Language selection

  • English
  • Hrvatski

Events Calendar

S M T W T F S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Religious Services

Religious Services

Time Zone Clock

Sponsors

Syndicate

Home arrow Contact Us
Contact Us
Previous month Previous day See Today
UpComing this month Next day Next month
CROATIA Sinj Festival znanosti _CMN_PRINT
From Sunday, April 11 2010
To Saturday, April 17 2010
Every day
by  _CLOAKING Hits : 5636
Festival znanosti u Sinju

 

Ivan Đikić

Jučer je u Sinju počeo Prvi festival znanosti na kojem će do subote, 17. travnja, poznati znanstvenici održavati predavanja. Organizatori su u srce Cetinske krajine uspjeli dovesti 12 najboljih hrvatskih znanstvenika svjetskoga glasa. Cilj je popularizirati znanost, za koju je u sveopćoj krizi sve manje interesa, a nedostaje i novca.

Nije slučajno da se ovaj skup događa upravo u Sinju jer više od 40 svjetski poznatih znanstvenika ima sinjske korijene. Mladi s naših fakulteta u samo nekoliko godina postižu svjetske uspjehe. Zato dokazanu kvalitetu i talent iz inozemstva treba pokušati vratiti u Hrvatsku, ali i probuditi golem neiskorišten potencijal mladih, poruka je ovog skupa.

Hrvatski znanstvenici svjetskoga glasa, poput prof. dr. Ivana Đikića, prof. dr. Davora Pavune, akademika Nenada Trinajstića i Vladimira Paara i drugih, svaki će dan u dvorani franjevačkog samostana u Sinju održavati predavanja s popularnom znanstvenom temom po vlastitom izboru. Znanstvenici će u sinjskim srednjim školama predavati i na satovima kemije, biologije i fizike.

Zadnjeg dana održat će se kviz za srednjoškolce Što mi daje znanost. Organizatori festivala su studenti Mislav Cvitković i Mate Jagnjić. Na svečanom otvorenju festivala, osim akademika i znanstvenika, bili su i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Sinja.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=69609&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=27b46adc4e

 

Na Festival znanosti u Sinju stižu Đikić, Pavuna, Paar...

Na Festival znanosti u Sinju stižu Đikić, Pavuna, Paar...

Festival znanosti u Sinju mogao bi postati najveće ovogodišnje popularno-znanstveno događanje u našoj zemlji jer su svoje gostovanje potvrdili mnogi poznati hrvatski znanstvenici

Sredinom travnja ove godine Sinj će se pretvoriti u grad znanosti. Naime, od 11. do 17. travnja u tome starom hrvatskom gradu održat će se Prvi festival znanosti.

- Proteklih godina u većim hrvatskim gradovima održani su festivali znanosti koji su privukli mnogo posjetitelja. Naša je ideja popularizirati znanost u malim gradovima poput Sinja, koji u hrvatskoj javnosti slovi kao konzervativna sredina. No, mi smatramo da Sinj ima mnoge neiskorištene potencijale, posebno među mladim ljudima kojima želimo približiti prirodne znanosti - pojasnio je Mislav Cvitković, student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On je, zajedno s kolegama, studentom Matom Jagnjićem i znanstvenom novakinjom Jadrankom Šepić inicirao ideju Festivala znanosti u Sinju. Ideja je naišla na dobar prijem među gradskim ocima pa će tako grad Sinj u potpuni financirati taj događaj.

Festival znanosti u Sinju mogao bi postati najveće ovogodišnje popularno-znanstveno događanje u našoj zemlji jer su svoje gostovanje potvrdili mnogi poznati hrvatski znanstvenici, poput Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, akademika Vladimira Paara, Davora Pavune, savjetnika Obamina ministra energetike Stevena Chua, Nenada Trinajstića, jednog od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, Stjepana Marčelje, redovitog člana Australske akademije znanosti i drugih.

Svi oni održat će popularno-znanstvena predavanja za javnost te posebna predavanja za sinjske gimnazijalce. U sklopu Festivala znanosti predviđena su i tri okrugla stola: “Kamo će hrvatski srednjoškolci?”, “Ima li Hrvatska energije?” i “Kako se susreću vjera i znanost?”.

O događanjima u sklopu Festivala znanosti u Sinju više možete saznati na web stranici www.fzsinj.org.

Our article discusses the finer points of spyware for your cellphone and how they work. According to expert opinion track my phone app is one of the key component of every thriving business. What is the most important fact you generally would like to know about how to order mobile phone spying applications? What do you think about tracking apps? What experts talk about free cell phone tracker app? Undoubtedly order the software offered by divers providers is very much elementary. Luckily, there are various opportunities. Moreover there are divers of cellphone spy applications available today, ranging from well-thought-of developers with limited options to expensive. After all compare plans. Decide between some offers.

WHERE: Sinj Franjevacka dvorana
CONTACT: www.fzsinj.org mislav.cvitkovic_at_gmail.com

Back

Newsflash

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (25)

Copyright CROWN - Croatian World Network, subdivision of Nenad Bach Music Ltd.