlade generacije Hrvata iz Buenos Airesa.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.03.2011.

U Zagrebu se od 10. - 12. ožujka održava Hrvatski Svjetski Kongres. Uoci konvencije razgovarali smo s delegatima nacionalnih konresa iz Njemacke, Švedske, Kanade i Australije. Upoznajemo Hrvate u glavnom španjolskom gradu. Vodimo vas na jubilarni 20.ti Hrvatski bal u Bec!


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.03.2011.

Povodom 10. obljetnice Dana materinskog jezika, obljetnice Meðunarodnog priznanja hrvatskoga jezika, a u susret Danima hrvatskoga jezika razgovaramo s našom najlplodnijom spisateljicom u iseljeništvu Malkicom Dugec. Saznajemo zašto je hrvatska nastava u Goteborgu dobila veliko hrvatsko priznanje. Gošce emisije OH je Darija Kinzer, djevojka koja je ušla u samo finale natjecanja za pjesmu Eurovizije. Zanimljivo je to što je roðena u Njemackoj, odrasla u Austriji, no ona se odlucila predstavljati Hrvatsku na 56. Eurosongu! Becki se Hrvati pripremaju za 20 jubilarni Hrvatski bal! Vodimo vas na prijem Hrvatsko-Njemacke zajednice u Karlshruheu povodom 19. obljetnice priznanja RH.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 25.02.2011.

Po procijenama veleposlanstva RH u Pekingu u Kini danas živi stotinjak Hrvata, no istraživanja govore da ce se u bliskoj buducnosti njihov broj utrostruciti. Postaje li Kina Hrvatima još jedna važna zemlja primateljica? Vodimo vas na izložbu slika Sjeme rasutom vjetrom autorskog dvojca Jorgea Subiabre Matiache i Mirka Vukasovica, Cileanaca hrvatskoga podrijetla. Naša najpoznatija glumica i pjevacica iz Njemacke Dunja Reiter zablistala je na njemackoj dodjeli filmskih nagrada Zlatnoj kameri.


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 18.02.2011.

Prigodom nedavnog boravka u SAD-u hrvatski je predsjednik Ivo Josipvic posjetio najstarije amerièko sveuèilište Harvard na kojemu se sastao i s hrvatskim studentima i profesorima.2011.g. proglašena je meðunarodnom godinom kemije, a obilježava se i 100.ta obljetnica otkako je Marie Courie dobila Nobelovu nagradu, stoga aktualni program žene u znanosti Fondacije tvrtke Loreal i UNESCO stavljaju kemièarke i fizièarke u središte pozornosti. Neke upoznajemo u današnjoj emisiji. Najpoznatiji hrvatski pisac meðu pijanistima Dalibor Cikojevic predstavio je u Beèu svoj novi roman Virtuozi, muze i striptiz...

 

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 11.02.2011.

Dubrovnik je oduvijek kroz povijest plijenio svojom uljuðenošæu, slobodarskim duhom, kao i razvijenim dobrosusjedskim i meðunarodnim odnosima. Noseæi te vrednote i u daleki svijet Dubrovèani u svojim drugim domovinama ostavljaju tragove njegove bogate kulture i tako predstavljaju hrvatsku jedinstvenost u svijetu. Proslava Sv. Vlaha povod je da se to opet iznova uèini...Saznali smo kako su protekle najèuvenije feste Sv. Vlaha u iseljeništvu, vodimo vas u New York, Los Angeles( San Pedro ) i Limu, Peru...Pozivamo vas na pozornost...


Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 04.02.2011.

Na poèetku emisije donosimo vijesti iz australskog Queenslanda;obnova hrvatskoga doma Roclea United i ciklon koji hara Australijom. Iz Sydneya javlja nam se generalna konzulica Hrvatske Mirjana Ane Marie Piskuliæ. Gost emisije je australska boksaèka legenda hrvatskoga podrijetla Bob Miroviæ. Upoznajemo 1. MISS Amerike hrvatskoga podrijetla Teresu Scanlon iz Nebrasce. O Hrvatima u Californiji govori don Janko Segariæ, povodom 100.te obljetnice hrvatske župe Svetog Ante iz Los Angelesa. Najavljujemo 3. meðunarodni karneval u Beèu!!!

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? 17.02.2012.

WHERE: HRT - Glas Hrvatske - Zagreb, Hrvatska
CONTACT: glas.hrvatske@hrt.hr ili ivana.perkovac@hrt.hr tel: +385 1 634 3035

Back

Newsflash

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)

Copyright CROWN - Croatian World Network, subdivision of Nenad Bach Music Ltd.