Language selection

  • English
  • Hrvatski

Events Calendar

S M T W T F S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Religious Services

Religious Services

Time Zone Clock

Sponsors

Syndicate

Home
Home
Previous month Previous day See Today
UpComing this month Next day Next month
CROATIA Zagreb Hrvatsko-kanadski 'model ljubavi' poučan i za BiH _CMN_PRINT
Tuesday, May 11 2010 by  _CLOAKING Hits : 2737

Hrvatsko-kanadski „model ljubavi“ poučan i za BiH

alt

Nisu rijetki oni koji upadaju u zamku – ili narod ili država. Ako si Hrvat…, za neke si automatski upitne lojalnosti i ljubavi prema državi BiH. I obrnuto je pogrešno - ako si za BiH kao da si manje nacionalno svjestan.Pri tome „držanje“ države (BiH) prema svome narod(ima)u također mora biti korektno i odgovorno a ne onako kako je bilo do sada

 


U okviru europske turneje kanadskog premijera Stephena Harpera i njegove posjete Hrvatskoj, u petak je brojno kanadsko izaslanstvo s veleposlanikom Kanade u Hrvatskoj i veleposlanicom Hrvatske u Kanadi bilo u posjeti Hrvatskom saboru – Odboru za Hrvate izvan RH. Njih jedanaest članova predvođenih ministricom za gospodarsku raznolikost Kanade Lynne Yelich, svi do jednoga (osim kanadskog veleposlanika) su Hrvati ili imaju hrvatske korijene. Među njima su bili  zastupnik u kanadskom parlamentu Jeff Watson, msgr. Ivan Vukušić glavni koordinator Hrvatskih katoličkih misija u Hrvatskoj, Biserka Butković predsjednica hrvatsko – kanadskog ženskog društva „Katarina Zrinski“, Ivan Zdunić predsjednik fondacije „Zdunić“, George Kovačić predstavnik „Crosko“ Kanada, Zvonimir Ančić predsjednik kanadsko – hrvatskog saveza za Zapadnu Kanadu...

Nakon što se upoznala s radom Odbora, ministrica Linn Yelich se zahvalila na toplom prijemu te naglasila osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu kao i doprinos upravo kanadskih Hrvata izgradnji prijateljskih odnosa Kanade i Hrvatske. Kao primjer bliskosti Kanade i Hrvatske navela je i činjenicu de je Hrvatska jedna od četiri zemlje na europskoj turneji koju će posjetiti kanadski premijer Stephen Harper.

Ona je treći naraštaj hrvatskih iseljenika u Kanadi. Prvi put je došla u Hrvatsku i BiH 1989. kada je posjetila Međugorje. Od tada je u Hrvatskoj bila više puta. Govorila je o Hrvatima  u Kanadi, njihovoj povijesti i njihovim uspjesima. Posebno je naglasila važnost gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade te je navela da se posebno angažirala na tome polju.

Koordinator katoličkih misija Kanade msgr. Ivan Vukšić je govorio o važnosti katoličkih misija u prošlosti kao i o njihovoj ulozi u budućnosti. Rekao je da je u iseljeništvu upravo katolička Crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju nacionalnog korpusa i osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu.

Iz zajednice kanadskih Hrvata potječu i dva svećenika koji su se vratili u Hrvatsku, a jedan od njih vlč. Damir Stojić, i osobno je nazočio sastanku kao gost Odbora, inače je studentski kapelan za Zagreb.

Život priča najdirljivije priče, a jedna od njih je svakako ona koju smo čuli od zastupnika Jeffa Watsona podrijetlom iz Slavonije (Staro Petrovo Selo) rođenog u kanadskoj pokrajini koja je s Detroitom začetnik snažne automobilske industrije… Iskazao velike mogućnosti napretka u suradnji Hrvatske i Kanade, posebno na polju gospodarske suradnje. Taj mladi čovjek, otac petoro djece, na poseban je način govorio o duhovne bliskosti Hrvatske i Kanade.

Život i životne (ne)prilike kod ljudi mogu promijeniti puno toga ali u srcu ne mogu ubiti ljubav i osjećaj pripadnosti. I ostali su kanadski Hrvati (ili hrvatski Kanađani) sudionici ovoga službenog ali nadasve prijateljskog susreta, iznijeli brojna svjedočanstva djelatne ljubavi prema svome narodu koja ne isključuje ljubav prema zemlji u kojoj žive. Dapače, u punoj slobodi (u ovome slučaju u Kanadi), ta se ljubav još je više potiče i učvršćuje.

Ovaj hrvatsko-kanadski „model ljubavi“, može biti jako poučan i za BiH. Naime, nisu rijetki oni koji upadaju u zamku – ili narod ili država. Ako si Hrvat…, za neke si automatski upitne lojalnosti i ljubavi prema državi BiH. I obrnuto je pogrešno - ako si za BiH kao da si manje nacionalno svjestan. Pri tome „držanje“ države (BiH) prema svome narod(ima)u također mora biti korektno i odgovorno a ne onako kako je bilo do sada…

Država ne smije postati ničiji talac i svojina tj. sredstvo za obračun s onima koje se, iz svojih interesa, proglasi manje lojalnima – do razbaštinjenja.

 

Our article discusses the finer points of spyware for your cellphone and how they work. According to expert opinion track my phone app is one of the key component of every thriving business. What is the most important fact you usually would like to know about how to order mobile phone spying applications? What do you think about tracking apps? What experts talk about free cell phone tracker app? Undoubtedly order the software offered by divers providers is very much elementary. Luckily, there are various opportunities. Moreover there are varied of cellphone spy applications available today, ranging from well-thought-of developers with limited options to expensive. After all compare plans. Decide between some offers.

Back

Newsflash

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (1)

Copyright CROWN - Croatian World Network, subdivision of Nenad Bach Music Ltd.