Language selection

  • English
  • Hrvatski

Events Calendar

S M T W T F S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Religious Services

Religious Services

Time Zone Clock

Sponsors

Syndicate

Home
Home
Previous month Previous day See Today
UpComing this month Next day Next month
CROATIA Zagreb film Branka Ištvančića «Od zrna do slike» na Zagrebdox _CMN_PRINT
Monday, March 05 2012 by  _CLOAKING Hits : 757
Petar Gaković, 05.03.2012

Radio Subotica program na hrvatskom jeziku
http://radiosuboticadanas. info/html/index.php?module= Pagesetter&func=viewpub&tid=3& pid=6972


Na osmom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma «Zagrebdox», u petak je u Zagrebu premijerno prikazan film redatelja Branka Ištvančića, rodom iz Tavankuta, «Od zrna do slike», koji je svrstan u Regionalnu konkurenciju festivala.

Film istražuje kulturu i umjetnički izričaj Hrvata - Bunjevaca u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, narodnim umjetnicama koje su slobodno vrijeme provodile u osmišljavanju i izradi slika od slame. Također se prikazuje poveznica njihove svakodnevnice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj.

Branko Ištvančić se zahvalio svim gostima na odazivu, a film je, kako je istaknuo, posvetio svojim roditeljima.

«Meni je drago što imamo ovakav jedan film i što ćemo ga moći slati diljem cijelog svijeta i pronositi sliku o svojim vrednotama. Nadam se da smo ovim filmom napravili jako puno i nadam se prilici da u Vojvodini radimo nešto slično, jer mi je velika želja snimati igrani film.»

Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, koja je prisustvovala ovoj projekciji, ovom je prigodom kazala kako ju je film emotivno ganuo zbog istaknute teme samoće i osamljenosti života na salašu i žena koje rade slike od slame. Dodala je kako kultura vojvođanskih Hrvata nije skoro uopće zastupljena u kulturnom životu u Hrvatskoj, te kako često nema gotovo nikakve najave niti izvješća o raznim kulturnim zbivanjima. Također je naglasila kako se nada integriranju iskustva margine u iskustvo većinske hrvatske kulture.

Kulturni djelatnik i onodobni predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva «Matija Gubec» Naco Zelić, istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovakvom filmu.

«Film, osim što govori o slamarkama, što je svakako jedna naša vrijednost, uspeo je sačuvati jednu malu povijest. Posebna vrijednost filma je u tome što nije ostao usko vezan samo na jedno malo razdoblje ili samo na slamarstvo, nego govori mnogo šire. Na brojnost tih ljudi, njihovu odanost i talentiranost za stvaralaštvo.»

Premijeri filma prisustvovala je i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Srbiji magistra Ljerka Alajbeg, koja je kazala kako, koliko god čelnici Republike Srbije pričali kako potiču sve manjine i kako manjine imaju sva prava u skladu sa svim sporazumima, to nije istina. Također je ukazala i na sazrijevanje klime oko pomaganja «vojvođanskog» dijela korpusa, koji je vrlo vrijedan, ali i voljen i cijenjen u Republici Hrvatskoj, ali o kojem se ne zna dovoljno.

«Još uvijek smo pod dojmom filma koji su gledatelji primili s puno emocija i s velikim odobravanjem. Drago mi je da se ova projekcija poklapa s priznanjem koji je predsjednik Republike Hrvatske dodijelio HKPD 'Matije Gubec' u povodu 65. obljetnice postojanja i 50. obljetnice organiziranog rada na slikarstvu u tehnici slame.»

Film Branka Ištvančića, u trajanju od 75 minuta, snimljen je 2011. godine. Fotografiju u filmu potpisuje Branko Cahun, montažu Branko Ištvančić, a glazbu Pere Ištvančić. Producent je Marijo Vukadin. Film je snimljen u produkciji «Olimp produkcije» Zagreb i Hrvatske radiotelevizije.  

pogledajte fotografije sa premijere:

 

Od zrna do slike / From Grain to Painting trailer 

3 years ago

 

Film o slamarkama i njihovoj umjetnosti 'slika od slame' koja polako pada u zaborav...

Hrvatske umjetnice na sjeveru Vojvodine, tzv. 'slamarke' slamarske umjetnice, nešto su poput zaboravljena čuda. Pletući slamu na lijep i poetski način opisuju svoj teški usamljenički život na malenom imanju s kućom usred beskrajne, zlatne Panonske ravnice s nekoliko stabala i neizostavnim bunarom (salaš). Vrlo česti motivi malene su katoličke crkve i kršćanski simboli ali i veliki broj motiva iz svakidašnjeg života. Na međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti u Moskvi 1976. godine Ana Milodanović osvojila je zlatnu medalju za svoj rad od pletene slame, a Kata Rogić imala je izuzetnu čast darovati svoj rad papi Pavlu VI. u Vatikanu 1964. godine.


Naive female artists called straw-girls Croats in the north of today's Vojvodina are something like forgotten miracle. The name ‘straw-girls’ is derived from Croatian name for straw. They use straw weaving for making beautiful and poetic description of their hard and lonely life at home which is a small oasis with a hut in immense Panonian golden plain with several trees and unavoidable well. Very common motives are small Catholic churches and Christian symbols. At the 1976 international exhibition of naive art in Moscow Ana Milodanovic won the gold medal with her work with straw weaving. Also, Kata Rogic had exceptional honour to present her work to Pope Paul the 6th in Vatican in 1964.

 

 

Our article discusses the finer points of spyware for your cellphone and how they work. According to expert opinion track my phone app is one of the key component of every thriving business. What is the most important fact you usually would like to know about how to order mobile phone spying applications? What do you think about tracking apps? What experts talk about free cell phone tracker app? Undoubtedly order the software offered by divers providers is very much elementary. Luckily, there are various opportunities. Moreover there are different of cellphone spy applications available today, ranging from well-thought-of developers with limited options to expensive. After all compare plans. Decide between some offers.

Back

Newsflash

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)

Copyright CROWN - Croatian World Network, subdivision of Nenad Bach Music Ltd.